Médianapló

Médianapló - Fazékban főzték az igaz barátságot

2015. július 21. 11:02 - Zöldi László

Ma van anyám születésnapja. Ha élne, a nyolcvankilencediket ünnepelné két gyereke, négy unokája és három dédunokája. Tulajdonképpen nincs kedvem erről tűnődni, de ha volna is, nem illene e mégiscsak szakmai rovat kereteibe. Annál inkább az, ami eszembe jutott róla, nem teljesen függetlenül attól, amivel tele van a mai magyar sajtó.

A múlt század ötvenes éveiben Kiskőrösön laktunk. Anyám nem töltötte be a harmincat, és arra emlékszem, hogy hasonló korú barátnőivel állandóan nevetett. Akkor még nem ismertem a kifejezéseket, de ma már tudom, hogy kotyogtak, pletykáltak, rajcsúroztak, trécseltek, viháncoltak, vihorásztak. Elza néni, a helybéli mozitulajdonos lánya volt. 1944-ben családostul bevagonírozták, és egyedül tért vissza Auschwitzból. Kirabolt lakást talált, amit később telehorgolt halasi stílusú csipkékkel. Marika néni Óbecséről, a zöldhatáron át érkezett Petőfi szülőhelyére. Két kisgyereket hagyott hátra, de el kellett jönnie Bácska jugoszláv részéből, mert sváb férje belépett az SS-be, ezért őt is üldözték Tito partizánjai. Anyám a háborús éveket Kolozsvárott élte át, és amikor szovjet-román csapatok elfoglalták a lakhelyét, szintén menekülnie kellett. A három fiatal nőt az hozta össze, hogy olyan településre sodorta őket a sors, ahol idegennek számítottak.

Mindebből persze akkor semmit sem értettem, csupán élveztem a helyzetben rejlő előnyöket. Anyám hétvégenként kikölcsönzött Marika barátnőjének. akinek velünk ellentétben volt fürdőszobája. Amikor a szőke Marika néni levendula illatú szappannal végigdörzsölte a testemet, potyogtak könnyei a habos fürdővízbe. Ma már tudom, hogy a két lányára gondolt. A fekete hajú Elza néni hetenként legalább kétszer spórolt nekem pénzt. A legolcsóbb mozijegy egy forint harminc fillérbe került, és ha ő fogott kézen, apjának hajdani alkalmazottjai, a jegyszedők ingyen engedtek be a moziba. A nálam maradt pénzből darabonként tíz fillérért négyzet alakú, mézédes stollverket vettem, amely néha beleragadt a fogamba.

Elza néni eltűnt a szemem elől, bár anyám mesélte, hogy egyszer találkozott vele itt, Pesten. Megvakult, és egy zsidó szeretetotthonban várta a megváltó halált. Marika néni a hatvanas években visszamehetett ugyan Óbecsére, de alig ismerte meg a felnőtt lányait, a férje pedig éhen halt egy dalmát szigeten fölállított koncentrációs táborban. Anyám nyolcvankét évet élt meg, és soha többé nem talált két olyan barátnőre, akivel mindent és mindenkit kibeszélhetett.        

komment
süti beállítások módosítása