Médianapló

Médianapló - A drótkerítés asszonynevei

2015. július 09. 10:16 - Zöldi László

L. Simon László az Orbán-kormány egyik legbeszédesebb tagja. Átlagon felüli műveltsége és szókincse miatt leginkább arra tartják, hogy a Miniszterelnöki Hivatalt érő támadásokra válaszoljon. S mert a szuperminisztériumot gyakran bírálják az ellenzéki politikusok, ő maga is gyakran kerül konfliktushelyzetbe. Most épp az egyik parlamenti válaszát kérik számon rajta, miszerint az ellenzéki hazudik, amidőn négymillió szegényről „hadovál”. Nem a szegénység tényéről zajlik tehát a vita, hanem a mértékéről.

Az egyik ma reggeli tévéműsorban az L. Simon után megszólaltatott Harangozó Tamás szocialista politikus azt állította, hogy „az államtitkár úr badarságokat, szamárságokat beszél”. Ha a nyelvi csatában még nem dőlt el, melyik kifejezés lesz a közbeszéd szerves része, a kormány szorgalmazta „pihenőnap” vagy az ellenzék hangoztatta „vasárnapi zárva tartás”, akkor a vitatkozók hajlamosak hadoválással, hablatyolással, badarságggal és szamársággal vádolni egymást. A kormányzati kommunikáció pillanatnyilag rosszabbul áll, mert a vasárnap szentségéről papoló politikusokon kívül még senkitől sem hallottam a „pihenőnap” szót. De vajon mi a helyzet a nyelvi háború másik ütközetében?

Három hete robbant ki a vasfüggöny-ügy. Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője június 17-én még a „kerítés” kifejezést használta. Aztán jött Németh Szilárd rezsibiztos a „határvédelmi kerítés”-sel, Kovács Zoltán kormány-szóvivő a „biztonsági kerítés”-sel, Szijjártó Péter külügyér az „ideiglenes biztonsági kerítés”-sel. Orbán Viktor miniszterelnök június 26-án tette le a garast: „Az ideiglenes határzár kerítést jelent.” Már nem rögtönözhettek a munkatársai, és láss csodát, Szijjártó Péter „ideiglenes határzárról, leánykori nevén kerítés”-ről kezdett beszélni. Igen ám, de Tuzson Bence Fidesz-szóvivő és Gulyás Gábor Fidesz-politikus „műszaki határzár”-at emlegetett.

Nem árulkodik összehangolt kommunikációról, ha a megszemélyesítői annyiféle kifejezést használnak, ahány csak az eszükbe jut. A másik oldal megtestesítői maradtak a kerítésnél. E közérthető szót a miniszterelnök hiába próbálta összekötni egy körmönfontabb jelzős szerkezettel, beosztottjai közül csupán Szijjártó Péter vette a lapot. A nyelvi háború másik ütközetében is vesztésre áll a kormányzat. Bár talán vigasztalja, hogy a kerítés mögé küldött menekültek témája a nyilvánosság hátterébe szorította azokat a kérdéseket, amelyek kínosak az Orbán-kormány számára.       

1 komment
süti beállítások módosítása