Médianapló

Médianapló - A blogger kiváltja-e az újságírót?

2015. március 15. 09:59 - Zöldi László

Ha egyetlen mondatban kéne összefoglalni a tegnapi bejegyzésemet, a magyar sajtó napján azt írnám, hogy megbomlott az újságírói munka egysége. Mások megszólaltatására egyszerűsödött, mert a laptulajdonosok alig igénylik az egyéni véleményeket. Állításomat nem cáfolja a Médianapló törzsolvasója, Ördög Zoltán, hozzáfűzi azonban, hogy „Egyre inkább a blogokkal és fórumokkal váltják ki a véleményeket. Ezzel közösséget építenek, ingyen tartalomhoz juthatnak. Blogolni pedig bárki bármiről blogolhat.”

A fórumokat ezúttal figyelmen kívül hagynám, maradnék a blogoknál, amelyek csakugyan kiválthatják a kényszerűségből elhallgatott újságírói véleményeket. Értéküket növeli az olvasók szemében, hogy az újsággal ellentétben az interneten nem kell értük fizetni. Hát akkor mi baj van velük? A válaszhoz vissza kell térnem az újságírói munka természetéhez. Ha beválunk egy szerkesztőségben, ránk bíznak egy témakört, vagy magunk választjuk, és belé dolgozzuk magunkat. Másoktól annyit hallunk, olvasunk, annyi tapasztalatunk gyűlik össze, hogy előbb-utóbb megfogalmaznánk a saját véleményünket is a témakör összefüggéseiről. Csakhogy nem nagyon hagyják a laptulajdonosok. Vannak megyei lapok, amelyek tizenhat oldalán nincs több napi három névvel aláírt cikknél. A többi is újságírói tevékenység terméke, de csak szignóval jelezhető, vagy még azzal sem, mert aprómunka.

E kettősséget az újságírók évszázadok óta úgy viselik el, hogy a figyelmes szerkesztők jóvoltából véleményt nyilváníthatnak; glosszát, jegyzetet, publicisztikát is írhatnak. Jobb helyeken még tárcát vagy verset is közölhetnek a hétvégi számban. Ez a gyakorlat szorult háttérbe a legutóbbi negyedszázadban, ezért búslakodnak a szinte kizárólag mások szavainak rögzítésére használt (kárhoztatott) újságírók. Rossz közérzetüket a bloggerek aligha enyhítik a maguk véleményével. Nem is föltétlenül abban különböztetném meg őket a hivatásos újságíróktól, hogy gyöngébb az íráskészségük. Abban inkább, hogy többnyire nincs témakörük, amihez naponta gyűjthetnék az újabb és újabb ismereteket. Gyakran jól megírt, de rögtönzött véleményükből hiányzik a szakíró megszenvedett tapasztalata.

Miközben tehát örülhetünk annak kedves Ördög Zoltán, hogy a digitális sajtóban nagyon érdekes vélemények is napvilágot látnak, nem oldottuk meg azt a szakmai problémát, hogy az újságírói munka egysége az egyéni vélemény rovására bomlott meg.

14 komment
süti beállítások módosítása