Médianapló

Médianapló - Miniszterelnök-jelöltek Baló asztalánál

2015. február 24. 10:37 - Zöldi László

Tegnap Baló György már az este fél tíztől sugárzott vitaműsor előtt nyert. Az RTL Klub második programjában sikerült egy asztalhoz ültetnie három baloldali párt vezetőit: az MSZP-ből Tóbiás Józsefet, a Demokratikus Koalícióból Gyurcsány Ferencet, az Együttből pedig Szigetvári Viktort. Hónapok óta kerülték egymást, bár néha hegyeset mondtak egymásról.

Szigetvári a legtájékozottabb társadalomtudományilag és kampányilag. Ebből adódik, hogy a kelleténél több szakszót használ, és néha belegabalyodik az eszmefuttatásba. Tóbiás nem fárasztja magát és a nézőkét szakmai kifejezésekkel, de az a benyomásom róla, hogy az egyetemen nem járta végig a nappali tagozat gondolatformáló folyamatát. Mintha sablonokban beszélne, melyek mögül hiányzik a szemléletből fakadó átütő erő. Hármójuk közül Gyurcsány Ferenc a legrutinosabb közszereplő. Nem tud annyit, mint Szigetvári, de amit tud, azt érthetőbben mondja el. Mellesleg sportminiszterként és miniszterelnökként is volt a főnöke, pártelnökként pedig Tóbiásé is. A harmincas, illetve negyvenes elnöktárshoz képest feltűnően vörös az arca, ami visszafojtott indulatokról árulkodik. Nem vághatja a képükbe, hogy velük ellentétben jövőre azért követel előrehozott választást, mert a pártját felkészültebbnek érzi a másik kettőnél, amelyek egyelőre rendezgetik a soraikat.

Az új műsor negyedik hetében Baló György már nem veszi öregurasra a figurát. Most kezdem kapisgálni, miért tartanak tőle a közéleti személyiségek. Ha bármelyik bonyolultan fogalmaz, leállítja, vagy ami még kínosabb: lefordítja magyarra a mondandóját. Olykor igent vagy nemet is vár tőlük. Tóbiás képtelen egyértelműen fogalmazni, sőt még a kérdést is kifogásolja, mondván, hogy nem ez az igazi, hanem az, amit ő vél annak. Nem érti, hogy a műsort nem ő vezeti, hanem a nyilvánosság egyik legtekintélyesebb képviselője. Szigetvári érti. Igennel vagy nemmel válaszol - miután kifárasztott bennünket a szövevényes eszmefuttatásával. Gyurcsány vén rókának hat közöttük: ismeri a dörgést, tisztában van az interjúalany lehetőségeivel.

Eltűnődöm azon, hogy talán közülük kerül ki a széttagolt, szétforgácsolódott, önmagát kereső parlamenti ellenzék vezére, Orbán Viktor majdani kihívója, a potenciális miniszterelnök-jelölt. Ahogy tegnap este elnéztem őket, egyhamar aligha ülnek le ugyanahhoz az asztalhoz, és külön-külön is elkerülik Baló György szigorú tekintetét.

14 komment
süti beállítások módosítása