Médianapló

Médianapló - Szabad-e nevetség tárgyává tenni a szentséget?

2015. január 15. 10:19 - Zöldi László

Németh Péter arra utalt az egyik tévéműsorban, hogy a Napló című újságban egy katolikus főpap is megszólalt Charlie Hebdo-ügyben. Igaz, hogy Márfi Gyula veszprémi érseket lepüspöközte, ettől azonban még el kell ismernem, hogy ő az egyetlen budapesti újságíró, aki észrevette a figyelemre méltó jelenséget. Az már más kérdés, hogy a Népszava főszerkesztőjeként egyelőre nem aknázta ki a vitában rejlő lehetőséget.

A Napló szerkesztői kihasználták. Miután a katolikus egyház héjái közé sorolható érsek kifejtette szokásos alaptételét „a szabadság túladagolásáról”, és kikelt az újságírók „ultraliberalizmusa” ellen, megnyugtatásunkra közölte, hogy „a szeretetet és a szeretetből fakadó megbocsátást nem ismerő emberek számára nem marad más eszköz, mint a törvénytelen (és szerintem is erkölcstelen) önbíráskodás”. Vajon belemagyarázás, ha úgy fordítom le a mondandóját, hogy a párizsi élclap meggyilkolt munkatársai megérdemelték a sorsukat? A tegnapelőtt megjelent okfejtéssel tegnap ketten is vitatkoztak, harmadikként pedig megszólalt Korzenszky Richárd.

A tihanyi bencések perjele a magyar katolikus egyház galambjai közé sorolható, mindig élvezettel olvasom a cikkeit, mert az egyik legokosabb lelkész. Tegnapi hozzászólásában úgy vélte, „ha valaki az oroszlán bajuszát cibálja, (akkor) az oroszlán fölfalja. Nem értek egyet azzal sem, hogy az oroszlán harap, de azzal sem, hogy a bajuszát rángatják.” Majd így összegezte a gondolatmenetét: „A sajtó szabadsága véget ér ott, amikor azt, ami valakinek szent, a közvélemény előtt nevetség tárgyává tenné.” Ezzel a felfogással érdemes volna vitatkozni, ha a mai magyar sajtóban magától értetődő volna, hogy az újságírók minden olyan véleményre fölkapják a fejüket, amire érdemes odafigyelni.

Most délelőtt tíz van, és a Naplót meg a többi pannon napilapot csak tizenegy körül dobják be a postaládámba. Még nem tudhatom, hogy folytatódik-e a vita, és ha netán igen, vajon ki a mai hozzászóló. Szívesen olvasnám például a pannonhalmi főapát, Várszegi Asztrik és a váci megyéspüspök Beer Miklós álláspontját, de az evangélikus püspök Fabiny Tamásé is érdekelne. Talán a veszprémi szerkesztők felkérik őket, talán maradnak a megyén belüli papoknál. Annyi azonban már a javukra írható, hogy a fővárosi újságíró-társadalom szellemi restségre hajlamos tagjai legalább utólag eltűnődhetnek két egyházi személyiség vitára ingerlő véleményén.        

1 komment
süti beállítások módosítása