Médianapló

Médianapló - Vasárnapi ügyelet

2014. december 14. 11:20 - Zöldi László

A hét utolsó napja van, csiszolom a holnap megjelenő összeállítást. Lefülelt mondatokat válogatok az egyik televízió honlapjára. A vasárnappal mindig bajban vagyok, mert kevés újság lát napvilágot. Ráadásul a digitális portálok tulajdonosai is sajnálják a pénzt ügyeletes munkatársra, ezért a szerkesztők csupán hébe-hóba használják ki az újságtalan vasárnapban rejlő lehetőségeket.

Leginkább a Vasárnapi Hírek szokott kisegíteni, amelyben mindig találok egy ütős mondatot. Alkalomadtán besegít azonban a Nemzeti Sport, a Vasárnapi Ász (bulvárlap) és a Vasárnap Reggel (a volt Springer-napilapok közösen szerkesztett és országszerte terjesztett hétvégi melléklete) is. A lakásom tőszomszédságában van egy éjjel-nappal bolt, háromszor nyolc órában váltja egymást egy hölgy és két fiatalember. Néhány perce vettem három újságot, de éppen a legkézenfekvőbb hiányzik. A Vasárnapi Hírek vagy már elfogyott, vagy még nem érkezett meg. Sebaj, megírom ezt a jegyzetet, aztán a Westend-plázában kapok talán belőle még egy facér példányt. Addig is felötlik, amit a múlt heti számban olvastam Gál J. Zoltántól. A főszerkesztő azt firtatta, vajon a zárva tartással házaló törvényhozók végiggondolták-e a következményeket. Ha ugyanis bezáratják a vasárnap nyitva tartó kereskedelmi vállalkozásokat, akkor lőttek a vasárnapi lapoknak is.

Azt értem, hogy kormányzati nézőpontból a Vasárnapi Hírek ellenzéki újság hírében áll, és megérett az ellehetetlenítésre. A többi azonban politikai semlegességre törekszik, sőt az egyik még jóindulatú semlegességet is tanúsít a focirajongó miniszterelnök iránt. Az a benyomásom, hogy aki kitalálta az üzletek vasárnapi zárva tartását, annak bizony offline a szemlélete, mert nem készenléti állapotban, az igények folyamatos kielégítésében gondolkozik. De ha az offiine szemlélet legyűri az online-t, akkor mi lesz például az e-kereskedelemmel?

A húgom azt mondja, hogy semmi. Ha ő szombaton megrendel interneten valamit, akkor csak hétfőn hozza ki neki a világhálón árulkodó cég megbízottja. Vagyis az e-kereskedelem épp úgy működget, mint az internetes sajtó: a tulaj ritkán áldoz pénzt a hétvégi ügyeletesre, holott akár azonnal is kielégíthetné a pihenő napon otthon tartózkodó fogyasztók igényeit. Vajon belegondolt-e már valaki abba, hogy a mostanában kedélyeket borzoló három törvénytervezet: a netadó, a vasárnapi zárva tartás meg a gyerekekre, politikusokra és újságírókra vonatkozó drogteszt közül kettő az offline kormány akaratát kényszerítené a társadalom online részére?  

komment
süti beállítások módosítása