Médianapló

Médianapló - A kisipari rákfene

2014. december 13. 11:24 - Zöldi László

Luca napján tilos sütni, főzni, mosni. A háziasszonyi hasonlatokat amúgy is kedvelő Lendvai Ildikó szakított a népszokással, és a Népszavában belekezdett az MSZP évek óta halogatott házimunkájába. A volt pártelnök azt fejtegeti, nem teljesen függetlenül a mára ígért kibeszélősditől, vagyis a pártértekezlettől, hogy ha a szocialisták újra alternatívát akarnak kínálni a magyar társadalomnak, nemcsak szakpolitikai programokat kell kidolgozniuk, hanem morálist is: „tanúbizonyságot az erkölcsi kormányzóképességről”.

Majd így folytatja: „Ehhez már nem elég azt hajtogatni, hogy a mi megtévedtjeink annak idején nem annyit… nem rendszerszerűen… hogy sok vád ki is pukkant.” (A három pontok nem tőlem származnak.) Gondolatmenetét önkritikának fogom fel, hivatásos politikusként ugyanis még védte a mundér becsületét. A korrupcióról ezt mondta: „Az MSZP-ben majdhogynem csődöt mondott az ’önvédelmi immunrendszer’.” (168 Óra, 2010.04.29.) Nem ő az egyedüli, aki az immunrendszer legyengülését emlegette; ezt a metaforát találta ki a kommunikációs részleg a pártot körüllengő és a választási vereségben is szerepet játszó korrupciós vádak elodázására.

Ma már tudjuk, hogy amit a hatalmon lévő szocialisták kisipari módon műveltek, azt a Fidesz nagyipari mértékben rendszeresítette. Ebből viszont korántsem következik, hogy a választópolgárok elfeledkeztek volna a „hagyóizmusról” és annak válfajairól. Elegük van az MSZP-ből és most már a Fideszből is. Figyelmük a civilek felé fordul, és ez a szerencsésebbik megoldás, mert fordulhatna a kormányzásban még szűz Jobbik vagy LMP irányába is. Témánk szempontjából a lényeg tehát az, hogy a szocialisták következetesen eltolták maguktól a korrupciós vádat, és most e manőver foglyai.

Ugyanebben a lapszámban olvasható a jelenlegi pártelnökkel készített interjú is. Tóbiás József szerint „A pártértekezlet nem arra való, hogy visszafelé nézzen.” Majd megnyugtat bennünket, hogy a tanulságokat amúgy is megvitatta a múlt szombati választmányi ülés. Lehet, hogy a pártparlament megvitatta a sok vereséghez vezető folyamatot, erről azonban a szocialisták mintha elfelejtették volna értesíteni a közvéleményt. Márpedig nem lesznek addig hitelesek a választópolgárok szemében, amíg a nyilvánosság előtt nem számolnak el a 2002 és 2010 közti hatalomgyakorlás kisipari rákfenéjével. Ebben segíthet ama morális program, amelyet hiányol Lendvai Ildikó - egy visszavonult és az elodázásban már nem érdekelt politikus nézőpontjából.          

3 komment
süti beállítások módosítása