Médianapló

Médianapló - Van digitális offline is?

2014. december 01. 11:04 - Zöldi László

A tegnapi bejegyzéshez hozzászólt egy szakmabeli is. Vitatkozik azzal a mondattal, hogy „amióta van digitális sajtó, a papír alapú napilap lelassult”. Szerinte nem lassult le, inkább felgyorsult. Például az esti focimeccsekről igyekszik hírt adni a másnap reggeli számban, ami a lapzárta miatt nem is olyan könnyű feladat. Az más kérdés - fűzte hozzá -, hogy „a digitális sajtó új dimenzióba helyezte az információk továbbítását”.

Köszönöm a kiegészítést, és nem is vitatkoznék azon, vajon lelassult vagy felgyorsult-e a papír alapú újság. Egyetértünk ugyanis abban, hogy a digitalizáció alapjaiban változtatta meg a magyar sajtót. Mégis van valami, amin épp a hozzászólás nyomán tűnődtem el. A kolléga talán kevésbé ismeri a vidéki sajtót, és meglepődik, ha értesül arról, hogy némelyik több megyére kiterjedő laphálózat a digitalizációban megelőzte a fővárosi sajtót. A Budapesten szerkesztett újságokat az egész országban terjesztik, és a saját példányszámuk ellen dolgoztak volna, ha létrehozzák a papírra nyomtatott lap digitális változatát. Ugyanez a visszafogottság a kétezres évek legelején nem jellemezte a megyei napilapokat, amelyeket értelemszerűen a megye határain belül terjesztettek. Amikor megvalósították a digitális változatukat, akkor új olvasókra tettek szert - a megye határain kívül, leginkább az elszármazottak köréből.

Érdekes az északkelet-magyarországi Inform Média gyakorlata. Az osztrák tulajdonos elsőként vállalkozott a digitalizációra, és létrehozta az interneten olvasható változatot, amely az első betűtől az utolsóig azonos a másnap reggeli újsággal, még a tördelésben is. (Virtuálisan lehetett lapozni.) Ez a kezdeményezés azonban kitérőnek bizonyult. A többi laphálózat némi késéssel ugyan, de digitalizáció címén nem az offline változatot valósította meg, hanem az online-t. Vagyis a lapzárta után érkezett információkat is közölte. Ama kitérő tette tehát lehetővé, hogy az országos terjesztésű újságok is behozzák a késedelmet, és az online változatok tekintetében nagyjából egy szintre kerültek az őket megelőző megyei napilapokkal..

S bár az Inform Média neve megváltozott - fölvette a tulajdonos nevét -, megtartotta mind a két változatot. A képernyőn elolvasható az offline és az online változat is. Amikor a hazai sajtóban lezajlott digitalizációról tűnődöm, ezért igyekszem megkülönböztetni az offline kitérőt és a lapzárta utáni információkból is szemelgető online megoldást.

komment
süti beállítások módosítása