Médianapló

Médianapló - Mi legyen a régi baloldallal?

2014. november 02. 11:05 - Zöldi László

Szeged túl van a második Orbán-ellenes tüntetésen. A péntek estin mintegy ezren vettek részt, a dél-magyarországi városban immár két és fél ezren tiltakoztak a netadó bevezetése ellen. Illetve - gondolom tovább - mi a csuda ellen tüntettek fél nappal később, hogy a miniszterelnök bejelentette: egyelőre nem adóztatja meg a világhálós tartalomszolgáltatásokat? A kérdés bizonyára a komlói polgárokat is foglalkoztatja, akik ma délutánra hirdettek tiltakozó gyűlést az internet megsarcolása ellen.

A második szegedi rendezvényen felszólalt Barabás Richárd színész is, aki néhány nappal ezelőtt ezt fejtegette az Együtt-PM budapesti összejövetelén: ”A régi baloldal elhasználódott.” (Index.hu, 2014. október 23.) Kétségtelen, hogy pártjának van a legnagyobb esélye kapcsolódni a Facebook-on összetrombitált tüntetőkhöz. Másfél éve alakult, és elhatárolódik a 2002-2010 közti kormányzástól, amit nem tett meg az MSZP és a Demokratikus Koalíció. Csakhogy a volt Bajnai-párt fáziskésésben van a „régi” baloldalhoz képest, Budapesten túli szervezetei ugyanis gyakorlatilag nem léteznek. Nem is lepődnék meg, ha kiderülne, hogy rástartolt a kormány elleni tiltakozás vidéki gócaira.

A békéscsabai, debreceni, dunaújvárosi, egri, esztergomi, győri, kecskeméti, kiskunfélegyházi, miskolci, nagykanizsai, nyíregyházi, pécsi, szegedi, szombathelyi, váci és veszprémi tüntetéseken akadt egy-egy szónok, aki elhatárolódott a „régi” baloldali pártoktól. Azért soroltam föl a netadó-ellenes megmozdulások színhelyeit, mert a szegedi kivételével nem azonosak ama településekkel, ahol október 12-én baloldali polgármestert választottak. Márpedig ha nyoma sincs az átfedésnek, két eset lehetséges. Az egyik az, hogy a 2002-2010 közötti kormányzásban amortizálódott pártok és politikusok a hülyeségig elegáns módon tanúsítanak visszafogottságot a civil szervezkedésekkel szemben. A másik meg az, hogy tudomásul vették: eljátszották esélyüket arra, hogy csatlakozhassanak a civilek mozgalmaihoz.

De vajon az éledező mozgalmak keresik-e egymással a kapcsolatot? A tudósítások alapján összeszámoltam a vidéki tüntetőket, és hétezer jött ki. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a budapesti tízezrek önmagukban nem ellensúlyozhatják az Orbán-kormány tervezett intézkedéseit: Az a benyomásom, hogy amennyiben utat találnának a fővároson túli szervezkedőkhöz, akkor is csupán úgy következhetne be fordulat a hazai politikában, ha végiggondolnák kapcsolatukat a régi és az új baloldali pártokkal.  

7 komment
süti beállítások módosítása