Médianapló

Médianapló - Az ellenzék látja-e jövőjét az Orbán-rendszerben?

2014. július 02. 09:50 - Zöldi László

A múlt hét legérdekesebb szellemi eseménye lehetett az a konferencia, amelyen Tölgyessy Péter előadást tartott. Az összejövetelről nem tudok semmit, a csaknem félórányi elemzést azonban sugározta vasárnap az InfoRádió. Most szerda van, és a hazai médiában nyomát se látom az előadás visszhangjának. Annál inkább Schmidt Máriának, aki a Heti Válasz legutóbbi számában elemezte az Orbán-korszakot. A két konzervatív értékelés közt ég és föld a különbség.

Tölgyessy kifejti, hogy nem tetszik ugyan neki az Orbán-rendszer, de a névadó legalább megpróbál választ adni a permanens válságra, amelyben a rendszerváltás óta leledzünk. Egyik megállapítása ez: „A demokrácia akkor konszolidálható, ha az ellenzék meglátja benne a jövőjét.” A baloldalon három párt tűnik fel. A Demokratikus Koalíció, amely a rendszer ellenfelének tartja magát, és korszak-visszaváltásról beszél. Az Együtt-PM, amely nem kormány-, hanem korszakváltásra törekszik. Az MSZP pedig inkább a kormányváltást hangsúlyozza. Három különböző elképzelés. Közülük az első kettő nehezebben illeszthető a centrális erőtérbe. Az eredmény az, hogy vannak ugyan képviselőik a parlamentben, de nincs frakciójuk.

Schmidt Mária szerint a Mesterházy-féle kísérlet azért bukott el, mert az MSZP megújítására vállalkozó harmincasok „orientálódni” próbáltak az Orbán-rendszer irányába, ezt azonban a balliberális tábor minden lében kanál nagy öregjei megakadályozták. A cikkíró történész, és nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a Bethlen-Peyer paktum lebegett a szeme előtt. A múlt század húszas éveiben Bethlen István miniszterelnök Európa szemében jobb színben akarta feltüntetni a Horthy-rendszert, ezért megállapodott Peyer Károly szocdem politikussal, hogy a munkáspárt része lehet az „irányított demokráciának”, ha lemond a vidéki Magyarországról. Lám, mintha a jelek 2014-ben is hasonló paktumra utalnának.

Kétségtelen, hogy az MSZP leszerepelt a vidéki Magyarországon, sőt a másik két baloldali párt is rosszul szerepelt az ötezernél csekélyebb lélekszámú településeken. Kudarcukat mégis inkább azzal magyaráznám, hogy a szocialisták már nem, a DK és az Együtt még nem eléggé szervezett a falvakban és a kisvárosokban. Ettől azonban továbbgondolásra való Tölgyessy Péter figyelemre méltó állítása. Csupán az a kérdés, vajon demokráciának tekinthető-e még, amelynek kibontására Orbán Viktor újabb négy évet kapott a választóktól.

79 komment
süti beállítások módosítása