Médianapló

Médianapló - Áthárítható-e a digitális szerkesztőség felelőssége?

2014. június 16. 10:24 - Zöldi László

Úgy rémlik, a kommentelés kultúrájában mindig vannak új fejlemények. Most például az, hogy az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a valamilyen okból problematikus hozzászólásokért nem a névtelen kommentelők viselik a felelősséget, hanem a neves szerkesztőségek. A Springer-laphálózat érdekes módon reagált az új helyzetre. A BAMA, a Dunántúli Napló című újság online változata kiadott egy közleményt: „Csak annyit szigorítunk, hogy az eddigi teljes fokú anonimitás helyett bizonyos fokú személyazonossághoz kötjük a hozzászólás lehetőségét.”

A közleményben két mozzanat zavar. Az egyik a ’fokú’ ismétlése, ami figyelmetlenségnek hat e rövid szövegben. A másik pedig az, hogy nem derül ki belőle, vajon a megjegyzés csupán a baranyai hírportálra vonatkozik-e, vagy a laphálózat mind a nyolc portáljára. Az utóbbira gyanakszom, a kétezres évek legelején ugyanis a pécsi műhely dolgozta ki a Springer-lapok digitális rendszerét. (A projektet az akkori főszerkesztő, Pauska Zsolt irányította, és közreműködött benne a legendás internet-rovatból Bellai László, Lendvai Dávid és Nimmerfroh Ferenc. Tanulságos volna részletezni, miként alakult a pályafutásuk, de ki kell tenni a zárójelet, hogy megértsük a legújabb fejleményt.)

Nemrégiben az egyik harmincnapos hónapban a nyolc Springer-portált 951 ezren látogatták. Ez átlagosan havi 120 ezer, illetve napi 4 ezer internetezőt jelent. (Összehasonlításul: a Médianapló e hónap első felében 11.115 látogatóra tett szert.) Elég kevés tehát a komment, és a kisebb-nagyobb szerkesztőségek egy vagy két moderátor beállításával akár ki is szűrhetnék a túl durva vagy rágalmazó véleményeket. Ehelyett úgy „szigorítanak”, hogy elfogadják ugyan a névtelen bejegyzéseket, de csak akkor, ha a kommentelő csatolja hozzá a Facebook-profilját is, hogy szükség esetén azonosítható lehessen.

Naponta hárítom el azok jelentkezését, akik az említett közösségi oldalon lennének az ismerőseim. „Szigorúságom” azzal magyarázható, hogy nem szívesen szolgáltatnám ki a gondolataimat olyan véleményeknek, amelyek fénykép nélküli, ráadásul hamis vezeték- és keresztnévvel ellátott profilról érkeznek. A jelek szerint a Springer úgy reagált az Alkotmánybíróság döntésére, hogy adott egy pofont annak az ’sz’ betűvel kezdődő végterméknek, amelyet az álneves kommentelők habozás nélkül írnának le.  

4 komment
süti beállítások módosítása