Médianapló

Médianapló - Fogytán a nyilvánosság

2014. június 03. 10:38 - Zöldi László

Kollégám figyelemmel kíséri e rovatot, és néha elmondja a véleményét. Tegnap például megrótt, hogy többször írtam a néhány napja lezajlott választásról, ideje volna már a reklámadóval is foglalkozni. Igaza van, mindazonáltal visszafogom magam. Elkerülném azt az értelmiségi hibát, hogy ott is hajlamosak vagyunk összefüggést keresni, ahol valójában nincs. Van viszont három mozaik, amelyek képpé álltak össze a tudatomban.

Az április 6-i és a május 25-i választás megismételte a Fidesz 2010-es kétharmadát. Orbánék erősebbnek érzik magukat, mint bármikor, és ezt a nyilvánosság képviselőivel is meg akarják értetni. Nyolc nappal az Európa-parlamenti erőpróba után már három kormányzati szándékkal szembesültünk. Az egyik a kommentelés megrendszabályozása, a másik a telefonáló kolléga említette reklámadó bevezetése, a harmadik pedig az Origo-főszerkesztő menesztése. Az első döntést a Fidesznek elkötelezett jogászokban bővelkedő Alkotmánybíróság hozta, a második tervezetet L. Simon László Fidesz-kultúrpolitikus terjesztette az országgyűlés elé, a harmadik esetben pedig a nagy nézettségű portál tulajdonosa állítólag megunta a szerkesztőség kormánykritikus magatartását. Jót nevettem például azon, hogy másfél napja Pintér Béla rendező ezt mondta egy interjúban: „Az előző kormány pénzt adott a színházi alkotóknak, a jelenlegi témát.”

Külön-külön mindhárom elképzelésnek lehet racionális oka, ezt majd kimutatják a gazdasági szakírók. Mégis az a benyomásom, hogy amit az Orbán-kormány óvatosságból nem mert meglépni az országgyűlési és az EP-választás előtt, azt most igyekszik lenyomni a torkunkon. Utálom a mocskolódó kommenteket, de alkotmánybíróként nem a közlő portált büntetném, hanem kötelezném a szerkesztőségeket, hogy csak teljes névvel vállalt hozzászólásokat adjanak közre. Nem szép a kereskedelmi tévéktől, hogy degeszre akarják tömni magukat, de ha miniszterelnök volnék, nem fejtegetném egy sportújságnak: „Úgy is lehet, hogy a köztévébe kerülnek a kereskedelmi televíziózás adóztatásából származó bevételek.” (Orbán Viktor 2013. augusztus 4-én a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia.hu-n.) Ha pedig médiavállalkozó volnék, hagynám dolgozni a portál-főszerkesztőt és munkatársait, amíg hoznák a bevételt.

De ha mindennek az ellenkezője történik, kezdenék arra gyanakodni, hogy az immár teljhatalomhoz jutott politikusok még tovább akarják szűkíteni a nyilvánosságot.      

 

54 komment
süti beállítások módosítása