Médianapló

Médianapló - Szekeres Imre szervezkedik

2014. május 14. 11:03 - Zöldi László

Régi bútordarab, már az induláskor a vidéki hálózat megszervezésével foglalkozott. Jelentős szerepet játszott az MSZP első választási győzelmében, de abban is, hogy 1998-ban a szocialisták kiengedték kezükből a kormányrudat. Az újabb országlás éveiben miniszterkedett, majd megint ellenzékiként alapítványt vezetett a pártjában. Néhány hete a szűkebb pátriájában szenvedett vereséget, ezzel kihullott a politikai mezőnyből. Szervezési erényéből fakad a hátránya is: vonzódik a folyosói szervezkedéshez.

Azért hozom szóba bejegyzését a közösségi oldalon, mert Puch László éppen ma látja vendégül Harkányban őt és a parlamentből szintén kiszorult szocialista politikusokat. Szekeres ugyanis kifejtette, hogy azzal áll elő a búcsúpartin, amit írásban már pedzegetett. S bár a nyilvánosság fórumai ráharaptak ama megállapítására, hogy az MSZP régi bázisán új pártot kéne alapítani, eszmefuttatásából egy másik mozzanatra hívom föl a figyelmet: „Önálló, de politikai szövetséges demokrata köröket szervezünk minden településen.” Végiggondolt mondat, egyetlen szó kivételével egyet is értek vele. A ’szervezünk’ teszi jellegzetes MSZP-sé ezt a politikust.

Elképzelhető, hogy mind a 3147 településen van igény valamiféle demokrata kör alakítására. Nagyon sokan jártak rosszul a legutóbbi négy évben, él bennük a vágy, hogy változtassanak a helyzetükön. De nem kellene inkább föltérképezni ezeket a csoportosulásokat, amelyek ezerféle szempont szerint szerveződnek, és megkérdezni tőlük, vajon mire van szükségük? S miután az MSZP segítené őket erkölcsileg, a médiafelületein, előadókkal, esetleg némi pénzzel is, megint csak megkérdezni tőlük, nincs-e kedvük országos hálózatban összekapcsolódni, hogy megsokszorozhassák az erejüket?

Az MSZP a rendszerváltáskor vesztette el a monopóliumát, lassanként pedig az ellenzéken belüli hegemóniája is megkérdőjelezhető lesz. Mégis mindig valaminek az élére akar állni, mindig ő akarja meghatározni, hogy mi történjen a környezetében. Például 2012. október 23-ától, Bajnai Gordon föllépésétől 2014. január 6-áig, az ellenzéki összefogás kibővítéséig ezzel a hatalmi játékkal telt el másfél év. Az eredmény közismert. Ha már Szekeres Imre veszi magának a fáradságot, és az MSZP megújításán töpreng, vajon nem kéne megszabadulnia attól a beidegződéstől, amely alkalmatlanná teszi arra, hogy szerepet játsszon egy demokratikus körökkel szövetkező pártban?           

7 komment
süti beállítások módosítása