Médianapló

Médianapló - A narancsos bárók vagy a szegfűsök?

2014. április 26. 11:13 - Zöldi László

Számomra az országgyűlési választás hőse és kárvallottja a hordó hasú és kihízott arcú Gőgös Zoltán. A Napló című veszprémi újság olvasójaként lettem figyelmes arra, hogy már január elején elkezdett kampányolni. Három hónap alatt többet forgott választópolgárok között, mint a Kormányváltók szövetségének elnevezett ellenzéki tömörülés képviselőjelöltjei Veszprém, Vas és Zala megyében együttvéve. Vajon az elképesztő munkabírású agrárpolitikus miért kapott ki sokkal a fideszes jelölttől, ráadásul egy százalékkal a jobbikostól is?

A Népszabadság mai számában interjú jelent meg vele, és szinte pontokba foglalta a vereség okait. Bár nem beszélt mellé, csupán utalt arra, amit a kudarc igazi okának vélek: „A jelenleginél több embernek nem képes megélhetést adni a mezőgazdaság.” Hát ezért nem érintette meg a falvak népét az ellenzéki kampány. A helybéli választópolgárok megtapasztalhatták, hogy a narancsos bárók mellőzik a munkájukat, és feltételezhették a szegfűs bárókról, hogy ők is a föld után járó uniós támogatásra áhítoznak. Ha csak a fejük fölött változna a földbérlő vagy -tulajdonos személye, minek izgassák magukat?

A nagyüzemi gazdálkodás lényege a nagy tábla, a traktor és a kombájn, meg azok a növények, amelyek nem igényelnek kézimunkát. A kétségkívül gyalázatos földmutyi azért nem lázította föl a falvak népét, mert a mezőgazdaságból kiszorítottak szerint a nadrágos urak közül az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. A szocialista agrárkoncepció kulcsembere pedig nem kampányolhatott e felfogás ellenkezőjével. A méretes vereség után hiába fűzi hozzá, hogy ha szolgáltatói tevékenységek kapcsolódnának a földhasználathoz (például a vendéglátás, a biogáz-termelés, a napelem-gyártás, stb.), mégiscsak több falusi ember juthatna munkához és keresethez. Most már késő.

Gőgös Zoltán utólag feloldotta ugyan a választási kudarchoz vezető ellentmondást, a lényeget azonban nem kötötte a nyilvánosság orrára. Ha pártja változatlanul a mezőgazdasági nagyüzemeket tekinti vidékfejlesztésnek, a falusi tömegeket továbbra sem teszi érdekeltté a kormányváltásban. De ha az MSZP mégis változtatna a nem részletezett agrárstratégiáján - fejtegette végezetül a politikus -, akkor ő bizony visszavonulna a teheneihez. Fölnézek a kimagasló kampányteljesítményére, és megnyugtatna, ha nyugdíjas éveit a háztáji tehenészetben hasznosítaná.

komment
süti beállítások módosítása