Médianapló

Médianapló - Későn jöttnek csont az ebédje

2014. április 16. 10:07 - Zöldi László

A politikai elemzők találgatják, vajon mivel előzte meg a Jobbik 41 választási körzetben a Kormányváltók szövetségét. Nem gyarapítanám a találgatók népes táborát, inkább azt rögzítem, ami bizonyítható. Bár elismerem, hogy csak négy dunántúli megyében, amelyeknek figyeltem a napilapjait. A Vas Népe, a Zalai Hírlap, a Veszprémben szerkesztett Napló, továbbá a Fejér Megyei Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap alapján az a benyomásom, hogy a Jobbik szorgalmasabban kampányolt.

Január első napjaiban az akkor még szűkebb Összefogás politikusai a bővítésről tárgyaltak, amit ama hét végén be is jelentettek. Aztán egyeztették az öt párt programjait, felállították a közös kampánystábot, és január végén „kitelepültek” az országba. (Kitelepülésnek nevezték el a választópolgárokkal való találkozást.) A hivatalos kampány február közepén kezdődött, az akkor már Kormányváltóknak átkeresztelt Összefogás lassanként felzárkózott a Jobbik mellé, március közepén pedig el is hagyta. Az utolsó héten azonban történt valami, amely visszafogta a lakossági fórumok szervezését, ennek oka egyszer majd talán kiderül. A választási vereség után abban legalábbis egyetértenek a kormányváltó politikusok és a politikai elemzők, hogy a kudarc az elkésettséggel is magyarázható. A januári aluszékonyságot már nem sikerült behozni. Bezzeg a május 25-én esedékes európai parlamenti szavazásra alaposabban készülnek föl, isten bizony.

Az említett napilapok tegnapi számában azt olvastam, hogy a Jobbik javában kampányol. Azok a képviselőjelöltjei, akik az országgyűlési választáson nem jutottak be a parlamentbe, mindazonáltal harmadik helyre utasították a Kormányváltókat, visszatértek a terepre. A hosszú, több mint három hónaposra nyúlt országgyűlési kampányban szerzett ismertségüket arra használták föl, hogy Nemzetek Európája címmel bírálják az Európai Uniót. Eközben a Kormányváltók különváltak, saját pártjaikban készülgetnek az uniós kampányra, bár speciel a négy megye napilapjaiban nincs nyomuk. Illetve akadt közülük valaki, aki tegnap mégis mutatkozott. A választási vereség után nyolc nappal az MSZP Fejér megyei elnöke kiállt a nyilvánosság elé, és megköszönte a mintegy ötvenezer szavazatot. Hozzáfűzte, hogy „reméli, jobban fogják képviselni a településeken élők érdekeit, mint eddig…, a tanulságok levonására azonban nincs sok idő, hiszen elkezdődött az uniós kampány”. Ha nem mondta volna, el se hinném, hogy csakugyan elkezdődött.      

komment
süti beállítások módosítása