Médianapló

Médianapló - A szocik levonultak a térképről?

2014. április 14. 10:08 - Zöldi László

Mesterházy Attila nyolcvan-egynéhány településen járt. Ez komoly kampányteljesítmény. A megyei lapok szívesen adtak helyet az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének, írásbeli szereplése mégsem hagyott bennem maradandó nyomokat. Gördülékenyen mondta föl a Kormányváltók nyolc pontját, de izgalmas okfejtést nem olvashattunk tőle. Amit viszont a választási vereség után kimondott a hvg.hu-n, az szakítás az óvatoskodással.

Talán azért váltott hangnemet, mert fontosnak tartotta, hogy másnap, szombaton jó benyomást keltsen az MSZP választmányi ülésén. Figyelemre méltó mondatai közül az egyik különösen fölkeltette a figyelmem: „Le kell számolni azzal az egyébként általam is osztott, az MSZP-ben hosszú évek óta élő elképzeléssel, hogy nekünk elég a fővárosra és a vidéki városokra koncentrálni, az hoz annyit, hogy ellensúlyozza a kistelepüléseken elveszített voksokat.” Az önkritikus-kritikus megjegyzés hitelesíti e sorok vidéki városban dolgozó írójának tapasztalatait. Ugyanezt vettem észre - az SZDSZ működésében.

A szabaddemokraták milliós tömeget vonzottak a rendszerváltás utáni első választáson. Négy évvel később koalíciót kötöttek a szocialistákkal, majd újabb négy esztendő múltán, az önkormányzati választáson kiszorultak a vidéki városokból, holott a kilencvenes években feltűnően sok polgármestert adtak. A 2002-es koalícióba már lesoványodott országos hálózattal érkeztek, és csupán pántlika lehettek az MSZP kalapján. Mire kiléptek a koalícióból, a vidéki társadalomba való beágyazottságuk gyakorlatilag megszűnt. Tudomásom szerint a politikusaik sosem fogalmazták meg, hogy levonultak a térképről, máskülönben nem összpontosíthatták volna maradék erőforrásaikat a Demszky irányította Budapestre.

Vajon itt tartunk most az MSZP esetében is? Az április 6-i választás tükrében még középpárt, de már nem számít váltópártnak. Kuncze Gábor, az SZDSZ hajdani elnöke szóvá is tette az ATV stúdiójában: „Lehet, hogy már nem igaz, hogy a szocialista párt bele van épülve a magyar társadalomba.” Levitte a hangot, mégis kérdőjelet hallottam ki a dörmögéséből. Mesterházy Attila őszintesége engem is tűnődésre késztet. Ha az MSZP levonult a térképről, akkor szervezéssel és pénzzel már nem volt képes országos hálózatot fenntartani és működtetni. Márpedig ha így van, a fővárosra és néhány vidéki nagyvárosra koncentráló középpártként nem is olyan rossz eredmény ez a fránya 26 százalék.       

2 komment
süti beállítások módosítása