Médianapló

Médianapló - Miért hullámzik a kampány?

2014. április 04. 10:04 - Zöldi László

Arra nincs energiám, hogy figyelemmel kísérjem az egész országban zajló kampányt. Arra viszont volt, hogy négy dunántúli megyében olvassam a napilapokat, és kigyűjtsem belőlük ama választási információkat, amelyek színezik a tényképet.

A januári előjelek arról árulkodtak, hogy az összefogással szöszmötölő ellenzéki pártok elaludtak. A velük csaknem egy súlycsoportban lévő Jobbik képviselőjelöltjei kipihenték a szilveszteri mámort, és harmadikán megkezdték a hosszú menetelést. Február 17., a hivatalos kampánykezdet után változott a kép. Az Összefogás jelöltjei lendületbe jöttek, és nemcsak hogy behozták, hanem meg is előzték a jobbikosokat. A számok legalábbis ezt sejtetik. Tegnapig Vasban, Zalában, Veszprémben és Fejérben a kormányváltók 692 lakossági fórumra jutottak el, a jobbikosok 493-ra. (Az összes pártnak 1752 összejövetelt striguláztam, ami azt jelenti, hogy a Fidesz nem a lakossággal folytatott beszélgetésekre helyezte a hangsúlyt, hanem inkább az alapkő-letételekre és a szalag-átvágásokra.) Akár jól is sikerülhetne tehát a kormányváltók kampánya a Balaton vonalától északra. Mégis van hiányérzetem.

Vajon mivel magyarázható, hogy a kampány utolsó hetében, amidőn mindent bele kellett volna adni, a demokratikus ellenzék jelöltjei megint ellustultak? A múlt hét végén például a zalaiak egyszerűen kihagytak egy napot, a mostani héten pedig ugyanezt tették a vasi képviselőjelöltek is. Ráadásul ugyancsak Vas megyében az egyik napon kizárólag a celldömölki polgármester vette magának a fáradságot, hogy szembesüljön a választópolgárokkal, igaz, hogy ő öt településre is eljutott. De ha már Fehér László szóba került, az újságokból elég pontosan kirajzolódik, hogy kik azok, akik egyenletesen és keményen kampányoltak.

Vasban az említett polgármester esélyes a mandátumszerzésre. Zalában egy Szermek Zsolt nevű nyugalmazott rendőrtiszt és talán a nagykanizsai Göndör István, noha neki a helyi társadalomba szintén beágyazott polgármesterrel kell megküzdenie. Veszprémben az óriási munkabírású Gőgös Zoltán felszántotta a választókörzetet. Fejérben viszont mintha a Jobbik politikusai törekvőbbek lettek volna, a kormányváltók alig látszottak a nyilvánosságban. Lehet úgy is kampányolni persze, hogy a lakossági fórumokról nem ad hírt a megyei sajtó. De akkor fölmerül a kérdés, vajon nincs-e valami baj az Összefogást megtestesítő képviselőjelöltek sajtószemléletével.             

7 komment
süti beállítások módosítása