Médianapló

Médianapló - Mi fán terem az élet matematikája?

2014. április 01. 11:15 - Zöldi László

Túl vagyunk Marik Sándor budapesti könyvbemutatóján is. A múlt csütörtökön még Nyíregyházán, a megyei könyvtárban beszéltem az Árnyalatok című kötetről, tegnap viszont a szerzővel beszélgettem - ezúttal már moderátorként. Szerepvállalásom aligha teszi lehetővé, hogy minősítsem a ferencvárosi Corvin Hotelben megszervezett összejövetelt, mindazonáltal a csúcspontjáról a jó ízlés határain belül számolhatok be.

Délután fél ötkor felhangzott a Skype jellegzetes szignálja, és a kivetítőn megjelent egy kecskeszakállas arc. A hetvenéves Pellionisz András Kaliforniából jelentkezett. San Franciscóban kilenc órával korábban volt, az ingujjas professzor asztalán mintha láttam is volna a reggelihez tartozó kávéscsészét. A biofizikust 1962 óta ismeri a könyv szerzője, aki gazdasági számtanból első díjas lett a középiskolások országos tanulmányi versenyén. Ott, ahol, Pellionisz András fizikából nyert, a ferencvárosi teremben jelen lévő Kéri Gerzson matematikából, Balogh András pedig történelemből. Mindhárman a Magyar Tudományos Akadémia doktorai, karrierjük csúcsán kereste meg őket díjnyertes társuk, a neves újságíróvá lett hajdani matematikatanár.

Tegnap mindhárom interjúalany mesélt élete alakulásáról. Pellionisz professzor 9833 kilométernyi távolságból azt fejtegette, hogy villamosmérnök-hallgató korában került a kezébe Neumann János alapkönyve. A számítógép és az agy olvasása közben vette észre, hogy miközben elvarázsolták a kompjútert föltaláló magyar matematikus zseniális gondolatai, elsikkadt a neurobiológiai szempont. E hiányérzet döntötte el a sorsát, azóta az „élet matematikájával” foglalkozik. Még itthoni eredményeire kapott egy amerikai ösztöndíjat, és amikor a hetvenes évek közepén hazatért, rádöbbent, hogy nem várja számítógép, amely nélkül nem folytathatta volna mégiscsak az informatikához kapcsolódó munkáját.

Évtizedek óta Kaliforniában tanít és kutat. Van például egy genomikai szabadalma, melyről őszintén szólva nem tudom, hogy mi fán terem. A Nobel-díj gyanús találmány licencét ellenszolgáltatás nélkül ajánlotta fel Magyarországnak, ám a hazája egyelőre nem tud vele mit kezdeni. Annyit azért a tegnapi összejövetel közreműködőjeként is rögzítenék, hogy a hangulatos könyvbemutatóról ezzel a kijózanító élménnyel indultam haza.

1 komment
süti beállítások módosítása