Médianapló

Médianapló - A kettős hatalom

2014. február 27. 09:22 - Zöldi László

Úgy foglalnám össze Tamás Gáspár Miklós tegnap esti mondandóját, hogy 2006. szeptember 17-én az őszödi beszéd kiszivárogtatása lett ama gyúanyag, amely lángra lobbantotta a növekvő ingerültséget. Gyurcsányék ugyanis jóléti programmal nyertek országgyűlési választást, aztán mégis megszorításokat jelentettek be. Az ATV-ben megszólaló filozófus szavai késztettek arra, hogy a számítógép merevlemezén megnézzem e Médianapló akkori bejegyzéseit, hátha találok valamit az országossá duzzadt botrány részleteiről.

A szeptember 18-i, hétfői újságokban a vidéki publicisták még a budapesti MTV-székház felgyújtásával foglalkoztak. Másnap, kedden viszont már a szegedi, kecskeméti, szolnoki, tatabányai, székesfehérvári, pécsi, nagykanizsai és körmendi megmozdulásokról számoltak be. A tüntetéseket viszonylag békésnek írták le, bár a jelszavakat radikálisnak. Leginkább a „Gyurcsányt a Dunába, a többit meg utána!” mondatot skandálták a felvonulók. Tatabányán egy négygyerekes asszony éhségsztrájkba kezdett, amíg a „hazudós” miniszterelnök le nem mond, Körmenden a tüntetők elégettek egy Gyurcsány-szalmabábút, Kecskeméten pedig a kormánypárti polgármester háza elé vonultak, és megijesztették a feleségét meg a gyerekeit.

Utólag az a benyomásom, hogy a jelszavak és a kellékek - például az árpádsávos zászlók - a Jobbik eszmeiségét tükrözték. Erre utal az is, hogy kedden és szerdán az amúgy is kampányoló Fidesz-politikusok közül néhányan csillapították a kedélyeket, noha már az őszödi beszédre építették a mondandójukat. Vagy nagyon gyorsan váltottak, vagy készültek a fejleményre. Panek Sándor szegedi újságíró - mellesleg konzervatív értékrendszerű publicista - ezt fejtegette a Délmagyarország hasábjain: „Nem lehet elhatárolódni is a radikális jobboldaltól, és számítani is a támogatására.”

Most, az országgyűlési választás kampányában annyi hasznunk kétségkívül van az őszödi beszédnek nevezett elterelő hadműveletből, hogy egyre több részlet derül ki a következményeiről. Például arról, hogy a 2006-os helyhatósági választás előtt a Fidesz ügyesen aknázta ki a jóléti program és a megszorítások közt feszülő ellentmondásban rejlő politikai lehetőséget. Az eredmény az lett, hogy néhány nap múlva kettős hatalom alakult ki Magyarországon. A meggyengült Gyurcsány-kormány gyakorolta a központi hatalmat, a megerősödött Fidesz pedig a helyit.  

komment
süti beállítások módosítása