Médianapló

Médianapló - Újságírók a pilótafülkében

2014. február 14. 09:57 - Zöldi László

A névtelen kommentelők ritkán kecsegtetnek tartalmas hozzászólással. Ezen a héten viszont nevüket vállaló szakmabeliek érdemben járultak hozzá egy médiatörténeti pillanat kimerevítéséhez.

Az előzményről annyit, hogy a múlt szombaton Pozsgay Imre Hódmezővásárhelyen járt, és előadásáról beszámolt a Délmagyarország című szegedi napilap digitális változata. Az esemény középpontjába az került, amit az MSZMP Politikai Bizottságának tagja 1989. január 28-án mondott a 168 óra című rádióműsorban: 1956-ban nem ellenforradalom volt, hanem népfelkelés. A Kádár-rendszer beleremegett a Pozsgay-kijelentésbe. Vajon kik készítették az interjút a rendszert megkérdőjelező politikussal?

Az évforduló alkalmából többen is kifejtették álláspontjukat - bejegyzésem előtt és után. Fontos részleteket tudtam meg Ballai Józseftől, Bölcs Istvántól, Enyedi Nagy Mihálytól, Farkas Zoltántól, Kerekes Andrástól, Mester Ákostól, Nagy Izabellától és Orosz Józseftől. Abban például egyetértettek, hogy az egyik interjúvoló Orosz József volt. Abban is, hogy a másik viszont nem Farkas Zoltán. Mert a Délmagyarország nemcsak az interjú hangfelvételét közölte, hanem a két említett újságíró fényképét is, holott at utóbbi „csak” szerkesztette a beszélgetést. Abban is egyetértettek a visszaemlékezők, hogy a másik interjúkészítőt Lászlónak hívták, csakhogy három keresztnévvel illették: a Józseffel, a Róberttel és a Péterrel. A vitát Orosz József döntötte el, aki László Pétert nevezte meg.

Pozsgay Imre ezt mesélte Hódmezővásárhelyen: „Két naiv, fiatal újságírót magamhoz kértem a rádióból, akiknek gőzük sem volt arról, mit is mondtam valójában.” A gőgös mondatot cáfolták az emlékezők. Volt, aki szerint 1989 elején a Politikai Bizottság tagja már nem kérethetett magához újságírókat a Magyar Rádióból. Orosz József pedig azt írta, hogy a MÚOSZ január 27-i közgyűlésén találkozott a politikussal, és kollégájával együtt kért tőle interjút. Egy eldugott szobában 26 perces felvételt készítettek, ebből sugárzott hatperces részletet másnap délután a 168 óra. A Kanadában élő újságíró azt is megjegyezte, hogy miután botrány lett az interjúból, egy követségi fogadáson összefutott Pozsgay Imrével. Elpanaszolta az akkor nagy hatalmú politikusnak, hogy ki akarják őket rúgni a Rádióból, majd idézte a cinikus választ: „Aki egy vadászrepülő pilótafülkéjébe száll, annak számolnia kell azzal, hogy kilövik.”  

komment
süti beállítások módosítása