Médianapló

Médianapló - Illik-e karcsúsított betű a rezsicsökkentéshez?

2013. november 29. 10:36 - Zöldi László

Szeretek bíbelődni a betűkkel. Talán azért, mert másfél évtizeden át minden csütörtököt a nyomdában töltöttem. Talán azért is, mert a kilencvenes évek elején hetilapok tervezéséből éltem. A legutóbbi két évtizedben pedig biztosan azért, mert újságírást tanítva észrevettem, hogy a kommunikáció szakos diáklányok előszeretettel választják ki a számítógép gazdag betűkészletéből a leggirlandosabb, legindásabb alakzatokat. Miközben az őket foglalkoztató szerkesztőségek a Times New Roman letisztult betűtípusát részesítik előnyben.

 

Németh Szilárd csepeli polgármester és fideszes országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentés atyja elhatározta, hogy az új törvényt szétporciózza a régiek között, máskülönben megmaradnának a jogszabályok közti ellentmondások. Tervezete valóságos remekmű, a legapróbb részletekre is kiterjed. Például arra, hogy az energiaszolgáltató cégeknek milyen betűtípussal kéne kinyomtatni a számlákon, illetve a számlákat tartalmazó borítékokon olvasható szöveget. Választása az Arialra esett. Azért csodálkozom ezen, mert a Times New Roman közelebb áll az alkatához. Az Arial ugyanis szikárabb, karcsúbb, szilfidebb.

 

A jó húsban lévő kormánybiztos egy tévéinterjúban azt felelte, hogy ő is inkább a Times New Romanhoz vonzódik, a számlák kézbesítésében közreműködő Magyar Posta azonban olyan karakterfelismerő programot használ, amelynek szerkentyűi képtelenek letapogatni az úgynevezett talpas betűket. Igen ám, de ha valaki a nyilvánosság előtt „New Times Roman”-ról beszél, fölcseréli tehát a három tagból álló betűtípus szavait, akkor élhetünk a gyanúval, hogy nem érti azt, amit mond. Ráadásul legjobb tudomásom szerint a Magyar Posta gépei még a borítékon található kézírást is fölismerik. De lehet persze, hogy ebben tévedek. Azt viszont tapasztalatból tudom, hogy a függőleges vonalakból kitüremkedő alapzattal ellátott, vagyis talpas betűket könnyebb olvasni nyomtatott szövegben, a talpatlan Arial-betűket pedig képernyőn könnyebb figyelemmel kísérni.

 

Most már csak az a kérdés, hogy a rezsicsökkentés kormánybiztosa miért kötelezné az energiaszolgátatókat monitoron hatásos betűtípus alkalmazására, ha a papírra (számlára és borítékra) nyomtatott szöveg olvasására alkalmasabb a jó öreg Times New Roman.         

komment
süti beállítások módosítása