Médianapló

Médianapló - Bársonyszéktől a digitális kocsmáig

2013. november 01. 11:21 - Zöldi László

Deutsch Tamás érdekes fickó. Valaha hercig fülbevalót hordott, amelyet sportminisztersége alatt zsebre vágott. Napjainkban azonban mintha megint viselné, ezúttal már szellemi értelemben. Ha monográfiát írnék róla, alighanem azt a munkacímet adnám neki, hogy Bársonyszéktől a kocsmáig. Törzsvendég lett ugyanis a digitális kocsmában: a Twitteren és a Facebook-on. Megtanult két különböző nyelven káromkodni.

 

Újdonsült mesterségét a 168 Óra legutóbbi számában elnevezte politainment-nek. Könnyű lefordítani, a politika és a szórakoztatás egyvelegét jelenti, noha szótárban nem találtam nyomát. Sebaj, egy hozzá közel álló kifejezés már átment a köztudatba, legalábbis angolszász nyelvterületen. Az információ és a szórakoztatás összeolvasztásából született az infotainment, amely mára meghódította a médiát is, leginkább persze a televíziót. S mert például az eseménydús krimikben sok történet játszódik szerkesztőségekben, kapzsi médiavállalkozók, mindenre elszánt műsorvezetők és oknyomozó riporterek között, a legjobb könyveket magyarra átültetők szembesültek azzal, hogy le kéne fordítani az összetett szót. A kísérletek közül nálam a hírakoztatás jött be.

 

Most pedig lám, itt ez a másik angol kifejezés. Nem biztos, hogy a Fidesz-politikus agyszüleménye, mindazonáltal magyar nyelvterületen valószínűleg az ő nevéhez fog kapcsolódni. Igen ám, csakhogy a politika korántsem magyar szó. Hiába tudjuk, hogy a közügyeket jelenti, a politizálás pedig a közügyekkel való foglalkozást, a fordításnál aligha válik be a körülményes közügy-szórakoztatás vagy pláne a közrakoztatás, nem is beszélve az idétlen polikoztatásról. Tanácstalanságomban pályázatot írnék ki, amelynek révén magyaros, közérthető és könnyen megjegyezhető kifejezést kéne keresni az egyelőre légből kapott politainment-nek.

 

Mellesleg van abban valami ironikus (vagy inkább tragikomikus), ha egy hajdan szép reményű politikus mostanában azzal véteti észre magát, hogy gorombaságokat vág a kortársak fejéhez, Harsány alakításait ritkán díjazom, azt azonban el kell ismerni, hogy figyelemre méltó helyen tapogatózik. Az a benyomásom, hogy a szórakoztatva politizálás nagy jövő előtt áll nálunk. A cirkusz tulajdonképpen már meg is valósult belőle, csupán a kenyér hiányzik hozzá.  

2 komment
süti beállítások módosítása