Médianapló

Médianapló - Miért döglődik az ifi Puli?

2013. október 29. 12:29 - Zöldi László

1911-ben ezen a napon halt meg Joseph Pulitzer, az amerikai újságírás megújítója. Telefonáltam is Makóra, a szülővárosába, ma adják át ugyanis a róla elnevezett ifjúsági Pulitzer-díjat. Kamaszként került a tengeren túlra, majd ő honosította meg az egyetemi újságíró-képzést, és nevét viseli a legrangosabb szakmai kitüntetés, a „nagy” Pulitzer. A leszármazottjaitól pedig engedélyt kapott Makó önkormányzata, hogy a pályakezdő újságírók számára díjat alapítson, méghozzá a középiskolás és a főiskolás-egyetemista kategóriában.

 

Utóbbiban a tanítványaim nyolcszor nyertek; háromszor győztek, és ötször különdíjasok lettek. Az idén már elfogultság nélkül figyelhetem a fejleményeket, mert a körülöttem lévő diákok közül senki sem pályázott. Nem csoda. A szemináriumra jelentkezett nyolcvanhét hallgatóból telt még a kiválasztódásra, a mostani hétből már nem telik. A telefonból egyébként megtudtam, hogy a mára tervezett eredményhirdetés elmarad. Volt már erre példa, a története tanulságos. A kormányváltás előtt az oktatási miniszter, Hiller István fölismerte az újságíró-képzés jelentőségét; fél-félmillió forintra egészítette ki az első díjakat. 2010 őszén viszont az újdonsült államtitkár, Hoffmann Rózsa húzta-halasztotta a makói látogatást, így az október 29-i eredményhirdetés eltolódott. November közepén a győztesek mégis átvették a díjakat, de az illetékes oktatáspolitikus távollétében, sőt a minisztérium anyagi támogatása sem érkezett meg.

 

A tanítványaim közül a manapság rtlklubos Nagy Zsófi még konyhabútort vehetett a félmillióból. A Debrecenben újságíróskodó Horváth Bori az ötszázezerből fizette ki a felhalmozódott albérleti díjat, a többit meg fölélte. De a nyíregyházi SAV (Sándor Alexandra Valéria) független online kisiparosnak már csak arra futotta, hogy a makói önkormányzat százezer forintjából befizesse a vállalkozói adóját.. Ahogy elnézem, a hazai újságíró-képzés egyik legjelentősebb motivációs bázisa hanyatlásnak indult, párhuzamosan a kommunikációs oktatás fizetőssé tételével és a nyilvánosság korlátozásával. A középiskolai kategóriában nyolcan, a felsőoktatásiban pedig mindössze ketten jelentkeztek az ifjúsági Pulitzer-pályázatra, és holnap, a makói önkormányzat ülésén dől el, vajon az idén lesz-é egyáltalán eredményhirdetés. Van még remény, persze, mert talán egy amerikai alapítvány fantáziát lát a junior újságíróinkban. Ha már a magyar kormányzat rájuk se bagózik.                  

komment
süti beállítások módosítása