Médianapló

Médianapló - Komment vagy kommentár?

2013. október 23. 11:19 - Zöldi László

Szigetvári Viktor okos fiatalember. A kampánytechnikát Gyurcsány Ferenc, majd Mesterházy Attila stábjában tanulta ki, és Bajnai Gordon mellett tökéletesíti. Sokáig nem döntötte el, vajon háttérember vagy politikus akar-e lenni, mostanában mintha az utóbbi felé hajlana. Erről árulkodik, hogy olyasmiről is beszél, amihez nem ért. Az ATV stúdiójában tegnap este mondta a bajai időközi választás két fordulója közt hamisított videójelenetről: a szocialisták „Mindenféle komment nélkül a rendőrséghez fordultak.” Két és fél évtizede tanítok műfaj-elméletet, talán segíthetek neki a pontatlan fogalomhasználat kiküszöbölésében.

 

Érdemes megkülönböztetni a kommentet és a kommentárt. Az alapszó a latinból származik (com=hozzá; mens, mentis=gondolás), a commentior pedig azt jelenti, hogy kigondol, eszébe jut, és a francia commentaire (megjegyzés) közvetítésével jutott el hozzánk. A közvetítés sajtótörténeti szempontból is érdekes. Gutenberg után úgy alakult a helyzet, hogy a nyomdászok sokáig csak egyetlen betűméretet használtak; a nyolcpontos petit-tel szedték a hírlapokban megjelenő gazdasági információkat. Amikor pedig a technikai fejlődés lehetővé tette, hogy egy második betűméret is beleférjen a műszakba, a hatpontos nonpareille-t alkalmazták. Arra öntötték ki, hogy újságírók teremthessenek összefüggést a hírek között. Mivel azonban a kommentár kevésbé volt fontos, mint maga a hír, kisebb betűvel szedték, és keretben különítették el.

 

Azóta ülnek a szerkesztőségekben olyan újságírók, akik szakosodtak, és inkább tudósra hasonlítanak. Ha csillogtatnák a hangsúlyozottan egyéni véleményüket, akkor publicisztikára adnák a fejüket. ők azonban a visszafogottabb, kevésbé személyes háttér-magyarázatra szorítkoznak. A kommentárnak nevezett hírmagyarázatból ágazott el a digitális korszakban a komment. Aligha véletlenül, az alapszónak ugyanis van egy sokadik jelentése: a rosszmájú megjegyzés. Aki ismeri a világhálón meghonosodott fikakultúrát, ritkán véli a kommenteket szakmailag felkészült hozzászólók higgadt, elmélyült, összefüggéseket kereső értelmezésének, sokkal inkább gyűlöletszavak kusza halmazának (tisztelet a kivételnek).

 

Szigetvári Viktor a kommenteléssel valószínűleg nem akarta fikázni pártja, az E14 szövetségesét. Alighanem azt akarta mondani, hogy a szocialisták mindenféle kommentár nélkül a rendőrséghez fordultak.     

1 komment
süti beállítások módosítása