Médianapló

Médianapló - Hogyan lett Szalaiból Szalay Annamária?

2013. október 22. 11:03 - Zöldi László

A Fidesz nemrégiben elhunyt médiapolitikusát régebb óta ismerem, mint az elvbarátai. Idestova három évtizeddel ezelőtt kritikusként vettem részt egy nemzetközi sportfilmfesztivál zsűrijében, és munkahelyéről, a zalaegerszegi moziüzemi vállalattól alumínium dobozban ő hozta át reggelenként Hévízre a vetítésre szánt tekercseket. Jancsó Miklós zsűritag olykor veszekedett is vele a szakadozott celluloid szalagok miatt, erről akkor tűnődtem, amikor a két Orbán-kormány idején nem kapott pénzt a filmjeire.

 

A mi kettőnk viszonya inkább barátságos távolságtartásban merült ki. Panni adjunktusként tanított a székesfehérvári főiskolán, és tőle örököltem az elsőéveseket, egyszer-kétszer pedig együtt szerepeltünk médiáról szóló tévés vitaműsorokban. Nem vettem észre, hogy túlságosan felkészült lett volna a médiapolitika történetében, ezt azonban megszoktam a magyar médiapolitikusoktól. Szomorúsággal töltött el, hogy alig ötvenévesen halt meg, és úgy tűnt fel, mintha elvesztése sokkolta volna a kormányzó pártot. Egy középkorú társaság tagjai hatalmuk teljében jöttek rá, hogy ők sem halhatatlanok.

 

Néhány napja az általa alapított médiahatóság bejelentette, hogy emlékére Szalay Annamária Média Alapítvány névvel olyan civil szervezet alakult, amely védelmébe veszi az ifjú médiafogyasztókat. A hangsúlyozottan keresztény szellemiségű csoportosulás például ösztöndíj-pályázatokkal járul majd hozzá a médiaértés fejlesztéséhez a kisgyerekek és a kamaszok körében. Üdvös cél, illik a névadó szándékához. Ám utóélete tartalmaz más mozzanatokat is. Szűkebb pátriájában az ő tiszteletére avatták föl a zalakarosi fürdő Vizipók-Csodapók nevű, 300 millió forintból befedett csarnokát, ahol kedvükre hancúrozhatnak a gyerekek. Hajdani alma máterében pedig, a zalaegerszegi Csány-szakközépiskolában róla nevezték el az aulát. Az avató ünnepségen mesélte Gyutai Csaba polgármester, hogy 2002-ben, amidőn a Fidesz elvesztette az országgyűlési választást, sms-t kapott tőle. „Ne búsulj, visszafoglaljuk az országunkat, centiméterről centiméterre!”

 

A mondat sokat elárul Szalai Annamáriáról és a pártjáról. Talán még többet az, hogy ahol mostanában alapítanak, avatnak, elneveznek valamit a tiszteletére, ott ipszilonnal írják a nevét. Halála előtt ugyanis visszavette a családnév eredeti végződését.  

komment
süti beállítások módosítása