Médianapló

Médianapló - A hungarocell akció

2013. október 02. 10:55 - Zöldi László

A Népszava mai számában „szerencsétlen szobordöntésről” írt a főszerkesztő. A jelzős szerkezet többé-kevésbé kifejezi a közvélemény értékítéletét a vasárnap délutáni akcióról. Nem is annyira az Orbán Viktorra alig emlékeztető Orbán-szobor ledöntéséről, mint inkább a hungarocell inak átvágásáról, és arról, hogy a zuhanás után elgurult fejjel fociztak a tüntetők. A nagy visszhangot kiváltó performance elemzésébe most nem mennék bele, adódik azonban egy kommunikációs tanulság.

 

Szombaton este 19.10-kor adta ki a Magyar Távirati Iroda a Kecskeméti Törvényszék határozatát a Baján történtekről. A választási csalás kapóra jött a demokratikus ellenzéknek, akár többet is lehetett volna kihozni belőle, ha másnap délután nincs ez a csakugyan szerencsétlen szobordöntés. Amelyről egy nappal később, az ATV stúdiójában belátta Székely Sándor Szolidaritás-aktivista, hogy nem volt a legízlésesebb, ők viszont ki akartak törni a politikai süllyesztőből, és ez sikerült is nekik: felhívták magukra a figyelmet.

 

Ezzel nem is lett volna baj, ha a Szolidaritás nem volna tagja az E14-hez és Bajnai Gordonhoz köthető választási szövetségnek. Ám a meglepően őszinte aktivista azt is elkottyantotta, hogy akadtak részletek, amelyeket elhallgattak a volt miniszterelnök elől. Talán azért, hogy azt mondhassa, ha kitör majd a botrány, hogy ő nem tudott róluk? (Egyébként ezt mondta.) Csakhogy valójában falhoz állították, ha úgy tetszik: kompromittálták. A visszhang arról árulkodik, hogy a közvélemény-hangadók azonosították Bajnait a balul sikerült szoborakcióval, és akarva-akaratlanul ledöntötték a szakértelem, nyugalom és kiegyensúlyozottság róla alkotott szobrát.

 

A közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltről folytatott vitának nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget. Most mégis az a benyomásom, hogy nem ártott volna arcot találni az Orbán-ellenes csoportosulások számára. Akkor lett volna valaki, akitől meg kellett volna kérdezniük a szobordöntés szervezőinek, nincs-e olyan esemény az ellenzék háza táján, amelynek az értelmezését-kibontását eljelentékteleníti a tervezett hungarocell akció. A szétforgácsolódott ellenzék csoportjai alig kommunikálnak egymással, olykor a saját vezetőiket sem világosítják föl a szándékaikról. Vajon hány szerencsétlen performance-nak kell jönnie, hogy belássák: összefogás nélkül talán még meglesznek valahogy, de egyeztetés nélkül már nem.        

2 komment
süti beállítások módosítása