Médianapló

Médianapló - Botrány hátán botrány

2013. szeptember 27. 10:37 - Zöldi László

Azt hiszem, nem érdemes sajnálni a két baloldali újságot, hogy szerkesztői tegnap este választásra kényszerültek. Az a dolguk, hogy eldöntsék, melyik botránynak van nagyobb hírértéke: a szombathelyi drogügynek vagy a zuglói korrupciónak. A mai lapszámok tanúsága szerint a Népszava az egyiket domborította ki, a Népszabadság viszont a másikat. Mindkettőt sok lett volna részletesen taglalni. A megelőlegezett választási kampánynak van szakmai tanulsága.

 

Mindkét ügyet szocialista politikusok hozták nyilvánosságra. Keddről szerdára virradóra, egymástól térben és időben néhány órányi távolságban. Én még azt tanultam marketingből (kampány- és kríziskommunikációból), ha egy szervezetnek lehetősége van arra, hogy meghatározza a közéleti napirendet, akkor nem árt módjával befolyásolni a nyilvánosságot. Minden napra egy tojás, ha lehet. Nem vagyok a centralizáció lihegő híve, de azért feltételezhető talán, hogy egy párt működtetése igényel némi összehangolást. Csodálkoznék, ha az derülne ki, hogy a szombathelyi fideszes alpolgármester tudatmódosítási szokásai körül kirobbant vita egy feltűnési viszketegségben szenvedő helyi szocialista politikus magánakciója. A másik botrányról végképp nem gondolható ez, hiszen az MSZP egyik elnökségi tagja indította el a zuglói városháza (és a kamerák) előtt.

 

Amatőrizmusnak vélem, hogy egymásra torlódtak az alkalmak, amikor országos figyelem irányulhatott a kormányoldal disznóságaira. A demokratikus ellenzék ritkán képes meghatározni a közéleti napirendet, jobban kéne megbecsülni a kínálkozó lehetőségeket. Különösen akkor, ha a Baján lezajlott vasárnapi választásról hétfőn éppen csak hírt adhatott a média, és kedden láttak napvilágot az alaposabb értelmezések. A választási csalás ügye még le sem zárult, a szocialista politikusok máris jöttek a szombathelyi és a zuglói esettel. Hová siettek? Miért nem hagyták kizengeni a bajai fejleményeket legalább szerda estig? Miért nem tegnap reggel, csütörtökön dobták be a köztudatba az egyik botrányt? Akkor ma erről tűnődne a fél ország. Miért nem holnap, szombaton robbantják ki a másikat, hogy kiélhesse magát az a fránya média, ha már a nyilvánosság eszközrendszerének tartja magát?

 

Amidőn a szocialista politikusok végre kiaknázhatnák a botrányban rejlő kommunikációs lehetőségeket, vajon miért ellenségei önmaguknak?

1 komment
süti beállítások módosítása