Médianapló

Médianapló - Obersovszky, a legrosszabb vadász

2013. szeptember 12. 09:45 - Zöldi László

Le a kalappal Gyurcsány Ferenc előtt! Ha úgy alakul a helyzet, hogy kiszorul a politikai életből - amire mostanában van esélye -, bátran fölcsaphat újságírónak. Tegnapi Facebook-bejegyzése kielégíti a legkényesebb szerkesztői igényt is.

 

Azt az esetet értékeli, hogy a Demokratikus Koalíció elnöksége megalapította az Arany Mikrofonállvány Díjat, amelyet első alkalommal Obersovszky Péter köztévés műsorvezetőnek ítélt oda. Az egyik interjúalany, Vadai Ágnes DK-politikus a szobrocskát át is adta a meglepett újságírónak. A kínos jelenet láttán pedig - mint Gyurcsány kajánul fejtegeti - a Magyar Televízió munkatársai „Megijedtek egy mikrofonállványtól. Nem értem. Minden nap ott ül a stúdióban.” Formailag hibátlan a glossza, ráadásul ügyes a poén. Ez igen. Ami nem, az a tartalom.

 

Szó se róla, Obersovszky Péter a még köztársasági elnök Schmitt Pállal készített alákérdezős interjú óta kiiratkozott a szakmából. Tevékenységére használható egy elmagyarosodott német kifejezés: azt a lejbzsurnalizmust műveli, amelynek kétségkívül vannak hagyományai a magyar sajtóban, és nemcsak a jobboldaliban, hanem a balban is. Ha az alákérdezésért egy civil vagy pláne szakmai szervezet „kitünteti”, akkor bizony megérdemli. Igen ám, de egy politikai párt elveti a sulykot, ha újságírókat jutalmaz, vagy büntet. Képviselje inkább a választópolgárok érdekeit; azokat az embereket, akiket mi, újságírók is a magunk módján képviselünk a nyilvánosságban. Nevükben kérjük számon a politikusokon ama döntéseket, amelyeket helyettük hoztak.

 

A sors iróniája, hogy politikusok és újságírók kutya-macska barátságát épp egy fideszes politikus értette meg. Ivanics Ferenc, akit egyébként Orbán Viktor a napokban rakott ki a választókerületi elnökségből, egy időben vezette a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzatot is, és ebbéli minőségében a magyar sajtó napjára készülve így üdvözölte a környékbeli tollforgatókat: „A politikus számára minden sajtókitüntetés átadása olyan, mintha fácánként a legjobb vadásznak adna díjat.” (Kisalföld, 2002. március 14.) Mondhatja erre Gyurcsány Ferenc, persze, hogy ő ellenzéki pártot alapított, és megengedheti magának, hogy „díjazza” a legrosszabb vadászt. Csakhogy ő is volt kormányon, majdhogynem fél évtizedig, és nem tiltakozott, ha mikrofonállványba botlott..           

komment
süti beállítások módosítása