Médianapló

Médianapló - Tényleg nem lesz kötelező a nyelvtan?

2013. augusztus 15. 09:33 - Zöldi László

A jelek arra utalnak, hogy hamarosan elszabadul a pokol. Nem lesz kötelező nyelvtant tanulni az általános iskolában, amihez indoklásul azt fűzte hozzá egy tanulásfejlesztési szakember, hogy a számítógépek és a helyesírási programok korában fölösleges helyesírásra tanítani a magyar nebulókat. Az oktatáspolitikai szándék engem is meglepett, de nem azért, mint másokat, akik tiltakozó akciót szerveznek ellene.

 

Két évtizede tanítok újságírást az állami felsőoktatásban, és azt hittem, hogy a nyelvtant már régen kivették a kötelező tantárgyak közül. A legtöbb diák olyan helyesírással érkezett a kommunikáció szakra, hogy föl sem ötlött bennem: valaha is ültek nyelvtan órán. Közülük sokan olvassák ezt a rovatot, és tanúsíthatják, hogy gyakran faggattam őket iskolai tapasztalataikról. Leginkább azt felelték, hogy a magyartanár szívesen beszélt irodalomról, a nyelvtan azonban szóba sem került. Akkor még arra gondoltam, hogy azért nem, mert nemcsak tanulni, hanem tanítani sem volt kötelező. Most kezdek gyanakodni, hogy az irodalomtanárok azért mellőzték az egyébként kötelező tantárgyat, mert bizonytalan a helyesírásuk. S amiben bizonytalanok, azt miért adták volna tovább?

 

Mellesleg nem panaszkodhatom a tanítványokra. Az írásbeli feladat felolvasása közben elég sokan mutatkoztak tehetségesnek. Amidőn viszont elolvastam a kéziratukat, elszörnyedtem. Azóta a kinyomtatott szöveget nemcsak javítom, hanem a lap alján strigulázom is a hibákat. S amikor a szerző visszakapja a kéziratot, eltűnődhet, vajon egy gépelt oldalon harminc-negyven hibával érdemes-e űznie a mégiscsak írásbeliséghez kötődő mesterséget. Ekkor szoktam javasolni nekik, hogy válasszák inkább a rádiózást. Ott csupán a műsortervet kell írásba adni.

 

Az állami újságíró-képzés lejtmenete akkor kezdődött, amikor a kommunikáció szakon törölték az újságírást a kötelező tantárgyak listájáról. Azóta választani lehet, de ritkán jelentkeznek annyian, hogy szemináriumot lehessen szervezni nekik. Az évfolyam többségét kitevő lányok inkább a lovaglást választják, ami sokkal kellemesebb örömforrás, bár nem biztos, hogy az elhelyezkedés szempontjából hasznosabb. Megjósolható, hogy ha az oktatáspolitikai kormányzat megszünteti a nyelvtan kötelező jellegét az általános iskolában, mire lehet számítani a főiskolákon és egyetemeken. Ha ugyan néhány év múlva lesz még kommunikáció szak.         

1 komment
süti beállítások módosítása