Médianapló

Médianapló - Mi lóg ki?

2013. augusztus 02. 11:12 - Zöldi László

Ceglédi Zoltán közvélemény-formálónak ígérkezik. Nekem nehezebb megállapítani, hogy mennyire képzett politológus, de nyilvános szereplései alapján annak látszik. A publicisztikához viszont értek, és az a benyomásom, hogy a jövő jelentős közíróját tisztelhetjük benne. Erénye, hogy nem elégszik meg tartalmas gondolatmenetekkel, igyekszik jó mondatokat is kiejteni a száján. Aligha véletlenül hívták meg a Heti hetes asztaltársaságába. Legutóbb az ATV-ben hallottam, és megint mondott valamit, amin érdemes eltűnődni.

 

Kálmán Olga a trafikmutyiról faggatta, melyet a publicista imigyen jellemzett: „Kilóg a fináncláb.” A műsorvezető bizonyára nem dohányzik, mert csodálkozva nézett rá, és meg is kérdezte, hogy mi az a fináncláb. Az interjúalany elmagyarázta neki, hogy az a dohányszál, ami kilóg a sodort cigarettából. A műveletet gyerekként nem egyszer láttam családbeli férfiaktól, akik elővették a kis bádogszelencét, dohány szórtak a hártyavékony papírra, megnyálazták az ujjukat, és cigarettát sodortak. Ama bizonyos láb pedig attól finánc, hogy a szegény embereknek nem volt pénzük gyárilag előállított és államilag hitelesített márkákra, ezért finánc nem látta (fekete) dohányt füstöltek el.

 

Némi tájékozódás után kiderült, hogy a sántító láb vagy félezer éve sejteti a mögöttes tartalmat, a hátsó szándékot. Egy XVI. századi adat szerint az ördög hiába vesz föl emberi alakzatot, megismerszik a „lúdlábáról”. De vajon elődeink miért éppen a lúddal kapcsolták össze a mást mondó és mást gondoló ördögöt? Erre még nincs meggyőző válaszom. (Hátha segít valaki a műveltebb kommentelők közül.) Az is rejtély, hogy az idők folyamán miként lett a lúdlábból lóláb, a hamiskásság gyakran emlegetett közmondásba átörökült kifejezése.

 

Ceglédi Zoltán szellemes metaforája tökéletesen tükrözi a dohánytörvény megideologizálása (a fiatalok védelme, a szenvedélybetegség visszaszorítása) és valóságos funkciója (a vezető kormánypárthoz közel álló emberek jövedelemhez juttatása) közti különbséget. Kár, hogy mégse tehetem be az egyik digitális portál számára hetente készített mondatválogatásba, mert már a nyilvánosságot képviselő műsorvezetőnek sem esett le a tantusz. Apropó, azt is meg kéne magyarázni a mobiltelefonos korosztályoknak, hogy mi volt az a tantusz.                 

2 komment
süti beállítások módosítása