Médianapló

Médianapló - Jó anyag

2013. július 02. 09:29 - Zöldi László

Tegnap este, a Kossuth Rádióban elkaptam egy érdekes beszélgetést. A riporter csodagyereket faggatott a példaképeiről. A Somogyi nevű gitáros fiú, akinek a keresztnevét nem tudtam meg, meglepett a válaszával. Nem Al Di Meolát, nem Jeff Beck-ket és nem is Eric Claptont emlegette, hanem Joe Bonamassát. Ha nem tévedek, az olasz-amerikai zenész neve azt jelenti, hogy jó anyag. Nomen est omen. Ritkán történik meg, hogy személyemben az öreg zenerajongó és egy tizenéves zenész azonos hullámhosszon találja magát. Nekem is kedvencem a tizenkét éves kora óta gitározó Bonamassa, igaz, a barátnőjével együtt.

 

Akinek kedvet csináltam e bevezetővel, hallgassa meg a világhálón a Beth@Joe - Nutbush City Limits Official Music Video linken föllelhető számot. Ők ketten Tina Turner híres dalát házi stúdióban vették föl, és már az elején belopóznak a szívembe. Az énekesnő a hangszigetelt üvegketrecben éppen kivágja a magas cét, amidőn a gitáros elismerő arckifejezéssel biztatja, majd a zenésztársai felé fordul, és mosolygó arca ezt sugározza: „Halljátok, mit tud a nőm?” Hát bizony jobban énekel, mint Tina - ami nem nagy kunszt, mert nem ezért szeretjük a géppuska lábú rocknagyit.

 

Ahogy látom és hallom, Beth és Joe gyakran játszik együtt. Van egy klipjük, az összetartozásukról is árulkodó I’d Rather Go Blind, amelyet kedvenc blues énekesnőm, Etta James tavalyi halála óta senki nem adott elő ilyen meggyőzően. Nem vélem ugyan könnyűzenei szakértőnek magam, mégis vitába szállnék azokkal, akik Beth Hart-ot Janis Joplinhoz hasonlítják. Annyi közös kétségkívül van bennük, hogy egyaránt alkohol- és drogproblémával küszködtek, csakhogy Joplin belehalt, Hart viszont kikeveredett belőle, talán éppen a gitáros szerelme révén. Aki meghallgatja Guilty (Live of Paradiso) című számát, észreveheti, hogy úgy éli át egy kábítószeres lelkifurdalását, mint Joplin, amikor azonban befejezi, képes őrültből normálissá vedleni, és örülni a sikernek.

 

Nemrégiben kifejtette egy magyar koncertrendező, hogy a világszár nálunk egymillió eurós gázsinál kezdődik. Beth Hart még nem kérhet ennyit, mert körbeturnézta Magyarországot, tehetségét már az összes szomszédunk fölfedezte. Szívesen hallgatnám itthon, élőben is, a jó anyagból gyúrt gitárossal együtt.            

komment
süti beállítások módosítása