Médianapló

Médianapló - Nyaral az ellenzék

2013. június 26. 11:59 - Zöldi László

Ha már úgy hozta a sors, hogy a médiával foglalkozom, igyekszem tudatos médiafogyasztóvá lenni. Például módjával nézem ugyan a televíziót, reggelenként mégis bejelölöm ama műsorokat, amelyeknek érdemes figyelmet szentelni. (Vagy nem érdemes, de szóba kerülhetnek az újságíró szemináriumon.)

 

Ma bekarikáztam volna A tét című vitaműsort, de hiányzott az ATV esti kínálatából. Ekkor ugrott be, hogy Bánó András elbúcsúzott a nézőktől; stábjával együtt szünetet tart az őszi folytatásig. És mintha hétfőn este az Újságíróklub stábja is nyári szabadságra ment volna. De hogy egy harmadik műsort is megemlítsek, Rónai Egon kedd esti Húzósa hetek óta ismétlésekkel megy. S bár a műsorvezető bakugrásai miatt nem szoktam figyelemmel kísérni Havas Henrik beszélgetéseit, úgy tudom, ő is bejelentette a nyári szünetet. Az egyetlen ellenzéki televízió a következő két hónapban megkímél bennünket a véleményformáló műsoraitól.

 

S ha hozzávesszük az RTL Klub frekvenciájáról a kevésbé nézett RTL II-re száműzött Heti hetest, akkor kiderül, hogy a közéleti kabaré szintén kivette rendes évi szabadságát. Oké, elfáradtak a műsorvezetők, ilyenkor amúgy is kevesebb a hirdetési bevétel, ráadásul a nézők hamarosan elhúzzák a csíkot a Balatonhoz vagy a Tisza tóhoz, esetleg a dalmát tengerpartra - az ellenzéki fórumok nyári álomba merülnek. Kérdés persze, hogy ezekben a hetekben miként viselkednek a kormánypárti fórumok. Ahogy elnézem, alig élnek a szabadságolás lehetőségével. Tíz hónappal az országgyűlési választás előtt a kormány folyamatosan élesztgeti a harci tüzet, az ellenzék viszont sziesztázik.

 

Ezért a múlt hét végén megrendezett szárszói találkozót nem is annyira az ellenzéki kampány nyitányának vélem, mint inkább a lezárásának. A meghívott közéleti személyiségek a kibeszélés kellemes tudatával vonultak el, és felbukkannak majd augusztus 20-a táján, hogy megvitassák a szeptembertől isten bizony kezdődő ellenzéki összefogás menetrendjét. Közben pedig magukra hagynak az üres képernyő előtt egy-kétmillió rossz közérzetű embert, köztük a bizonytalan szavazókat is. Nem hiszem persze, hogy az ellenzéki fórumoknak helyet adó médiamenedzserek, a közreműködő műsorvezetők, pártvezetők, politológusok, újságírók és egyéb közvélemény-hangadók érdekeltek volnának az Orbán-rendszer fennmaradásában. Mielőtt azonban latba vetnék befolyásukat a megdöntésére, még kinyaralják magukat. Már ezért megérdemelnék, hogy ne vegyük túl komolyan őket.     

 

komment
süti beállítások módosítása