Médianapló

Médianapló - Hány nyelven beszélt Horn Gyula?

2013. június 20. 10:46 - Zöldi László

Sorjáznak a róla írott mondatok. Nekrológnak nem szívesen nevezném őket, mert a politikusok gyorsabban szólaltak meg ugyan, mint az újságírók, ez azonban nem vált az előnyükre. Körülményesebben fejezték ki magukat, noha jobban ismerhették Horn Gyulát, mint a kollégáim, akik viszont érzik a nekrológ műfaját. Az eddig olvasottak közül kiemelkedik tömörségével Lovas Zoltán jellemzése a tegnap elhunytról: „Rajta keresztül sokat értettem meg a kádárizmusból.”

 

A Mandiner közölt egy 2006-os interjút is, amelyben szintén találtam egy figyelemre méltó mondatot. Horn éppen kapott egy német kitüntetést, az Arany Jérce-díjat, amelynek laudációját Angela Merkel vállalta. S miközben várakoztak, beszélgettek, erről jegyezte meg az akkor már volt miniszterelnök: „Szépen beszél oroszul, nekem is az az erősségem.” A Rosztovban diplomázott magyar diplomata boldogult a szláv nyelveken, elvégre dolgozott a szófiai és a belgrádi nagykövetségen, és ragadt rá a bolgár meg a szerb-horvát. Hozzájuk jött a nemzetközi érintkezés nyelve, az angol, és talán a német is. Az „angyalföldi vagány” tehát az anyanyelvén kívül megtanult még néhányat, bár ezzel sosem dicsekedett. Egyszer ki is fejtette, hogy miért nem: „Ha valami nagy félreértés van, akkor a tolmácsra lehet kenni az egészet.” (Képes 7, 1989.08.30.)

 

De ha már a nyelveknél vagyunk, rossz nyelvek szerint azért lett a lakossági fórumok koronázatlan királya, mert szókincséből ugyanarra a hatszáz kifejezésre futotta, amit a többnyire idősebb évjáratú, nyolcelemis hallgatóság megértett. Kétségkívül jellegzetes szókincsét a körgangos, udvari vécés ifjúságból hozta, de volt füle az apparátus bükkfa nyelvére is, amely nélkül 1990 elején aligha hódíthatta volna el az MSZP-t Nyers Rezső elnöktől. Ha értette is, nem beszélte viszont az értelmiség kifinomult nyelvét. Ám ennél nagyobb hiányérzetet keltett bennem, hogy amikor elvitték a Budapesti Nemzetközi Vásárra, leültették egy számítógép elé, és kezébe nyomták az egeret, élő adásban firtatta, vajon miért hívják egérnek, és mit kell vele csinálni.

 

Elismerem, hogy az emberiség történetében akadtak egészen jó nádorok, kancellárok és miniszterelnökök, akik elvoltak a számítástechnika nyelve nélkül. Mégsem árt rögzíteni, hogy Magyarországot 1994 és 1998 között olyan politikus vezette, aki sok nyelven beszélt ugyan, a számítógép nyelvén azonban meg se mukkant.        

komment
süti beállítások módosítása