Médianapló

Médianapló - Elegen lesznek-e a Gyurcsányra szavazók?

2013. június 01. 11:26 - Zöldi László

Azt vettem észre, hogy a tanítványaim nem nagyon olvasnak újságot. A véleményüket befolyásoló publicisták néhány évvel idősebbek náluk, és szinte kizárólag digitális lapoknak dolgoznak. Közülük a kommunikáció szakos diákok egyik kedvence Tóta W. Árpád nyersen és kifejezően fogalmaz: Valószínűleg ezzel is magyarázható, hogy meghívták arra az összejövetelre, amelyet a Demokratikus Koalíció szervezett május 28-án egy budapesti szállodába. Őt és két publicista társát szembesítették Gyurcsány Ferenc félremagyarázott mondataival - a volt miniszterelnök jelenlétében.

 

A figyelemre méltó beszélgetésről személyes felhangú tudósításban számolt be TWA. Elgondolkoztatott az a mondata, melyben ezt írta Gyurcsányról május 29-én: „Saját rajongóinak körén kívül nem jut már szóhoz.” Ebből annyi kétségkívül igaz, hogy vannak rajongói, nem is kevesen. Még abban is egyetértek a digitális hvg erőteljes stílusú munkatársával, hogy ezek a rajongók túlnyomórészt az idősebb korosztályhoz tartoznak. Az idézett mondat második fele azonban azt sejteti, hogy Tóta kolléga ritkán fordul meg a vidéki Magyarországon, vagy ha el-elhagyja is a fővárost, nem veszi kézbe a helyi újságokat. Ha például olvasná a megyei napilapokat, bizonyára feltűnne neki, hogy a DK-s Gyurcsány Ferenc milyen gyakran jár a kisvárosi-falusi emberek közé. Hasonlóképpen tudatos kampányolót még egyet láttam a legutóbbi két évtizedben. Torgyán József sem jött mindennap haza, budai kulipintyójába, hanem bevetette magát egy vidéki szállodába, és onnan ruccant ki akár tucatnyi településre is.

 

Minden második héten ugyanezt teszi Gyurcsány Ferenc, és a tudósításokból kiderül, hogy mindig vonz két-háromszáz érdeklődőt. Rengetegszer kell megszólítania a túlnyomórészt idősebb évjáratú választópolgárokat, hogy elérje azt a látogatottságot, amelyre a köztévében vagy valamelyik kereskedelmi televízióban egyetlen este tehetne szert. De az ellenzéki politikusnak már csak ilyen a sorsa. Köztünk szólva nem is olyan nagy baj ez, mert a helyszíni tapasztalat - Jé, milyen magas; nem is olyan nagy az orra; jól mutat rajta az overáll, stb. - sokkal inkább motivál az elköteleződésre, mint a képernyős jelenlét műanyag hatása. Mégis az a benyomásom, hogy a Demokratikus Koalíció egyedül aligha jut be a 2014-es országgyűlésbe. Gyurcsányon kívül nincs olyan politikusa, aki szóhoz jutna a DK-rajongók körén kívül is.      

   

68 komment
süti beállítások módosítása