Médianapló

Médianapló - Három mondat Orbánról a napi termésből

2013. május 14. 11:51 - Zöldi László

Ezzel a kollégával együtt dolgoztunk az egyik szerkesztőségben. Ha valahol írásom jelenik meg, felhív, és elmondja a véleményét. Hol mérgesen, hol csipkelődve, néha még elismerés is kicsúszik a száján. Már hiányozna, ha hirtelen elhallgatna. Tegnap például azt tette szóvá, hogy a hírportál szokásos hétfői összeállításában idéztem két Orbánról született mondatot, a harmadikat azonban elfelejtettem megemlíteni, holott talán az fejezi ki a lényeget.

 

A mi szakmánkban majdnem minden arányérzék kérdése. Ama összeállításban húsz mondat szokott lenni az éppen elmúlt hét terméséből, nagyjából három jelzi az adott nap hangulatát. Nézzük május 11-ét! A Népszavában ezt olvastam Farkasházy Tivadar tollából a miniszterelnökről: „Az egyetlen focista a világon, aki vízen is tud járni.” E gondolat valószínűleg azért ment át a szűrömön, mert tudat alatt befolyásolt egy hasonló. Lendvai Ildikó szocialista politikus fejtegette: „Korábban az MSZP-ben volt hajlam azt hinni, hogy Gyurcsány tud a vízen járni.” (Népszava, 2007.06.16.) Szöget ütött a fejembe, hogy a legutóbbi évtized két meghatározó politikusával kapcsolatban fel-felvetődik a prófétaság lehetősége.

 

Egyébként a következő mondat tetszett a leginkább. A Népszabadságban írta Megyesi Gusztáv Orbán Viktorról: „Egy személyben Döbrögi és Lúdas Matyi.” Szellemes és találó megállapítás, jelzi a miniszterelnök Európa-politikáját. Szerintem magáért beszél, bár az értelmezéséhez szükség van némi irodalmi műveltségre, a népi hőst eposzba foglaló Fazekas Mihály ismeretére. És íme, a harmadik (kimaradt) idézet is Bartus László tollából, aki így jellemezte Orbánt az Amerikai Népszavában: „Magyarország önkényura.” Lehet, hogy az Egyesült Államok keleti partjáról tisztábban látja az itteni közállapotokat, mint mi, ezt majd a jövő eldönti. Tömör állítása helyett azért választottam mégis másikat a tegnapi összeállításba, mert dühből született.

 

Alkati tulajdonság, hogy szívesebben veszem a finom, mosolyogtató iróniát, mint a direkt megfogalmazást. Ezzel együtt a Bartus-mondatnak helye van az Orbán Viktorról írottak-mondottak gyarapodó tárházában. Már a 160. oldalnál tartok, egyre hat mondat fér a lelőhellyel és a dátummal együtt. Nocsak. Negyedszázad alatt a magyarországi közélet leggyakrabban emlegetett szereplőjéről csaknem ezer csipkelődő, mérges, elismerő mondatot sikerült összegyűjteni? 

komment
süti beállítások módosítása