Médianapló

Médianapló - A tartalékos miniszterelnök

2013. május 07. 11:31 - Zöldi László

Gyurcsány Ferenc utolsó blogja így kezdődik: „Na, azért Orbán szövegét nem hallgatom meg.” 560 fészbukozó megosztotta és 2450 lájkolta a bejegyzést. Vajon végiggondolták-e, hogy mi rejlik az idézett mondat mögött?

 

A volt miniszterelnököt meghívták a Budapesten ülésező Zsidó Világkongresszusra. Így illik a polgári demokráciában. Nem rázott meg lelkileg, hogy kivonult a teremből, amikor a jelenlegi miniszterelnök üdvözölte a jelenlévőket. Az viszont már tűnődésre késztet, ha a kivonulást ő maga jelenti be. Bizonyára jobb híján, mert az újságírók mintha nem akarták volna észrevenni a távozását. Az önreklámban azt látom, hogy szerepzavarban szenvednek a rendszerváltás utáni magyar miniszterelnökök.

 

A rendszerváltás előtt némi regnálás után eltűntek a politikai süllyesztőben. (Nagy Ferenc például nem jött vissza Svájcból, Nagy Imrét viszont visszahozták Romániából, és kivégezték.) A rendszerváltás óta egy darabig kormányoz a miniszterelnök, majd kitelik az ideje, és vissza kell illeszkednie a polgári életbe, ha csak átmenetileg is, hogy aztán újra induljon a hatalomért. A köztes időt viselik el nehezen a magyar miniszterelnökök. Kormányzásuk idején a nyilvánosság első számú kedvezményezettjei, még a vízcsapból is folynak, és a legtöbbjük - talán Bajnai Gordon kivételével - élvezi, hogy mindig és mindenhol a véleményüket kérdik. A magyar sajtóban már az is hírérték, ha csak megnyikkannak, holott ők sem érthetnek mindenhez. Előbb-utóbb bekövetkezik a választási vereség, és hirtelen légüres térbe kerülnek. Már nem őket kérdezik, hanem a következő orákulumot.

 

Orbán Viktor is megszenvedte az átmeneti helyzetet. Első kormányzása idején kolumnányi (újságoldalnyi) terjedelem járt neki. A 2002-es vereség után azonban már csak két, esetleg három hasáb, a korábbi terjedelem fele. S hogy a leárazást ne vegye észre, az éppen meglátogatott pártszervezet megvásárolta a kiadóhivataltól a kolumna másik felét, ide került a fénykép és a keretbe zárt háttér-anyag. Csakhogy Gyurcsány Ferenc kilépett a régi pártjából, és új pártja olyan szegény, mint a templom egere. Be kell érnie az újságírók érdeklődésével. Ha pedig a kivonulását nem veszik észre azok a fránya skiblerek, akkor magának kell csiholnia a hírértéket. Most éppen sikerült, ami abból is kiderül, hogy a Zsidó Világkongresszus méltán feledhető epizódjáról harminc sort írtam.           

komment
süti beállítások módosítása