Médianapló

Médianapló - Hogyan trafikálnak a trafikról?

2013. május 06. 11:25 - Zöldi László

Korunk botránya a nemzeti trafikok kialakítandó hálózata. Ezzel nem akarom lebecsülni a Laborc-Portik találkozó körüli médiacirkuszt, de a fél évtizedes és amúgy is titkos történet kevésbé alkalmas arra, hogy átlépje a választópolgárok ingerküszöbét. Bár a vezető kormánypárt mindent megtesz, hogy ráégesse a két akkori miniszterelnökre, Gyurcsány Ferencre és Bajnai Gordonra, meg a mögöttük álló MSZP-re. Az ellenzéki párt pedig szintén ezerrel nyomja az időszerűbb és átélhetőbb trafikbotrányt.

 

Nekilódult tehát a választási előkampány. A kormánynak és az ellenzéknek is akad témája, amely elgondolkoztatja a választópolgárokat. Vajon melyik lesz a nyerő? A kommunikációs párharchoz kínált fogódzó független a személyes tapasztalataimtól. Egyszerre három napilap digitális változata kérte ki az internetezők véleményét a trafikpályázatokról. Mielőtt azonban ismertetném az eredményt, illő megjegyezni, hogy a rögtönzött közvélemény-kutatások pannon összefüggésben értelmezhetőek.

 

A Zalai Hírlap olyan megyében jelenik meg, ahol hagyományosan a jobboldalra szavaznak. A Napló pedig a szomszédos megyében, Veszprémben lát napvilágot, ahol két évtizede ugyancsak a jobboldalt részesítik előnyben. A harmadik napilapról, a Dunaújvárosi Hírlapról elmondható viszont, hogy olvasóit a kohós hagyományok inkább a baloldalhoz kötik, bár a legutóbbi választáson a jobboldal kapott többséget. A Mire jó a trafiktörvény? kérdésre adott válaszokból  kirajzolódik, hogy a jobboldalhoz húzó dunántúli régiókban miként vélekednek az Orbán-kormány eddig talán legnagyobb visszhangot kiváltó döntéséről.

 

A zalai válaszolók 86 százaléka a három, szerkesztőség gyártotta mondat közül ezt választotta: „Úgy tűnik, megint a haverok, a tűzhöz közel állók jártak jól.” A Veszprém megyei digitális voksolók 92 százaléka szerint „Hatalom közeli protekciósok kaptak lehetőséget.” A dunaújvárosi internetezők 85 százaléka pedig úgy véli: a trafiktörvény arra jó, hogy „támogassa a kormány közeli vállalkozókat”. A végrehajtó hatalom szempontjából lesújtó végeredmény nekem azt sugallja, hogy legalábbis a Dunántúl említett részén a titkosszolgálati és az alvilági főnök találkozójával nehéz lesz a trafikbotrányról elterelni a figyelmet.

     

komment
süti beállítások módosítása