Médianapló

Médianapló - Hogyan nevezzük meg?

2013. április 13. 09:36 - Zöldi László

A Népszabadság tegnapi számában terjedelmes interjú jelent meg Kumin Ferenccel. A nemzetközi kommunikációval foglalkozó államtitkár-helyettes kirajzolta az Orbán-kormány felfogását arról a fránya Unióról meg Nyugat-Európáról. A külföldön alkalmazott furmányos eszközökről is beszélt, például a magyar helyzetről készített osztrák dokumentumfilmben „Egy megszólaló neve alá azt írni, hogy közgazdász, miközben egy ellenzéki párt alapító tagja, az nem épp az újságíró etika netovábbja,”

 

Paul Lendvai vállalkozásáról van szó, s bár az állami főhivatalnok nem említett nevet, valószínűleg Bauer Tamásra utalt, aki kétségkívül a Demokratikus Koalíció egyik alapítója, sőt alelnöke is. A tévéstáb nyilván azokat szólaltatta meg, akik képesek németül is kifejezni magukat, és Bauer fülhallomást kitűnően beszéli a világnyelvet. Nem véletlen, hogy a frankfurti egyetemen tanít. Egyébként csakugyan közgazdász, amíg az SZDSZ országgyűlési képviselője volt, a leggyakrabban megszólaló szakpolitikusnak számított. A filmkészítők nem ok nélkül írták neve alá a szakmáját.

 

Két évtizede dokumentálom a közéleti személyiségek megnyilvánulásait, és talán sikerült feloldanom az újságírói etika egyik ellentmondását. Mindig azt írom a névhez, ami éppen illik hozzá. Ha Bauer Tamás akkor szólalt meg a nyilvánosság előtt, amikor pártját képviselte az országgyűlésben, azt írtam a neve mellé, hogy SZDSZ-politikus. Amikor kiszorult a parlamentből, és kitűnő gazdasági elemzésekkel vétette észre magát a sajtóban, közgazdászként tüntettem föl. Amióta pedig a Demokratikus Koalíció színeiben ismét aktív politizálásra adta a fejét, azt biggyesztem a neve mellé, hogy DK-politikus.

 

Máskülönben a kérdésre egy másik közéleti személyiség adta meg a precíz választ. Tamás Gáspár Miklóst egyszer arról faggatták, vajon minek tartja magát. Az SZDSZ hajdani alapítója azt fejtegette, hogy a hivatása filozófus, és munkája a politika. S ha személyes is lehetek, amidőn kérdezik, mi vagyok, azt válaszolom, hogy újságíró, mert ez a hivatásom. De ha tovább faggatnak, elismerem: abból élek, hogy sajtótörténetet és médiapolitikát tanítok. Mellesleg Kumin Ferencről is az a benyomásom, hogy hivatására nézve politológus, noha pillanatnyilag politikusként dolgozik. Azt kívánom neki, hogy 2014 második felétől zökkenőmentesen térhessen vissza az eredeti foglalkozásához.       

 

komment
süti beállítások módosítása