Médianapló

Médianapló - Császári Attila esete az egyetemfoglaló diákokkal

2013. március 30. 11:17 - Zöldi László

Csillag Ádám rendező 41 perces dokumentumfilmet tett föl a YouTube-ra. Azt rögzíti, hogy az úgynevezett egyetemfoglaló diákok miként adják vissza az egyik előadótermet a felsőoktatási intézménynek. Ebből az alkalomból az ország legjobbjának számító ELTE sajtótájékoztatót szervezett, amelyen stábjával együtt megjelent a Hír Televízió egyik riportere is.

 

Átmenetileg felejtsük el Császár Attila korántsem makulátlan előéletét a Magyar Televízió híradójában, majd 2006 őszén a hajdani munkahely ostromában! Viselkedését ne tulajdonítsuk a karrierépítés állomásának, és ne magyarázzuk anyagi megfontolással! Tételezzük fel róla, hogy meggyőződésből kérdezte azt, amit állított ama bizonyos előadóteremben! Én még azt is elismerem, hogy bátorságra vall bemenni az egyetemfoglaló diákok közé, akikről feltételezhette, hogy nem fogadják kitörő örömmel. Egyetlen mozzanatra próbálok összpontosítani: az adott helyzetben vajon újságíróként viselkedett-e.

 

Ha oknyomozó riporterként lépett volna az előadóterembe, azt firtatta volna, hogy a többnyire Hallgatói Hálózathoz tartozó diákoknak van-e közük politikai szervezetekhez. Aztán a válaszokból kikerekedett volna valami, amit közre adhatott volna a televíziójában. Első kérdésében nem is ment tovább, ahogy azonban belemelegedett, egyre gyakrabban emlegette Bajnai Gordont és az Együtt 2014-et. Pontosabban fogalmazva más nevet és politikai csoportosulást nem is hozott szóba. A szakmánkban megszokottnál jóval erősebb munkahipotézissel két egyéb csoportosulást sértett meg. Az egyik a kormányzati intézkedések ellen tiltakozó diákság, amely anélkül is képes kikelni az Orbán-kormány döntései ellen, hogy erre bármelyik politikai szervezet utasítaná. A másik pedig maga a kormány, amely anélkül is képes felháborítani az egyetemi hallgatókat, hogy Bajnai Gordon Orbán Viktor ellen ösztökélné őket.

 

Ha Császári Attila megmaradt volna az első kérdésénél, akkor újságíróként járt volna el. Azzal viszont propaganda feladatot teljesített, hogy magáévá tette azt a kormányzati feltételezést, miszerint Orbán Viktor kihívója jövőre valószínűleg Bajnai Gordon lesz, ezért kapcsolatot kell teremteni közte és az egyetemfoglaló diákok között. Ez pedig nem újságírás, a szakmában van is elnevezése. Németesen hangzik ugyan, de mindenki érti: lejbzsurnalizmusnak hívjuk.            

komment
süti beállítások módosítása