Médianapló

Médianapló - Mit keres a sajtó Mohamed koporsójában?

2013. március 23. 11:21 - Zöldi László

Ahogy elnézem, a digitális sajtóban kezd kikristályosodni, hogy a legrangosabb újságíró-díjat társadalmasítani kéne. Öreg és fiatal, hím- és nőnemű, bal- és jobboldali újságírók egyetértenek abban, hogy nem szerencsés, ha az állam tüntetgeti ki a nyilvánosság képviselőit, akiknek az a dolguk, hogy indoklásra kényszerítsék a döntéshozókat. Ki is szállnék a vitából, de van még egy szál, amelyet érdemes elkötni.

 

Balog Zoltánra rájár a rúd. Nem elég, hogy befürdött Szaniszló Ferenc díjazásával, azt sem gondolta végig, hogy átpasszolta a díjadományozás jogát a médiahatóságnak. Kérdés ugyanis, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság minősítheti-e az újságírókat. Az intézményt arra hozták létre, hogy ellenőrizze a 2010. december 21-én elfogadott médiatörvény megvalósítását. Hivatalból foglalkozik a médiumokkal, jogérzékem viszont azt sugallja, hogy az újságok, rádiók, televíziók és portálok munkatársai már nem tartoznak a fennhatósága alá. Bölcsész lévén akár még tévedhetek is ebben, mindazonáltal módosítaná kéne a médiatörvényt ahhoz, hogy plusz feladatként újságíró-díjakat osztogathasson Szalai Annamária. Csakhogy kinek?

 

Amikor a parlament kétharmados többséggel elfogadta a jelenlegi médiatörvényt, nemcsak a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996-os jogszabályt helyezte hatályon kívül, hanem az 1986-os sajtótörvényt is. Úgy foglalta egységes keretbe a három médiumot, hogy melléjük emelte a negyediket, az internetet is. Igen ám, de egy év múlva az Alkotmánybíróság felfüggesztette a médiatörvény írott sajtóra (a nyomtatott lapokra és a digitális sajtóra) vonatkozó hatályát. Az országgyűlés 2012. május 31-ig kapott haladékot, hogy pontosítsa a jogszabályt, ennek próbált is eleget tenni, az újdonsült államfő, Áder János azonban nem írta alá a módosítást.

 

A sok módosítgatás közepette homályba vész a folytatás, de a jelek azt sejtetik, hogy az újságokra már nem vonatkozhat a hatályon kívül helyezett 1986-os sajtótörvény, a 2010-es médiatörvény pedig még nem érvényes. (Az internet eleve kimaradt az 1996-os médiatörvényből, a 2010-es pedig talán még nem vonatkozik rá.) Elképzelhető, hogy jogilag szabályozatlan az írott sajtó, és úgy lebeg ég és föl között, mint Mohamed koporsója? Önmagában is mulatságos, hogy a miniszteri közlemény szerint szegény Balog Zoltán azt hiszi, a Táncsics-díj csak politikai újságíróknak adható. Vajon mi lesz a maradék tekintélyével, ha esetleg az is kiderül, hogy a médiahatóság nem illetékes az írott sajtó több ezer munkatársának megítélésében?

komment
süti beállítások módosítása