Médianapló

Médianapló - Tíz mondat Orbán Viktortól (Hír TV, 2024.10.23.)

2024. október 23. 12:44 - Zöldi László

A magyar nép rosszul viseli a zablát.

Megcsináltuk a világtörténelem legfényesebb szabadságharcát.

Nekünk 1956 tanulsága az, hogy csak Magyarországért, a magyar szabadságért szabad harcolni.

Nem akarunk részt venni mások ellenségeskedésében.

Az elmúlt hetven évben soha nem álltunk ilyen közel a világháborúhoz.

A brüsszeli bürokraták reménytelen háborúba vezették a Nyugatot.

/Az ukrán hadseregről/ Mi, magyarok egy reggel arra ébrednénk, hogy ismét keletről jött szláv katonák állomásoznak Magyarország területén.

A magyar ellenzék felajánlotta szolgálatait a birodalomnak.

Attól még nem lesz valaki hazafi, ha lyukat vág a zászlóba.

Góliát veszít, Dávid nyer, aztán lehet pakolni és elhúzni a csíkot. Kun Béláék Bécsbe, Rákosiék Moszkvába, a mostaniak Brüsszelbe.

komment

Médianapló - Tíz mondat 1956-ról

2024. október 22. 14:35 - Zöldi László

Az egyetlen biztos hangulatjelentés ötvenhat volt. (Nagy Bandó András publicista, 168 Óra, 1995. június 20.)

Ötvenhat olyan számunkra, mint tánciskolában a "kályha". (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Hajdú-bihari Napló, 1995. október 21.)

Elmentünk tüntetni a menzanormákért, erre kitört a forradalom. (Csányi Vilmos magatartáskutató, 1956-ban egyetemista, 168 Óra, 2003. március 27.)

Néhány óra alatt elsodortuk, szinte akaratunk ellenére, az egész pártállamot. (Mécs Imre liberális politikus, 1956-ban egyetemista, ATV, 2013. október 29.)

1956 nem torta. (Körmendy Zsuzsanna újságíró, Magyar Nemzet, 2016. november 5.)

Akkor mind Petőfik voltunk. (Tóth-Máté Miklós író, Hajdú Online, 2016. december 30.)

Ötvenhat pontosan annyi van, ahányan részt vettek benne. (Szele Tamás újságíró, FüHü.hu, 2019. május 12.)

Nem véletlen, hogy a baloldaltól jobboldalig 1956-ot mindenki a magáénak érzi. (Soproni Tamás Momentum-politikus, terézvárosi polgármester, Facebook.com, 2023. október 23.)

Mi pont ’56 miatt visszük azt a politikát, amit viszünk. (Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Mandiner.hu, 2024. szeptember 26.)

1956 leértékelődik, akár egy nemzeti valuta. (Rainer M. János történész, 444.hu, 2024. október 18.)

komment

Médianapló - Lyuk a zászlón

2024. október 21. 11:40 - Zöldi László

Újabb botrányra készülhetünk. Három hete Magyar Péter bejelentette, hogy a Tisza Párt jelképe 1956 lyukas zászlaja lesz. Egy héttel később a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége tiltakozott. Még aznap államtitkári szinten reagált rá a kormánypárt, kimondatván, hogy a lyukas zászló nem pártpolitikai szimbólum.

Aztán majd az országgyűlés eldönti, helyet ad-e a Pofosz törvénymódosító javaslatának. A parlamenti erőviszonyok ismeretében nem nagy jövő jósolható a Tisza Párt privatizált jelképének. De vajon kinek a nevéhez fűződik az ötvenhatos szimbólum? Ki kezdeményezte, hogy a Magyar Népköztársaság címerét ki kéne vágni a piros-fehér-zöld zászló közepéből?

A rendszerváltás környékén Bertha Bulcsu, az ÉS publicistája írt erről. Azt fejtegette, hogy az egyetemisták találták ki 1956 októberében, és lyukas lobogókkal vonultak, majd harcoltak a szovjet csapatok ellen. Öreg barátom már nem él, ezért nem kérdezhetem meg a részletekről. Azt viszont tudom róla, hogy 1935-ban született, és Keszthelyen érettségizett. Az életkorából telt volna arra, hogy megfigyelje: a Georgikon (a gróf Festetichek alapította felsőoktatási intézmény) agronómusnak készülő diákjai vágtak lyukat a zászlóba.

Csaknem három évtizedig tanítottam vidéki főiskolákon és egyetemeken. Kapcsolatba kerültem helytörténeti folyóiratokkal, és azt vettem észre, hogy igyekeztek ugyan valamit közölni október 23-áról, de a lehető legritkábban kértek föl helytörténészeket arra, hogy rekonstruálják 1956 októberét. Helyettük fővárosi történészektől kértek fejezetet a megjelenés előtt álló könyvükből. A vidéki Magyarország forrongásáról nagyon keveset tudunk. Amit mégis tudhatunk, azt is inkább szépirodalmi alkotásokból, amelyek visszaadják a korabeli hangulatot, de a lyukas zászlók történetét kevésbé érzékeltetik.

A Pongrátz-család sarjai közül Gergely a legismertebb, 1956-ban a Corvin-közi harcosok egyik parancsnoka volt. Ernőről, a bátyjáról a legfiatalabb Pongrátz-fiú, az 1956-ban még technikumba járó András beszélt egy kései interjúban. A tüntetők október 23-án küldöttséget menesztettek a Parlamentbe. Két dolgot javasoltak Nagy Imrének. Ha kiáll az erkélyre, a mintegy 200 ezernyi tömeg elé, akkor ne elvtársozza a tüntetőket (ezt a politikus nem tartotta be).

Másrészt olyan lobogót tűzessen ki, amelynek közepén nincs az úgynevezett Rákosi-címer. Az 1949-es alkotmány IX. fejezetében a 74.paragrafus szerint „A búzakoszorút balról piros-fehér-zöld, jobbról vörös színű szalag fonja át, a pajzs fölött középen ötágú vörös csillag aranyszínű sugarakat bocsát a mezőre.” A kivágós ötletet elfogadta Nagy Imre. A lyukról Pongrátz Ernő bicskája gondoskodott. A történet valóságát ellenőrizni kéne, a két változat azonban nem zárja ki egymást.

Alulról is elindulhatott a kezdeményezés, akár az ország különböző részein is egyszerre vághattak lyukat az állami lobogóba. A legendává vált epizód sajátossága persze, hogy az utókor konkrét személyhez szeretné kötni. Aki esetünkben szintén alulról vitt javaslatot az országgyűlés épületébe. Elvégre 1956. október 23-a délutánján sok köztéren vonultak föl emberek a lyukas zászlóval. E tapasztalat egy küldöttség révén estére simán eljuthatott a Parlamentbe is.

Egy történész óvatosságra int. Szerinte a lyukas zászló utólag lett 1956 jelképe. Ezzel nem cáfolja a létét, de nem is tekinti általánosnak. Osztanám a visszafogottságát, van azonban valami, ami tűnődésre késztet. A Hajdú-bihari Napló 2006. október 28-i számában napvilágot látott cikket azért nem helyeztem el az idézetcsokorban, mert a szerkesztőség nem nevezte meg az újságírót, aki interjút készített Nagy István néhai vasutas két lányával.

Elmondták, hogy 1956. október 28-án az apjuk ügyeletes volt a debreceni Nagyállomáson. Hivatalból olvasta a szikratáviratot, amely a MÁV-központból érkezett: „Ki kell tűzni a nemzeti zászlót, de úgy, hogy címert ki kell vágni belőle.” Az ügyeletes megmutatta a táviratot az állomásfőnöknek, aki ezt válaszolta neki: „Az utasítást végre kell hajtani.” A vasutast 1957-ben letartóztatták, majd kihallgatás közben leverték a veséjét. De megúszta a lyukas zászló kitűzését, mert nyilvánvalóvá vált, hogy az új magyar állam utasításba adta: a közintézmények homlokzatára új jelképet kell kitűzni.

Más lett a sorsa Ifj. Császár Józsefnek, aki Veszprémben elsőként tűzte ki a lyukas lobogót egy köztéri emlékműre. Őt szintén letartóztatták, majd néhány hónap múlva ki is végezték. Súlyosbító körülménynek vélte a bíróság, hogy egyszer már disszidált Ausztriába, ahonnan visszatért. Öt évet ült itthon, és 1956-ban szabadult. A debreceni Nagy István sanyarú sorsa és a veszprémi Ifj. Császár József végzete azt sejteti, hogy a lyukas zászlóhoz fűződő kapcsolat megtorlandónak számított a rendszerváltásig.

Az itthoni sajtóban kerülték a gyanús szókapcsolatot, az emigrációs nyilvánosság fórumain pedig gyakran emlegették - mint az ellenállás jelképét. A rendszer megingását jelzi, hogy az első hiteles szakmai értelmezés 1989. október 20-án jelent meg az Élet és Tudomány című lapban. Az ország legnevesebb numizmatikusa, Gedai István 1956 utáni börtönmúlttal vállalkozott arra, hogy ismeretterjesztő jelleggel lebbenti föl a fátylat a Kádár-korszak tabujáról.            

A rendszerváltás utáni nyilvánosságban elterjedt, hogy a lyukas zászló afféle hungarikum. Soha és sehol másutt nem vágták ki a nemzeti trikolór közepét. A hungarikum jellegét nem vonom kétségbe, ám a Székely Hírmondó 2013. december 24-i száma részben cáfolja az állítást. A szerző nélküli cikkben ez olvasható: „A Ceausescu-rezsim bukását idéző fotókon és filmfelvételeken gyakran látható a román nemzeti zászló, amelynek közepén jókora lyuk tátong.” A jelek arra utalnak, hogy a népharag sehol sem kedvezett a diktatúra címerének.

 

Tíz mondat a lyukas zászlóról

 

Már 1956. október 23-án este lyukas zászló hirdette, hogy népünk nem kívánja a Rákosiék kreálta címert. (Gedai István numizmatikus, Élet és Tudomány, 1989. október 20.)

A lyukas zászlót elsőnek Veszprémben ifj. Császár József tűzte ki 1956. október 26-án. (Mészáros Gyula újságíró, Napló, 1997. április 12.)

A szabadságharc utólag szimbólummá emelt lyukas zászlaja. (Gyarmati György történész, 2000, 2006/október)

Lyukas zászlója egy nemzetnek sincs, akár hungarikumnak is tekinthetjük. (Hankó Ildikó publicista, Magyar Demokrata, 2007. október 18.)

A bátyám azt kérte, hogy Nagy Imre beszéljen a néphez, mert őt akarják. Mondta, hogy tűzzenek ki egy magyar zászlót, amiben nincs benne a kommunista címer. Persze ilyet nem találtak sehol, így Ernő kivette a bicskát a zsebéből, s kivágta a közepét egyiknek. (Pongrátz András pesti srác, Barikád, 2015. október 29.)

A Tisza Párt jelképe a mai naptól az 1956-os lyukas zászló. (Magyar Péter tiszapárti politikus, Facebook.com, 2025. október 1.)

A Tisza Párt jelképeként a lyukas zászló elveszíti a méltóságát. (Bartus László újságíró, Amerikai Népszava, 2024. október 3.)

A lyukas zászló nem pártpolitikai szimbólum. (Kovács Zoltán Fidesz-politikus, Magyar Nemzet Online, 2024. október 14.)

A lyukas zászló felmutatta azt a sebet, amit az idegen megszállás és a kommunista diktatúra a nemzetünk szívén ejtett. (Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Látószög.blog, 2024. október 18.)

A lyuk a diktatúra helyén keletkezett űrt is jelképezte. (Gömöri György Nagy Britanniában és Márton László Franciaországban élő ’56-os menekült, Népszava, 2024. október 19.)

komment

Médianapló - "Orbán Orbánja" (Lefülelt mondatok, 2024.10.13.-20.)

2024. október 20. 15:58 - Zöldi László

A legutóbbi napokban Orbán Viktor sikerezett, Schmidt Mária lobogózott, Gyurcsány Ferenc jobbított, Magyar Péter belsőzött, Hadházy Ákos magyarpéterezett, Lendvai Ildikó pedig sliccelt,

 

Nem jó blokkban vagyunk. Az észak-atlanti blokk az értékrendszerünk szerint nem a mi blokkunk. (Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, M5, október 13.)

A világon a mai napig egyedülálló tiltakozási forma a lyukas zászló. (Ámon Antal, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének elnöke, Magyar Nemzet Online, 2024. október 14.)

Egy bon-mot esetében különösen fontos, kitől származik. (Babiczky Tibor író, Válasz Online, október 14.)

Tényleg azt hiszem, hogy Gyurcsány alatt jobb volt. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, ATV, október 15.)

Orbán Viktor mindaddig marad, amíg Gyurcsány Ferenc rehabilitálása meg nem történik. (Gréczy Zsolt DK-politikus, Népszava, október 15.)

Az önkormányzat szóból az „ön” nem tetszik a hatalomnak. (Magyar György ügyvéd, HírKlikk.hu, október 15.) 

Az influenszer-tüntetés azt jelentette, hogy van rendszerváltó kereslet, de nincs rendszerváltó kínálat. (Magyar Bálint szociológus, volt oktatási miniszter, Klubrádió, október 15.) 

Az óbaloldal elszigetelte magát. (Ágh Attila politológus, Népszava, október 16.)

Nehezen viseli a Rogán-művek, ha egy ellenzéki politikusnak vannak tökei. (Pottyondy Edina publicista, YouTube.com, október 16.)

A képviselő urat az ellenzék részének tekintem. (Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Magyar Péterről, Válasz Online, október 16.)

Belső ellenzék voltunk. (Magyar Péter tiszapárti politikus a Fideszről, Magyar Narancs, október 17.)

A rendszerváltás óta eltelt időszak első politikai elítéltjévé váltam. (Fekete-Győr András Momentum-politikus, Facebook.com,október 17.)

A költségvetés nagyon rossz bőrben van. (Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, Klubrádió, október 17.)

A legnagyobb baj velünk, hogy sikeresek vagyunk. (Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli hangulatról, Magyar Rádió, október 18.)

Európát megszégyenítették az Európai Parlamentben. (Dippold Pál publicista a strasbourgi vitáról, Magyar Hírlap Online, október 18.)

A lyukas zászló felmutatta azt a sebet, amit az idegen megszállás és a kommunista diktatúra a nemzetünk szívén ejtett. (Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója 1956-ról, Látószög.blog, október 18.)

1956 leértékelődik, akár egy nemzeti valuta. (Rainer M. János történész, 444.hu, október 18.)

Utazás a sliccek körül. (Lendvai Ildikó szocialista politikus a Magyar Péter elleni hadjáratról, Népszava, október 19.)

Az MSZP lesz a magyar politikai élet baloldali lelkiismerete. (Komjáthi Imre újonnan megválasztott pártelnök, Magyar Távirati Iroda, október 19.)

Azokban az országokban élnek jobban az emberek, ahol békén hagyják őket. (Dési János műsorvezető, Klubrádió, október 19.)

Orbán Orbánja. (Molnár Bálint publicista a miniszterelnök politikai igazgatójáról, Kolozsváros.com, október 20.)

komment

Médianapló - Tíz mondat Orbán Viktortól (Magyar Rádió, 2024.10.18.)

2024. október 18. 09:02 - Zöldi László

A háború óta a pozíciók Ukrajna rovására változtak.

/Zelenszkij brüsszeli bejelentéséről/ Kívánjuk az ukránoknak, hogy legyen igazuk, de ez nem a mi győzelmi tervünk.

/Az Európai Unióról/ Egyedül vagyunk, egyelőre.

Vannak a többiek meg mi.

Akaratunkon kívül mi kihívást jelentünk a többiek számára.

Nehogy már a németek mondják meg, hogy mi legyen Magyarországon!

Akár békében is hagyhatnának bennünket.

A legnagyobb baj velünk, hogy sikeresek vagyunk.

Ami a gazdaságot illeti, a jövő évben megindulunk.

Ha nem versenyzünk, hanem bezárkózunk, akkor rosszabbul fogunk élni.

 

(A 24 perces interjúban a miniszterelnök egyszer köszörülte a torkát.)

komment

Médianapló - Hitelesek-e a közvélemény-kutatások?

2024. október 17. 12:14 - Zöldi László

 Ha a legfrissebb felmérés ürügyén a hazai helyzetről tűnődünk, akkor előljáróban érdemes tisztázni a vélekedés tárgyát és annak helyesírását. A lexikon szócikk szerint a közvélemény-kutatás „nagyszámú, különböző életkorú, nemű, foglalkozású ember véleményének megtudakolása”. Ami pedig az írásmódot illet, az összetett szó három tagból áll. A két első szorosan, fogalmilag összetartozik, a harmadik lazábban kötődik hozzájuk. Ezért következetesen a közvélemény-kutatás kifejezést használom, bár vannak, akik mindhárom szót egybeírják.

Az Idea felmérése szerint a Fidesz és a Tisza Párt között szűkül az olló, noha a háromszázaléknyi hibahatáron belül van. A Závecz Research hozzáfűzi, hogy ez 300 ezernyivel kevesebb Tisza-szavazót jelent. Mi, újságírók persze kaptunk az alkalmon, és hangzatos címekkel láttuk el a felmérés értelmezéseit. Például a „Tisza liheg a Fidesz nyakában”. Ki-ki gyakorolja a mesterségét. A szociológusok felmérnek, a politológusok elemeznek, az újságírók kattintásvonzó címeket adnak.

Szakmánk akkor járna el körültekintőbben, ha felfigyelne egy látszólag apró mozzanatra: az Idea-felmérést online-címekre alapozták a kutatók. Így jött ki a feltűnő eredmény. Csakhogy van itt két bökkenő. Bármennyire digitalizálódtunk is, a választópolgárok közül nincs mindenkinek online hozzáférése. Milliónyira rúg azok száma, akik nem élvezik a világháló áldásait. Ha igaz, hogy a leghitelesebb közvélemény-kutatás a választás, akkor a Fidesz győzelmei azzal magyarázhatóak, hogy épp ama kevésbé iskolázott, kispénzű választók hozzák a kétharmadokat, akik a közvélemény-kutatók online-listáján eleve nem találhatóak.

Ráadásul néhány hónapja, egy szakmai konferencián elhangzott, hogy a világhálón megszólítottak kétharmada nem is reagált az érdeklődésre. Ha a közvélemény-kutató cég például ezres felmérést készített, akkor bizony a 333 válaszból nem lehet megbízható következtetésre jutni. Ezzel nem azt állítom, hogy az Idea felmérése hiteltelen. Inkább azt, hogy az online módszer nem a legalkalmasabb a vélemények „megtudakolására”.

Tóka Gábor szociológus fel is sorolta a potenciális válaszadók elérési lehetőségeit. A levelet, a telefont, az online-t, az sms-t és a jó öreg kérdezőbiztosi módszert. Egyetemista koromban magam is voltam kérdezőbiztos. Tudom, hogyan lehet a felmért személy helyett álvéleményt produkálni úgy, hogy hitelesnek hasson. Azt is tapasztaltam persze, hogy vannak olyan kérdezőbiztosok, akiktől távol áll a manipulálás szándéka. Olvasgatva a közvélemény-kutatók szórványos vallomásait, kirajzolódik belőlük, hogy a legtöbbre még mindig a személyes találkozást és a telefonos kérdezősködést becsülik. Azokból lehet igazán hiteles válaszokra szert tenni.

Mindazonáltal a mai közvélemény-kutatók is küszködnek két torzító tényezővel. Az egyik azok ötven-hatvan százaléka, akik nem engedik be lakásukba a kérdezőbiztost, illetve leteszik (kinyomják) a telefont, ha meghallják, hogy őket valaki faggatni akarja. Ezzel magyarázható, hogy a témakör egyik legjobb szakértője szerint majdnem mindegy, melyik cég készíti a felmérést: hisz’ nagyjából ugyanazokat a kérdezőbiztosokat kérik föl a munkára.         

Van itt még valami, amit a témáról tűnődve nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Kovács László már nem aktív politikus, életművéből egyetlen mondatot szoktak a politikustársak idézni: „Nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni.” Alkalmam volt firtatni, vajon mikor és hol hangzott el. A szocialista politikus egy kilencvenes évek végi vagy kétezres évek eleji rádióbeszélgetésre utalt. Kifejtette, hogy nem ő találta ki, hanem Edward Heath brit miniszterelnök, a múlt század hetvenes éveiben. Ezt el is mondta abban a rádióinterjúban, és ha máskor is szóba került a téma, később is megismételte. De hiába. Egy idő után belenyugodott, hogy a kevésbé angolos politikusok neki tulajdonítják a nagy hírre vergődött szállóigét.

Az a benyomásom, hogy minél közelebb kerülünk a 2026-os országgyűlési választáshoz, annál gyakrabban jelenik majd meg, hangzik majd el a bon-mot. A politológusok és az újságírók pedig annál gyakrabban vonják kétségbe a közvélemény-kutatások hitelességét.   

 

Tíz mondat a közvélemény-kutatásról

 

Olyanok vagyunk, mint a konyhai mérleg, tíz deka pontossággal mérünk. (Levendel Ádám közvélemény-kutató, a Szonda Ipsos Intézet igazgatója, Kisalföld, 2002. szeptember 26.)

A legmegbízhatóbb közvélemény-kutatás a választás. (Dávid Ibolya MDF-politikus, Heti Válasz, 2007. január 25.)

A közvélemény-kutatásnál sokkal megbízhatóbb a nemzeti konzultáció. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, miniszterelnök, Magyar Rádió, 2012. május 25.)

A közvélemény-kutatás bizalmi műfaj, nem engedi meg a manipulációt. (Závecz Tibor közvélemény-kutató, Népszava, 2017. október 17.)

Magyarországon a választások arra jók, hogy eldöntsék a versenyt a közvélemény-kutatás állításai között. (Somogyi Zoltán szociológus, FüHü.hu, 2018. március 19.)

Jó közvélemény-kutatást készíteni olyan nyilvánosságban lehet, amelyikben az emberek szabadon beszélnek a gondolataikról. (Karácsony Gergely Párbeszéd-politikus, volt közvélemény-kutató, 24.hu, 2018. április 3.)

Robbanásszerűen megdrágult a közvélemény-kutatás. (Horn Gábor volt SZDSZ-politikus, a Republikon Alapítvány elnöke, Heti TV, 2018. szeptember 25.)

Amíg a politika finanszírozza a közvélemény-kutatásokat, a mérés nem lesz megbízható. (Puzsér Róbert publicista, Magyar Hang, 2019. március 8.)

Le van gatyásodva ez az iparág. (Tóka Gábor szociológus a közvélemény-kutatásról, Klubrádió, 2022. március 28.)

Hiába van sok közvélemény-kutató intézet, nagyjából mindegyiknél ugyanazok kérdeznek. (Messing Vera, a Szociológiai Intézet igazgatója, Qubit, 2024. május 29.)

komment

Médianapló - Tíz mondat a fiókról

2024. október 16. 10:53 - Zöldi László

A Fidesz sokkal szuverénebb párt annál, hogy az SZDSZ „fiókpártja” elnevezésbe belenyugodna. (Fricz Tamás politológus, Népszava, 1990. október 26.)

Az írók nem szoktak a fióknak írni. Mert ha valaki olyat írt, amit eleve nem jelentethetett meg, azt módjában volt illegálisan kiadni. (Konrád György író, Magyar Nemzet, 1993. április 10.)

A fióknak sem szabad akármit írni. (Bodor Pál író, Klubháló.hu, 2009. április 27.)

Túl sokat dolgozom ahhoz, hogy a fióknak írjak. (Frei Tamás újságíró, FN24.hu, 2011. október 26.)

Bennünket a választók akkor húznak elő az asztalfiókból, amikor baj van. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2011. december 2.)

Egy tollforgatónak íráskényszere van, akkor is, ha csak a fióknak ír. (Árpási Zoltán újságíró, Békés Megyei Hírlap, 2012. március 17.)

A mi műfajunk nem a fióknak készül. (Juronics Tamás koreográfus, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, Magyar Hírlap, 2019. március 30.)

Most mindenhol baj van, ahol nem lehet az asztalfióknak dolgozni. (Ascher Tamás rendező, 24.hu, 2020. július 3.)

A színházi szerzőnek kell színpad, társulat, rendező, színikritikus, dramaturg és a többi. Regényt könnyebb a fióknak írni. (Szolláth Dávid irodalomtörténész, Jelenkor, 2022/1.)

Fióknak tán még lehet írni, de ott énekelni? (Papp Sándor Zsigmond publicista, Népszava, 2024. október 15.)

komment

Médianapló - Tíz mondat az influenszer-tüntetésről

2024. október 15. 12:52 - Zöldi László

 Az online hitelesség átment offline-ba, és megmutatkozott. (Gergely Zsófia újságíró, ATV, 2024. február 17.)

Olyanok hívták a fiatalokat, akik korábban nem nagyon adták a nevüket semmiféle tüntetéshez. (Lázár Gergő publicista, Kolozsváros.com, 2024. február 17.)

Itt volt sok tízezer (a szervezők szerint ötvenezer) ember, akiknek a világról alkotott elképzeléseit a közösségi médiában önmenedzselő influenszerek láthatóan jobban képviselik, mint a parlamenti ellenzék. (Fekő Ádám újságíró, magyarnarancs, 2024. február 17.)

A péntek esti influenszertüntetésnek volt egy erős üzenete. Pártállástól függetlenül a magyarok számára a gyermek érték. (Demeter Szilárd Fidesz-politikus, Mandiner.hu, 2024. február 18.)

Kormánybuktatónak szánt baloldali dzsembori. (Csépányi Balázs újságíró, Magyar Nemzet Online, 2024. február 19.)

A legnépszerűbb influenszerek több tízezer, más becslések szerint százezer embert tudnak az utcára vinni Budapesten. (Bialkó László Gergő újságíró, Népszava, 2024. február 21.)

Az influenszerek rövid tündöklése épp a hiányt világítja meg. (Szénási Sándor műsorvezető, Klubrádió, 2024. február 26.)

Az influenszerek demonstrációjának közönsége utólag folyamatosan nőtt, a pártok tüntetésének publikuma pedig csökkenni kezdett. (Cs. Bálint Andrea DK-s aktivista, Újnépszabadság.com, 2024. február 28.)

Ha az influenszerek közül valaki bejelenti a színpadról, hogy pártot alapít, akkor Magyar Péter csak egy epizódszereplő lett volna. (Vona Gábor Második Reformkor-politikus, Index.hu, 2024. május 2.)

Az influenszer-tüntetés azt jelentette, hogy van rendszerváltó kereslet, de nincs rendszerváltó kínálat. (Magyar Bálint szociológus, volt oktatási miniszter, Klubrádió, 2024. október 11.) 

komment

Médianapló - A bikacsök szintjén vagyunk?

2024. október 14. 15:01 - Zöldi László

Figyelemre méltó mondat jelent meg a Népszava mai számában. A Vélemény-rovat egyik cikkét Batka Zoltán írta Orbán Viktor szerepléséről az Európai Parlamentben. Az ellenzéki napilap munkatársa azt fejtegette, hogy a „glasszékesztyűs széplelkek” jókora késéssel ismerték föl a magyar miniszterelnök „harcos” természetét. De végre „megértették: egy vastag nyakú parvenü kordában tartásához a bikacsök a megfelelő szerszám, egy bizonyos szint felett le kell menni egy bizonyos szint alá.”

Ha a magyar miniszterelnök nemzetközi helyzetéről írnék most cikket, akkor azt kéne eldönteni, vajon a parvenü, vagyis az előkelősködő, felkapaszkodott, újgazdag, vagy pedig az uniós vendég fegyelmezésére szánt bikacsök a sértőbb-e? Csakhogy engem az összetett mondat második része érdekel. Vissza a forráshoz munkacímmel könyvet írok ugyanis a szállóigék eredetéről. Az eddigieknél könnyebb helyzetben vagyok, mert soha senki nem vonta kétségbe, hogy az eredeti szöveg - „Bizonyos szint fölött nem süllyednék bizonyos szint alá.” - Esterházy Pétertől való.

Arra is kitérek majd, hogy mikor és miért írta le, először mégis inkább azt taglalom, vajon illik-e, szabad-e az eredeti jelentéstől eltérő felhangot kölcsönözni egy értelmiségi körökben közismert és elég gyakran idézett szállóigének. A jelenséget „visszájára fordult vagy fordított mondásnak” nevezik a nyelvészek. Közülük a nemrégiben elhunyt Grétsy László képviselte a legmarkánsabb álláspontot. Szerinte „Ha a közmondás más felhangot kap, s már nem pontosan azt idézi fel, amit föl kellene idéznie, akkor már nem természetes módosulással állunk szemben.” (Megjelent az Édes Anyanyelvünk című folyóirat, 1988/2. számában.)

A cikk másik pontján még ennél is határozottabban fogalmazott: „önkényes módosításnak” vélte a jelentésváltoztatást. Mintha egy kicsit vissza is rettent volna a saját szigorúságától, mert megengedőbben fűzte hozzá: „Ha mégis ezt az utat követjük, valamilyen módon utalnunk kell a változtatás tényére.” Nem vagyok nyelvész, csak szerkesztő, de szembesültem néhány ezer kézirattal, és az a benyomásom, hogy a közmondás esetében szinte bármilyen értelmezést megengedhet magának egy cikkíró. Elvégre a szerző ismeretlen, illetve sokan tettek hozzá az ismeretlen alapgondolathoz, vagy vettek el belőle. Eggyel több értelmezés igazán nem számít. A szállóigének azonban van szerzője, ezért indokolt Grétsy László intelme. A Népszava mai számából idézett mondat ugyanis az Esterházy-féle szállóige parafrázisa (átírása, átköltése, értelmezése, változata).

Az pedig nem felel meg a valóságnak, hogy a nagy hírre vergődött mondás először 1979-ben látott napvilágot, a Termelési kissregényben. Két évvel korábban jelent meg, az Új Írás című folyóiratban. A huszonhét esztendős író mondata 1977-ben még nem csinált karriert a hazai nyilvánosságban, csupán az irodalmi ínyencek tudtak róla. Ezt támasztja alá a bejegyzésem utáni összeállítás néhány idézete. Az önálló közleményben más funkciója volt, mint a regényben, és mint most.

Egy minisztériumi főosztályvezető szolgálati gépkocsival jár, és a sofőr óhatatlanul számtalan helyzetben ismeri meg a főnökét. De az eredeti mondás nemcsak a keletkezése miatt gyökerezik a Kádár-korszakban. Azért is, mert azt a mentalitást fejezi ki, hogy a hivatalos utakon nem ajánlatos berúgni. Ha a „kiskirályt” a fölöttesei a diktatúra jellegéből adódó tisztogatás (csisztka) során ki akarják közösíteni, akkor a sofőrje tanúskodhatna ellene. Az a benyomásom, hogy 1977-ben Esterházy Péter még csak a képmutatást, az álszentséget akarta jellemezni. Már itt is túllép az egyénítésen, mondása azonban a Kádár-korszak egyik kulcsmondatává csak a regény megjelenése után vált. Szállóigévé pedig 2010 után.

Ama szerzők gyakran idézett és változtatott jelmondata lesz, akik nem akartak leszállni a kormánypárti nyilvánosság karaktergyilkos színvonalára. A szállóige akkor került az érdeklődés homlokterébe, amikor egy trágár kifejezésekben tobzódó kormánypárti publicista állami kitüntetésben részesült, és ezért hetvenegy közéleti személyiség visszaadta a saját lovagkeresztjét. A mondás igazi karrierjét Esterházy Péter már nem érhette meg, a szállóige ugyanis a kiteljesedett NER-t övező polgári ellenállás kifejeződése lett.

Batka Zoltán ebben az összefüggésben változtatott rajta, utalván arra is, hogy a magyar miniszterelnök strasbourgi jelenlétének volt egy meghökkentő epizódja. A vita színhelyén Magyar Péter, a legnagyobb ellenzéki párt vezetője zsebre dugta a kezét, és e videóra vett mozzanatból a kormánypárti sajtó ágyékdiplomáciai tiszteletlenséget olvasott ki. A Népszava publicistája tehát okkal állapította meg azt, amit a bejegyzésem elején idéztem. Értelmezése azonban akkor lett volna teljes értékű, ha azt is közli az olvasókkal, hogy kinek a mondását alakította át.    

 

Tíz mondat egy Esterházy-szállóigéről

 

Ha én főnök lennék, bizonyos szint fölött nem süllyednék bizonyos szint alá. (Esterházy Péter: Ha én főnök lennék, Új Írás, 1977/5.)

Némely szavak, fordulatok használata vagy kerülése éppily pontossággal jelzi a beszélő műveltségi fokát, tekintve, hogy az ember bizonyos szint fölött nem süllyedhet bizonyos szint alá. (Farkas Csaba szegedi újságíró, Délmagyarország, 1988. november 14.)

Az ember bizonyos szint fölött nem süllyedhet bizonyos szint alá, mert akkor már nem művész, hanem iparos. (Csiky László szentesi karikatúraszobrász, Reggeli Délvilág, 1993. augusztus 7.)

Ők azok, akik - Eserházyval szólva - bizonyos szint fölött nem mennek bizonyos szint alá. (Gál J. Zoltán újságíró a Bayer Zsolt kitüntetése ellen tiltakozókról, Vasárnapi Hírek, 2016. augusztus 27.)

A műsor gazdája egy parázs vita során elejtette azt a mondatot, hogy „Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá.” Magával a kijelentéssel semmi gond. A bemondó azonban szólásmondásként hivatkozott rá. Márpedig ez akkor is Esterházy-idézet, ha a fene fenét eszik. Lehet, hogy a tudtom nélkül szólássá vált egy irodalmi alkotás kulcsmondata? (Fehér Miklós vajdasági író, Magyar Szó, 2019. április 11.)

Hol vannak már a mai politikából a rendszerváltás utáni évek olyan csillogó intellektusú, talpig úriember véleményformálói, politikusai, mint Kis János, Tamás Gáspár Miklós vagy Tölgyessy Péter? Rájuk igaz volt a gyakran idézett író, Esterházy Péter mondása, amely szint „van az a szint, ami fölött nem süllyedünk egy bizonyos szint alá”. (Kárpáti András újságíró, Magyar Nemzet, 2020. november 16.)

Esterházy mondata a magyar értelmiségi elit legfontosabb hivatkozási alapjává vált. Folytonosan idézik, miközben megfosztották eredeti kontextusától és - azt hiszem - valódi jelentésétől is. (Bence Erika vajdasági irodalomtörténész, Családi Kör, 2021. október 7.)

Sokan leírták ezt a mondatot, azok, akik a szint fölötti kaszthoz tartozónak képzelik magukat. Biztos jó érzés a kiválasztottak közé tartozni, azonban én túl önhittnek, arisztokratikusnak tartom ezt a fogalmazást. (Rapai Ágnes költő, Facebook.com, 2023. november 18.)

Tényleg erős volt középső ujjal az egyezményes nemzetközi jel mutatása a fotósoknak. Engedelmükkel a kép közlésétől eltekintenénk, egy bizonyos szint alá azért ne süllyedjünk még egy olimpiai bajnok hangulatának a kedvéért sem. (Krasz Emil sportújságíró Milák Kristófról, 24.hu, 2024. április 15.)

Az Unió glasszékesztyűs széplelkei… megértették: egy vastag nyakú parvenü kordában tartásához a bikacsök a megfelelő szerszám, egy bizonyos szint alatt le kell menni egy bizonyos szint alá. (Batka Zoltán újságíró, Népszava, 2024. október 14.)

komment

Médianapló - "A baloldal választói nyúlcipőt húztak" (Lefülelt mondatok, 24.10.06.-13.)

2024. október 13. 12:45 - Zöldi László

A legutóbbi napokban Orbán Viktor és G. Fodor Gábor uniózott, Horn Gábor orbánozott, Magyar Bálint bohócozott, Lázár János libsizett, Farkasházy Tivadar pedig magyarpéterezett.

 

Ez az ország a jelenben él - rosszul. (Németh Péter újságíró, HírKlikk.hu, október 6.)

A helyében nem ugranék egyszerre a kormányoldali és az ellenzéki sajtónak. (Kabai Domokos Lajos újságíró Magyar Péterről, Bekiáltás.blog, október 6.)

Magyar Péter mennyire kérdezhető? (Rónai Egon műsorvezető, ATV, október 7.)

Nehezen tűri a kritikát élő interjúszituációban, és ez nem sok jót jelez előre a médiával, sajtóval való kapcsolatában, amennyiben kormányfő lesz belőle. (Nagy Attila Tibor politológus Magyar Péterről, Facebook.com, október 7.)

Nehezen tűri az árnyékot. (Kiss László újságíró, Magyar Hírlap Online, október 8.)

A baloldal választói nyúlcipőt húztak. (Tömpe István publicista, Népszava, október 8.)

A jogállami, demokratikus máz mögött egy feudális, udvari rendszer működik. (Kárpáti Iván műsorvezető, Klubrádió, október 8.)

Tisza Péter. (Dávid Edit műsorvezető, Magyar Rádió, október 9.)

Néhány aberrált, belvárosi, libsi gyereknek megártott a túl sok szívás a hétvégén. (Lázár János Fidesz-politikus, Facebook.com, október 9.)

Orbán Viktor az Európai Unió okleveles szegényházának miniszterelnöke. (Molnár Bálint publicista, Kolozsváros.com, október 9.)

A többség nem vele van, de nincs egyedül. (Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke Orbán Viktor strasbourgi szerepléséről, Népszava, október 10.)

Orbán Viktor tegnapra egyértelműen az alternatív Európa vezetőjévé nőtte fel magát. (Kohán Mátyás újságíró a strasbourgi vitáról, Mandiner.hu, október 10.)

Bejelentették, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt. (Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyenről és Manfred Weberről, Magyar Rádió, október 11.)

Immár csőstül szakadnak ránk a bajok. (Bruck András publicista, Facebook.com, október 11.)

Mindkét fél engedett, bár én nem tudok, mert nincs miből. (Pintér Bence újdonsült győri polgármester, 444.hu, október 11.)

Mártírjaink nincsenek, egyelőre csak bohócaink vannak. (Magyar Bálint ellenzéki politikus, Klubrádió, október 11.)

A libsizés a Fideszben bevett szóhasználat. (Föld S. Péter újságíró, HírKlikk.hu, október 11.)

Mindig van lejjebb. (Bőhm Kornél kríziskommunikátor a kampányról, Népszava, október 11.)

Minden megoldás érdekel. (Farkasházy Tivadar újságíró a Magyar Péter-jelenségről, Klubrádió, október 12.)

Nem ehhez az Európához csatlakoztunk. (G. Fodor Gábor politológus, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója, Origo.hu, október 13.)

Célfotóval újraválasztott főpolgármester. (Szerető Szabolcs újságíró Karácsony Gergelyről, Hang.hu, október 13.)

komment
süti beállítások módosítása