Médianapló

Médianapló - Lúdas Matyiból hogyan lesz Döbrögi?

2024. szeptember 11. 13:33 - Zöldi László

Magyar Pétert az egyik rosszmájú és szellemes értelmezője „luxus Ludas Matyinak” nevezte. A NER felsőbb köreiből érkezett, és kiábrándulásában vagy politikai számításában nem háromszor, hanem ahányszor csak adódik, igyekszik a megaláztatásokat leverni a nemzet Döbrögijén. Tegnapi bejegyzésében ezt fejtegette: „A Döbrögiknek leáldozott. A magyar egy békés, türelmes nép, de mindennek van egy határa. Most a Lúdas Matyik kora jön.”

Évtizedek óta foglalkozom szállóigékkel, és megtanultam, ha a szerző két összeillő fogalmat szállóigévé nemesít, akkor a két mozzanatot nem szabad elszakítani egymástól. A kisebbik gond az, hogy a közbe ékelt mondatban kétszer is fölösleges a határozatlan névelő. A türelmét vesztő népről szóló mondat azonban túl rövid ahhoz, hogy a gondolatmenetet kibonthassa a szerző, és túl hosszú ahhoz, hogy gyöngítse a lényeg (Döbrögi és Lúdas Matyi) összhatását.

Kiemeltem ugyan Magyar Péter gondolatát a vasárnap megjelenő Lefülelt mondatokba, de a fölösleges mondatot kellő tisztelettel kihagyom majd belőle. Imigyen jellemzi a tiszapárti politikus álláspontját: ’A döbrögiknek leáldozott, most a lúdasmatyik kora jön.’ Évek múltán értettem meg, hogy miért nem sikerült Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi üzenőfaláról mondatokat átmenteni a rendszerváltás utáni szállóigék gyűjteményébe.

Az akkori férje utólag többször is utalt rá, hogy ő kezelte a felesége fészbukos oldalát. Nagy gyakorlatot szerzett e nehéz műfajban, amelyet ügyesen kamatoztat exférjként és újdonsült politikusként. Igazán kár, hogy ugyanazt a hibát követi el. Okos, olykor szellemes mondatokat ír, közben pedig elkezdi őket magyarázni, és elfelejti az összefüggést kibontani. Magyar Péter a hazai politikusok közül a legszorgalmasabb fészbukozó, a legutóbbi fél évben mégse sikerült egyetlen mondatát sem átigazolni a szállóige-gyűjteménybe.

A rendszerváltás utáni közélet képviselői közül Orbán Viktor 1989 óta 51 mondattal van jelen benne, Gyurcsány Ferenc pedig 2002 óta 33-mal. Nem tartom őket jobbnak a Tisza Párt elnökénél, csak éppen megtanulták, hogy a könnyen megjegyezhető és elgondolkoztató mondat nem lehet hosszabb egy sornál, a közbe ékelt mondat pedig nem szakíthatja szét az összeillő fogalmakat. A második legnagyobb párt tehetséges vezetője az üzenőfalára felírt gondolataival nagyobb hatást érne el, ha megjelenés előtt megmutatná valakinek az időszerű bejegyzését, és fölhatalmazná, hogy a fölösleges mellékszálakat húzza ki belőlük.

Ami pedig a bejegyzésem utáni összeállítást illeti, a Lúdas Matyi-Döbrögi párhuzam több mint kétszáz éve vonzza a közélet iránt érdeklődő tollforgatókat. Ha lett volna ellenzéki sajtó a múlt század ötvenes éveiben, akkor a kaján értelmezők a korpulens és teljhatalomra törekvő Rákosi Mátyásban fedezték volna fel Döbrögit. A legutóbbi két évtizedben a külső és belső hasonlóság alapján Orbán Viktorra esett a választásuk. Megértették ugyanis, hogy országunk első embere Lúdas Matyiként kezdte a pályafutását.

Sosem volt filigrán alkatú, de körülbelül ama életkorban nehezedett el, a kora negyvenes éveiben, amidőn a most 43 éves Magyar Péter váratlanul megjelent a közéletben. Még fitt, karcsú és sportos, ám ez az a kor, amikor évenként egy-másfél kiló túlsúlyra teszünk szert. Azért találó a luxus Lúdas Matyi elnevezés, mert ha nem vigyáz az alakjára és a mondataira, könnyen lehet belőle is Döbrögi.

 

Tíz mondat Lúdas Matyiról és Döbrögiről

          

Orbán Viktor a Vigadóban Lúdas Matyinak öltözött be, hogy háromszor verje el Döbrögit. (Bartus László újságíró, Magyar Hírlap, 2003. február 11.)

Tökéletes vezérünk lesz megint. Döbröginkben egy Lúdas Matyi, Lúdas Matyinkban egy Döbrögink. Vitéz Döbrögi Lúdas Mátyás. (Kőrössi P. József publicista, Népszabadság, 2009. szeptember 26.)

Orbán Ludas Matyiként osztja az európai Döbrögit. (Horkay Hörcher Ferenc publicista, Heti Válasz, 2011. április 7.)

Mondhatni, egy személyben Döbrögi és Lúdas Matyi. (Megyesi Gusztáv publicista Orbán Viktorról, Népszabadság, 2013. május 11.)

Évek óta azt látjuk, hogy Döbrögi hogyan tudja eladni magát Lúdas Matyiként. (Majtényi László alkotmányjogász, Mozgó Világ, 2014/7.)

Lúdas Matyi jelmezében Döbrögi lép fel. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Népszava, 2020. június 13.)

Az ellenzék Döbrögit látja Orbánban, és keresi a maga Lúdas Matyiját. (Vona Gábor volt Jobbik-politikus, Index.hu, 2021. november 23.)

Ha tényleg mi lennénk Lúdas Matyi, és az EU lenne Döbrögi, akkor Döbrögi miért küld évente pénzhegyeket a ludas gyereknek? (Geszti Péter dalszövegíró, Magyar Hang, 2022. február 4.)

Akkor Kádár volt Döbrögi, most Orbán az. (Nagy Bandó András publicista, Magyar Hang, 2024. július 5.)

A Döbrögiknek leáldozott. Most a Lúdas Matyik kora jön. (Magyar Péter tiszapárti politikus, Facebook.com, 2024. szeptember 10.)

komment
süti beállítások módosítása