Médianapló

Médianapló - Milák képes-e végre beszélni?

2024. augusztus 09. 12:34 - Zöldi László

Nem Magyarországon élő barátom azt firtatta, miként vélekedem az úgynevezett Milák-jelenségről. Zavarba hozott, mert nincs véleményem Milák Kristófról, most mégis tűnődöm róla. Ez ellentmondás, amelyet illik megmagyarázni.

Barátom arra alapozta a kérdését, hogy néha írok a futásról. Mindketten atlétizáltunk, ebből azonban korántsem következik, hogy az úszásról véleményt kéne nyilvánítanom. Nem értek ugyanis hozzá. A Milák-jelenség is csak annyira érdekel, hogy igyekeztem dokumentálni mások álláspontját róla. Ezt azért vélem szakmai kötelességnek, mert az idén két személyiség keltett érdeklődést a hazai nyilvánosság fórumain.

Magyar Péter pályakezdő politikusról öt hónap alatt mintegy háromszáz véleményt gyűjtöttem össze. Ami országos csúcs. Fajlagosan az is országos csúcs, hogy egy gyakorló élsportolóról, igen, éppen Milák Kristófról július 31 és a mai nap, vagyis tíz nap alatt csaknem hetven figyelemre méltó álláspont jelent meg a nyilvánosság fórumain. Ez akkor is érdemes az elemzésre, ha alkalmatlan vagyok a sportszakmai véleményalkotásra. A nyilvánossághoz ugyanis értek.

A bejegyzésem utáni összeállításból két gondolatmenetet ajánlok megfontolásra. Az egyik Pető Pétertől való. Az újságíró hajdani futballbíró, aki sportélményeiről könyvet is írt. Ezúttal azt feszegette, hogy miközben a közéleti személyiségek még az ipari kamerának is nyilatkoznak, van egy olyan celeb, aki irtózik a nyilvánosságtól. A másik okfejtés hajdani úszótól való. Pásztory Dóri paralimpiai bajnok szakíróként van jelen a nyilvánosság fórumain. Szerinte az a baj Milákkal, hogy nem ő irányítja a róla zajló közbeszédet. Adok mindkét szerző véleményére, még ha esetleg másféle következtetésre jutok is.

Mielőtt azonban értelmezném a Milák-jelenséget, érdemes tisztázni, vajon mivel magyarázható az olimpiai bajnok távolságtartása a nyilvánosság fórumaitól. Serényi Péter sportújságíró maga is úszó volt, sőt úszóedzői oklevele is van. Ő így jellemezte Milák Kristófot: „Azt is mondják rá, hogy autista.” (Frisshírek.hu, 2024. augusztus 1.) Becsületére válik, hogy hangsúlyozta: nem ismeri személyesen az úszót, csupán a sportágon belüli pletykákra hagyatkozik.

A feltételezést nem tartom sértőnek Milákra nézve. A feltételezett mentális betegség akár magyarázhatja is a visszafogottságát. A kommunikációs elszigeteltégben élő jól elvan magával, különben is, az autisták között sok a zseni. Autista volt például Newton, Darwin, Einstein, a filmrendező Hitchcock és az informatikus Steve Jobs. Az autisták jók a matematikában, a fizikában, az informatikában, a művészetekben. Miért ne lehetnének jók az úszásban is?

De ha nem elégszünk meg a feltételezéssel, még mindig ott van a másik lehetőség. Milák iskolázottsága, például a műveltsége és a szókincse nem alkalmas arra, hogy a nyilvánosság elé álljon, és rögtönözve válaszoljon az újságírók kérdéseire. Ha erről volna szó, még becsülném is, hogy tisztában van az adottságaival, és kerüli a nyilvánosság képviselőit. Az elzárkózásnak lehet persze még egy harmadik oka is. A celebek hajlamosak a közösségi oldalakat összetéveszteni a nyilvánosság szerkesztőségként működői fórumaival, a kommentnek nevezett szócséplést, indulatkiélést, átkozódásrohamot pedig a kommentárnak nevezett hírmagyarázattal. 

A hallgatás akármelyik okát derítik majd ki a sportújságírók, cikkeik aligha cáfolják Pető Péter megállapítását. A digitális közösségi nyilvánosság korában csakugyan furcsa, ha a nyilvánosságból élő közéleti személyiség nem akar a nyilvánosságnak élni. Ilyen értelemben Milák Kristóf kilóg a celebek közül. Azért érdemes mégis annak nevezni, mert nem vállalja a kívülállóság ódiumát. Talán nem ő tehet róla, de a kereskedelmi tévék az olimpia idejére elővettek egy olyan reklámfilmet, amelyben ő a főszereplő.

A két nagy nemzetközi bankkártya-kibocsátó cég közül az egyik feladatott rá egy lemberdzseket. Miláknak mindössze egyetlen szót kellett kimondani, sikerült is teljesen normális hangon elmondania. Tehetségesebb üzenetközvetítőnek bizonyult, mint Szoboszlai Dominik, aki egy borzalmas reklámfilmben fahangon adott elő rosszul megfogalmazott, ráadásul az ő színészi adottságaihoz képest hosszú szöveget. Ettől azonban még Milák Kristófnak felróható, hogy aki kizárja életéből a nyilvánosságot, az ne használja ki a nyilvánosságban rejlő anyagi lehetőségeket.

Ami pedig Pásztory Dori megnyilvánulását illeti, az bizony tévképzet. A digitális közösségi oldalak világában kétségkívül megszokták a politikusok, élsportolók, művészek és egyéb celebritások, hogy az üzenőfaluk és egy-két kommunikációs munkatársuk segítségével beleszólhatnak a róluk zajló közbeszédbe. Ha van eszük és pénzük hozzá, ez többé-kevésbé sikerülhet is nekik. Igazán kár, hogy a professzionális sajtó akkor is kifejti róluk a megalapozott vagy csak kitalált véleményét, ha kivonulnak a nyilvánosság piaci alapon működő fórumairól.

A bejegyzésem utáni összeállítás arról is árulkodik, hogy akik ebben az ellentmondásos helyzetben Milák Kristóf mellé álltak, nem beszéltek ugyan össze, de egymástól függetlenül ugyanazt mondják: a hallgatag magyar úszózseni helyett az eredményei beszélnek. Valószínűleg igazuk van, de azért mégsem ártana, ha az immár kétszeres olimpiai bajnok némi magyarázattal egészítené ki a nyilvánvaló eredményeit. Már ha képes rá.         

 

Tíz mondat a távolságtartó Milákról

 

Máshogy áll a nyilvánossággal járó rivaldafényhez. (Vujity Tvrtko újságíró, Facebook.com, 2024. július 31.)

Nyilatkozik, ha akar, úszik, ha akar, mosolyog, ha akar. Szabad ember. És ez ezerszer fontosabb, minthogy milyen érmet nyer. És még így is majdnem arany. (Kardos András publicista, Facebook.com, 2024. augusztus 1.)

Lehet védeni, hogy itt és akkor úszik, s pláne akkor nyilatkozik, amikor neki tetszik, csak hát ez nem az a sportág, ahol katonás szigor nélkül eredményes lehet az ember. (Varga T. Róbert újságíró, Népszava, 2024. augusztus 2.)

Egy zseni, két érem beszél helyette. (Szombathy Pál újságíró, Facebook.com, 2024. augusztus 3.)

Valószínűleg eldöntötte, hogy az úszásával fog beszélni. (Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó, YouTube.com, 2024. augusztus 4.)

Milák Kristóf az úszás nyelvén beszél. (Kele János publicista, Facebook.com, 2024. augusztus 4.)

Mint önálló, szabad személyiséget, öntörvényű embert tiszteljük meg annyival, hogy megvárjuk, amíg szólni akar. (Fodor Sándor újságíró, Nyugat.hu, 2024. augusztus 4.)

A közösségi alapú nyilvánosság korában a magába forduló ember nem beszél, miközben akadnak, akik az ipari kamerának is nyilatkoznak az utcasarkon. (Pető Péter újságíró, 24.hu, 2024. augusztus 5.)

Mitől lehet számára előnyös, hogy nem ő irányítja a róla szóló közbeszédet, hanem az teljesen önálló életet él? (Pásztory Dóri paralimpiai bajnok, Facebook.com, 2024. augusztus 7.)

Helyette eredményei beszélnek. (Fürjes Balázs Fidesz-politikus, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Facebook.com, 2024. augusztus 8.)

komment
süti beállítások módosítása