Médianapló

Médianapló - Hogyan lesz az állóból hullócsillag?

2024. június 18. 12:10 - Zöldi László

papai_gabor_240408.jpg

A személyiségek korát éljük. Napjainkban nincsenek hitelesebb közéleti szereplők, megváltoztak azonban a kommunikációs körülmények. A világhálón olyan éles arcvonásokkal látszanak a döntéshozók, hogy azt hisszük, mintha ismernénk őket. E jelenséget nevezik a szakírók perszonifikációnak.

A politikának nevezett közélet Magyarországon is megszemélyesült. A legutóbbi két évtizedben Orbán Viktor testesítette meg a tézist, Gyurcsány Ferenc pedig az antitézist. Az őket jellemző mondatokból terjedelmes dokumentációt gyűjtöttem. Orbánról 433, Gyurcsányról 325 oldalnyit. E furcsa perszonáluniónak most vége. Szinte napra pontosan három hónapja, 2024. március 15-én olyan tömeggyűlést rendeztek Budapesten, amelyen többen vettek részt, mint a jelenlegi miniszterelnök és a volt miniszterelnök szervezte ünnepségen.

Ez volt az a pillanat, amikor kezdtük komolyan venni a volt igazságügyi miniszter asszony ex-férjét. Magyar Péter azzal az igénnyel lépett a nyilvánosság elé, hogy leváltsa az ellenzéket, majd Orbán Viktort is. Szándékát zseniálisan rajzolta meg Pápai Gábor a Népszava április 8-i számában. Középre helyezte a pályakezdő politikust, akinek fehér ingére Orbán elölről festi a dollár koromfekete jelét, Gyurcsány pedig hátulról billenti ülepen a közéjük furakodott új fiút.

Március és június közepe között három hónap telt el. A 92 nap alatt Orbán Viktorról 50 mértékadó véleményt jegyeztem föl, Gyurcsány Ferencről 18-at, Magyar Péterről pedig 112-őt. A számok, de különösen az arányok magukért beszélnek. Holott már-már azt hittük, hogy még évekig látjuk majd a két állócsillagot. Érkezett azonban az üstökös, a jelek szerint Gyurcsány végzete.

A bejegyzésem utáni összeállítás azt sejteti, hogy a március közepi meghökkenés és rácsodálkozás után áprilisban senki se vette magának a fáradságot, hogy a volt miniszterelnökön köszörülje a nyelvét. Májusban kezdték leimádkozni az égről, a június pedig már a sajnálkozásé és a mentegetésé. A hazai közélet megszokta a csillagok háborúját, és a párharcban nincs szükség harmadikra.             

 

Tíz mondat Gyurcsány Ferencről

Amennyire vonz, annyira taszít. (Szénási Sándor műsorvezető, Klubrádió, 2024. március 6.)

Gyurcsány Ferenc az az öttalálatos lottószelvény, amellyel Orbán Viktor egy országot nyert. (Puzsér Róbert publicista, Magyar Hang, 2024. március 8.)

Dobrev Klára egy sziklatömböt vonszol maga után. (Bruck András publicista, Facebook.com, 2024. május 4.)

Gyurcsánnyal nyerünk, gyurcsányozással veszítünk. (Dobrev Klára DK-politikus, Népszava, 2024. május 13.)

Egyetlen sikere, hogy összehozott magának egy pártot. (Kárpáti Iván műsorvezető, Klubrádió, 2024. május 28.)

Magyar Gyurcsány tortájából szeletel. (Horváth K. József újságíró, Magyar Hírlap Online, 2024. május 30.)

Nem fogom csak azért Gyurcsány Ferencet szidni, mert újra divatos lett ez. (Ungár Péter LMP-politikus, Index.hu, 2024. június 1.)

Gyurcsány a szervezett ellenzék büntetése. (Tömpe István publicista, Facebook.com, 2024. június 11.)

A pártja nyilván újra bizalmat szavaz neki, és valóban kérdés, működik-e nélküle. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Népszava, 2024. június 15.)

Tényleg az lenne a magyar baloldal jövője, hogy Orbán legutóbbi legyőzője lépjen hátra? (Cs-Bálint Andrea publicista, Médialógus, 2024. június 16.)

 

Karikatúra: Pápai Gábor

komment
süti beállítások módosítása