Médianapló

Médianapló - Magyar Péter pálfordulását hogyan fogadták a kormánypárti sajtóban?

2024. április 09. 14:23 - Zöldi László

 A kormánytól többé-kevésbé független sajtóban kikristályosodott, hogy az állami propagandagépezet elvesztette a fonalat. Legföljebb a cikkírók nem a fonalas hasonlattal jelezték a kormányzati kommunikáció zavarát, hanem azt fejtegették, hogy csődöt mondott, már nem ő határozza meg a közéleti napirendet, kullog a fejlemények mögött. Az okfejtésekben van igazság.

A kegyelmi botrány óta a Rogán-művek csakugyan elveszítette a kezdeményező készségét. Van azonban valami, ami óvatosságra int. A kegyelmi ügyet, a köztársasági elnök asszony lemondatása utáni helyzetet, az új államfő hitelességi válságát kétségkívül rosszul kezelték a nyilvánosság befolyásolására szerződtetett szakemberek. Amikor azonban a szintén lemondatott Varga Judit volt férje belépett a politikai térbe, némi bizonytalankodás után a propagandisták félsikert értek el

Magyar Péter fellépése a volt feleség kegyelmi ügyben játszott szerepéből következett ugyan, alkalmas lett viszont arra, hogy elterelje a figyelmet az állami képmutatás jelképéről, a pedofilmentő K. Endrének kieszközölt kegyelemről. Kínos persze, hogy az exférj a rendszer haszonélvezője volt, de a nyilvánosság kormányzatilag ellenőrzött nagyobbik részében elterjeszthették róla, hogy asszonyverő. Ez is erkölcsi vétség, de az általa kavart porfelhő eltakarja a Fidesz-szavazókat is megrendítő nagyobb erkölcsi vétséget.

Aligha véletlen, hogy tegnap, az országgyűlésben, egy ellenzéki kérdésre válaszolva imigyen szólt vissza Orbán Viktor: „Azzal, hogy a köztársasági elnök asszony lemondott, a Novák-ügy véget ért.” (YouTube.com, április 8.) Az olvasók figyelmébe ajánlom, hogy a miniszterelnök most már Novák-ügyről beszélt. A maga részéről lezárta a kegyelmi botrányt. A kérdés az, hogy ha már a kormányzati kommunikáció nem háríthatta el az úgynevezett Magyar-ügyet, legalább elkendőzheti-e vele a kegyelmi ügyet.  

A KESMA-lapok derékhada, a megyei sajtó nem is feszegette a két házastárs közti beszélgetésről készített hangfelvétel tartalmát. Azt, hogy az akkor még hivatalban lévő igazságügyi miniszter asszony kellemetlen epizódokat árult el a Völner-Schadl ügyet vizsgáló ügyészségről. Megszámoltam, a 18 megyei napilapban Magyar Péter felbukkanása óta, vagyis két hónap alatt 43 cikk jelent meg a kormányzati hatalomgyakorlásból kiábrándult ügyvédről. A cikkek mintegy kétharmada az „asszonyverő” Magyar Pétert állította pellengérre.

A maradék azokat a baloldalinak vagy liberálisnak vélhető személyiségeket hozta össze Varga Judit volt férjével, akiknek révén a propagandagépezet kimutathatta, hogy baloldali szavazók új messiása jelentkezett be a közéletbe. A hangfelvétel tartalmát jótékony (?) homály fedte a megyei sajtóban. Ami persze kétélü fegyver. Akik ugyanis a megyei lapok hatókörében élnek, és hallottak valamit harangozni a Varga-Magyar házaspár közti feszültséget növelő politikai mozzanatokról, állami információk híján az ellenzéki sajtóra fanyalodtak.

A nyilvánosság kisebbik részére, amely nem hallgatta ugyan el a házaspári purparlét, még az erkölcsileg kifogásolható hangfelvételt sem, de a felvétel tartalmi vonatkozásait hangsúlyozta. Vajon a vidéki (kisvárosi, falusi) Magyarországon a kegyelmi botránytól eltávolító házaspári veszekedések kormánypárti értelmezése hozott-e vissza szavazókat az állampártnak? Ez majd csak június 9-e után derül ki. Az azonban nyilvánvaló, hogy mostanában százezrek fedezték föl, mennyire egyoldalú a kormánypárti sajtó. Meg azt is, hogy léteznek az ellenzéki oldalon olyan fórumok, amelyek képesek legalábbis átmenetileg befolyásolni a közéleti napirendet.

Azt is megnéztem, vajon az országos terjesztésű és a kormányhoz közel álló szerkesztőségek miként foglalkoztak a Magyar Péter-jelenséggel. Ha beírjuk a keresőbe a kormánypárti sajtó két zászlóshajóját, az offline Magyar Nemzetet és az online Origót, akkor a legutóbbi két hónapban mintegy kétszáz cikk jelent meg a NER-ből kiugrott jogászról. A Magyar Nemzet munkatársai többnyire névvel válalták Magyar Péter elmarasztalását. Az Origo.hu munkatársai ritkábban vették nevükre a bántó megjegyzéseket. Mielőtt rátaláltak volna a csodafegyverre, az „asszonyverő” jelzőre, „Pszicho Peti”-t megvádolták, hogy „Feltehetően ajakrúzst használ és feltűnően sminkeli is magát.” Mi több: „Női napszemüveget visel.”

Ez emlékeztet az ősforrásra, amidőn országunk első embere a Parlamentben azt válaszolta Vona Gábornak, a kormánypártokat akkoriban veszélyeztető Jobbik elnökének: „A kormányzáshoz komolyabb eszközökre van szükség, mint egy szemöldökcsipeszre.” (Echo TV, 2017. szeptember 18.) A kijelentés élénk derültséget váltott ki a Fidesz- és kereszténydemokrata képviselőkből. Napjainkban zsákutcával kecsegtetnek a névtelen homoerotikus utalások a Magyar Péter-jelenség értelmezésében.

A karaktergyilkosság „asszonyverős” szakasza már ügyesebb, talán még életszerűbb is, mindazonáltal a szombati tüntetés százezres közönségére nem hatott. Vajon a kormányzati propagandagépezet megyei sajtónak szánt Magyar-akciója milyen hatást vált ki a vidéki Magyarországon? Ha az olvasó átfutja a bejegyzésem utáni összeállítást, joggal kérdezheti, hol vannak belőle a megyei lapoknál dolgozó újságírók mondatai. Sehol, ilyen mondatok ugyanis nincsenek. Holott mind a 18 újságnál akad olyan munkatárs, aki szívesen értelmezte volna a Magyar-jelenséget, akár a központi vonalvezetés jegyében is.

Felhívtam az egyik tanítványomat, aki megyei újságot szerkeszt. Azt kérte, hogy ne nevezzem meg, majd kibökte: „Csak nem gondolja Tanár úr, hogy a nagyfiúk megengedik, hogy a kisfiúk megszólaljanak?”              

 

Tíz mondat Magyar Péterről

 

A honi politikai paletta legfrissebb üstököse. (Forró Péter, Magyar Hírlap Online, 2024. március 18.)

Talpra Magyar Péter. (Ómolnár Miklós, Hír TV, 2024. március 18.)

Politikai messiás. (Velkovics Vilmos, Hír TV, 2024. március 20.)

Ha van igazi geci Magyarországon, az Magyar Péter. (Néző László, Hír TV, 2024. március 24.)

Ez a senki, ez a nímand. (Apáti Bence, Facebook.com, 2024. március 26.)

A takonygerincű. (Bayer Zsolt, Magyar Nemzet Online, 2024. március 27.)

Magyar Péter már egy politikai hulla, csak még senki sem szólt neki. (Megadja Gábor, Origo.hu, 2024. március 31.)

Jobboldalinak hazudott libernyák. (Gajdics Ottó újságíró, Magyar Nemzet Online, 2024. április 6.)

Már Magyar Péter nyakkendőjén is áthurkolódik a dollár jelének S betűje. (Horváth K. József, Magyar Hírlap Online, 2024. április 6.)

Hálószobatitkokat hozott magával, ráadásul azonnal összefeküdt Gyurcsánnyal. (Kiss László, Magyar Hírlap Online, 2024. április 8.)

komment
süti beállítások módosítása