Médianapló

Médianapló - Orbán miért halkult el?

2024. március 24. 13:55 - Zöldi László

 Dévényi István a Magyar Hang március 14-i számában figyelemre méltó jelenséget tett szóvá „Aki az utóbbi években hallott, látott, olvasott egyetlen miniszterelnöki szónoklatot, valamennyit hallotta, látta, olvasta.” Vajon igaza van-e a publicistának?

Ha országunk első embere interjút ad, akkor nem beszélhet akármiről. Csak arról, amit az újságírók kérdeznek. Márpedig a nyilvánosság vele szemben ülő képviselői szinte kizárólag a kormánypárti sajtóban dolgoznak, ezért a rossznyelvek szerint csak azt firtatják, amit a Miniszterelnöki Kabinetiroda fontosnak tart. E gondolatmenet hitelességét vettem górcső alá. Érdekes mozzanatokkal szembesített a kormányfő nyilvános szerepléseit jegyzőkönyvi pontossággal rögzítő honlap.

Például február 2-i dátummal a január 19-én sugárzott rádióinterjú szövegét adta közre. Az idejét múlt okfejtés hasában pedig a február 2-i interjú kép- és hangfelvétele. Holott akkor még ki se robbant az úgynevezett kegyelmi botrány, amelynek nyomán három további robbanás kavarta föl a közéleti állóvizet. A köztársasági elnök lemondása és a volt igazságügyi miniszter visszavonulása, az államfő utódjának családi legendája és a hajdani miniszter férjének kiválása a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből.

A Médianapló olvasói megszokták, hogy dokumentálom az Orbán-beszédeket. Miközben elismerem, hogy az egyik olyan, mint a másik, és sok bennük az ismétlődő elem, a modorosság, mindig találok bennük tíz olyan mondatot, amelyen érdemes eltűnődni. A legutóbbi pénteken elhangzott rádióinterjúban szintén leltem kiemelésre való megállapításokat, ezeket az olvasó megtalálja a bejegyzésem utáni összeállításban. Azzal viszont ezúttal már nem szolgálhatok, hogy Orbán Viktor hányszor köszörülte a torkát. A hangfelvétel ugyanis hibás. A honlapon is, a YouTube-csatornán is.

Hiába erősítem föl a hangot a legmagasabb fokozatra, alig hallható. Márpedig a jegyzőkönyvi hitelességű felvételek felelőse a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A honlapot kezelő munkatársak tevékenységéről logikailag három következtetés vonható le. 1. A permanens válságkezelés közepette nem maradt energiájuk arra, hogy a főnökük megnyilvánulásait csorbítatlanul tegyék közkinccsé. 2. Annyira amatőrök, hogy felkészültségükből csupán ügyetlenségre telik. 3. A hanghibát tudatosan hozták létre, hogy a hozzám hasonló firkászok ne számolhassák a miniszterelnök krákogásait.

 

Tíz mondat Orbán Viktortól (Magyar Rádió, 2024. március 22.)

 

/Brüsszelről/ A döntő kérdés nem a párthovatartozás lesz, hanem hogy ki a békepárti és ki a háborúpárti. 

Vigyázni kell, nehogy beszippantson bennünket ennek a húsz-egynéhány állami vezetőnek a pszichózisa.

Jó néhány miniszterelnök egyértelműen Soros által kitartott ember.

Magyarországon sem vagyunk egységesek, mert a baloldal háborúpárti.

Ez a brüsszeli hang itt van Magyarországon a baloldal révén.

A magyar baloldal tápcsatornája, köldökzsinórja Brüsszelben van meg Amerikában.

Megvették őket kilóra.

Én sem vagyok éppen egy kezdő balett-táncos ebben a műfajban.

Az ésszszerű disputának híve vagyok.

/A nemzeti konzultációról/ Az emberek véleményének megkérdezése nélkül az ország számára fontos döntéseket nem hozunk.   

komment
süti beállítások módosítása