Médianapló

Médianapló - Egy négyzetméteren hány tüntető fér el?

2024. március 18. 10:35 - Zöldi László

Az utóbbi hetekben sokat tanultam. A tízes években még úgy tudtam, hogy ha egy köztéren egymáshoz szorulnak a tüntetők, akkor egy négyzetméteren hárman férnek el. Nemrégiben kiderült, hogy akár négyen is, ha egy gombostűt sem lehet leejteni mellettük. Aztán jött az idei február, az influenszerek által szervezett százezres és az ellenzéki pártok szervezte ritkás összejövetelekkel. Rögtön meg is indult a nyilvános méricskélés.

Akik nagyot akartak mondani, a Hősök terére 150 ezer tüntetőt képzeltek. Oké, ez az 1,7 milliós fővárosi lakosság tizenegy százaléka. De ha nemcsak Budapestben gondolkodunk, hanem az országban is, akkor például a kétszázezres Debrecenben 22 ezer embernek kéne felvonulni a város szélére tervezett akkumulátorgyár ellen. Márpedig ennyire aligha számíthatunk a konzervativizmusáról ismert civis városban.

Óvatosabb volnék az ellenzéki saccolásban, beérném a Hősök terén és a környező utcákban százezer tiltakozóval is. E visszafogottságot Zöldi Blankától és munkatársaitól tanultam. A névtárs nem a rokonom, de szívesen ismerkednék meg vele. A főszerkesztő és Német Szilvi meg Szántó Dániel jártak körül négy március 15-i színhelyet. Tapasztalataik alapján rajzoltak pontos térképeket a Lakmusz.hu digitális felületére. Osztottak, szoroztak, és arra jutottak, hogy az álló tömegben egy négyzetméteren 3,5 tüntető fér el, a menetelő sokaságban pedig 2,5.

Így leltek a Nemzeti Múzeum előtt, Orbán Viktor közönségében 25 ezer budapesti és vidékről államilag fővárosba buszoztatott hívet. Az Andrássy úton, majdnem a Kodály köröndig, a harmadik erőként bejelentkező Magyar Péter iránt 30-35 ezer érdeklődőt. Közülük néhány ezren elindultak az Erzsébet híd felé, hogy aztán a Ferenciek terétől, a négyszáz méternyi Szabad Sajtó útján mintegy tízezren gyűljenek össze, hogy meghallgassák Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert és néhány ellenzéki politikust.

A Mi Hazánk a Pilvax közbe hirdetett tüntetést, ezzel átvette az MSZP szerepkörét. A fogyatkozó szocialisták a legutóbbi évtizedben ugyanide szerveztek. A körülbelül 1500 embert éppen csak befogadó térben ugyanis többnek látszanak a tüntetők. Különösen akkor, ha az emeleti lakásokból, felülről fényképezik a „tömeget”. A Lakmusz-kommandó azonban följegyzett még valamit, amely túlmutat a tüntetések helyszíni felmérésén.

Az is pontosítható, hogy az említett összejöveteleket hányan kísérték figyelemmel a világhálón. Ez érzékelteti igazán, hogy a civilek és a még meg sem alakult párt, az erőtlen ellenzéki pártok vagy az államilag kistafírozott kormánypárti tüntetések hány embert vonzottak. Nos, a miniszterelnök szónoklata és az operettszínházi műsor 181 ezer embert szórakoztatott, a Magyar Péter-féle Talpra Magyarok Közössége 647 ezret gondolkoztatott el, a Mi Hazánk pilvaxos tömörítése 19 ezer nemzeti radikális érdeklődését váltotta ki, a Karácsony-féle tüntetés pedig 16 ezer ellenzéki pártszimpatizánsét.

Eme  arányokon érdemes eltűnődni, három tehetséges újságíró alapos és a szó szoros értelmében körültekintő munkája nyomán.                 

 

Tíz mondat a tüntetésekről

 

Szó se róla, sokan voltak, nagyon sokan, de ahhoz, hogy kormányt buktassanak, hogy politikai fordulatot érjenek el, nem elegen. (Szerető Szabolcs újságíró az Egymillióan a sajtószabadságért-tüntetésről, Magyar Nemzet Online, 2011. október 24.)

A kormány most olyanokat talált el, akik gyorsan tudták megszervezni a tiltakozásukat. (Pető Iván volt SZDSZ-politikus a netadóról, ATV, 2014. november 2.)

Míg az emberek a Kossuth téren tüntettek, a híradó levendulás, erdei gyümölcsös, madártejes csokitojásokról számolt be. (Sudár Ágnes győri újságíró a közszolgálati tévéről, Kisalföld, 2016. február 15.)

Szemet szúr, hogy a tiltakozáshullám majdnem egészen Budapestre korlátozódik. (Végel László vajdasági író, Mozgó Világ, 2017/5.)

Minél több tüntetés, annál jobb. (Ungár Péter LMP-politikus, ATV, 2018. november 5.)

A tüntetéseken már szinte csak az ellenzéki pártaktivisták vesznek részt. (Szájer József Fidesz-politikus, Magyar Idők, 2019. február 2.)

Az élőlánc ugye az a tüntetési forma, amelyben a kevés résztvevő is soknak látszik. (Bencsik Gábor újságíró, Facebook.com, 2022. november 18.)

Ez most tüntetésszerű tüntetés. (Nagy Erzsébet pedagógus szakszervezeti aktivista, ATV, 2023. április 24.)

A pártok tüntetése a létszámversenyben nem nyerhet a Hősök terével szemben. (Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke, Népszava, 2024. február 24.)

Március 15-én  50 ezer ember gyűlt össze ingyenes utaztatás és állami sms-ek nélkül. (Magyar Péter újdonsült ellenzéki politikus, Facebook.com, 2024. március 17.)

komment
süti beállítások módosítása