Médianapló

Médianapló - A nemzeti kétség

2024. március 12. 13:00 - Zöldi László

A nemzeti egység gondolata akkor bukkan föl a közbeszédben, ha valamilyen okból köztársasági elnököt váltunk. Az Alaptörvénynek nevezett alkotmány is tartalmazza, hogy a nemzeti egységet az államfőnek kell megtestesíteni. A frissiben megválasztott Sulyok Tamás ilyesmiről beszélt. De vajon a köztársasági elnök lehet-e a nemzeti egység megtestesítője, ha csak a parlamenti kétharmad választja? Ráadásul ama Alaptörvényhez híven, amelyet szintén a kétharmad fogadott el?

A kérdésre igennel válaszolt országunk első embere. Igaz, hogy nem az általa személyesen kiválasztott Sulyok Tamás ürügyén, hanem a kegyelmi botrányról szólván. Orbán Viktor így fogalmazott: „A nemzeti egységet éppen az ő döntése bontotta meg.” Novák Katalin köztársasági elnökre utalt, akit már a miniszterelnöki évértékelőre sem hívott meg, sőt a nevét sem ejtette ki. Idézett kijelentése kétségkívül megfelel az Alaptörvény szövegének, megvalósítását politikai ellenfelei kérik számon rajta.

Orbán eddig négyszer nyert kétharmaddal, és a győzelem estéjén mindig akadt egy mondata arra, hogy azokat is képviselni akarja, akik nem rá és a pártjára szavaztak. A hatalomgyakorlása azonban másról árulkodik. A nemzeti egység számára aligha jelenti, hogy az ellenzéki pártok a nemzethez tartoznak. Szerinte ugyanis hajlamosak idegen érdekeket képviselni. A jelek azt sejtetik, hogy a közelgő választási kampányban csúcsosodik majd ki az úgynevezett dollárbaloldal elmarasztalása a nyilvánosság fórumain és a bírósági tárgyalótermekben.

A hatalmat idestova tizennégy éve gyakorlók mindig épp azt a réteget zárják ki a nemzetből, amelyet magukra nézve veszélyesnek gondolnak. Mostanában már inkább a kormánykritikus szerkesztőségeket és civil szervezeteket, hisz’ anyagilag kordában tartják az ellenzéket, amelynek politikusai jó pénzért érzik rosszul magukat a Parlamentben. Amikor tehát Orbán Viktor a kegyelmi üggyel kapcsolatban a nemzeti egység megbontásáról beszélt, nem azért marasztalta el Novák Katalint, mert döntésével megbontotta a tíz és egynéhány milliós magyar nemzet amúgy is illuzórikus egységét. A volt köztársaság elnök főbenjáró vétke az, hogy megbontotta a Fidesz-szavazóbázis egységét.     

Az Alaptörvény elfogadása óta nyilvánvaló, hogy Orbánék a saját közegüknek politizálnak. Itthon a kegyelmi botrány népszerűségvesztése után még mindig van körülbelül kétmilliós bázisuk. Ehhez jön mintegy milliónyi kettős állampolgár a környező országokból és a tágabb diaszpórából. E hárommilliós rendszer éli a maga életét. Kiépítette az intézményeit. A közpénzeket a saját vállalkozóinak adja, az általa kistafírozott médiumokba a saját embereit hívja meg, a szellemi életben a saját íróit, publicistáit, rendezőit, zenészeit pártolja.

Mindenki mást nem létezőnek tekint, aki nem az ő nótáját fújja. Megtűri őket persze a társadalom peremén, elvégre fügefalevélként takarják el a rendszer alig leplezett pőreségét. A bejegyzésem utáni összeállításból pedig kiderül, hogy a rendszer támogatói értik, ellenzői pedig félreértik a nemzet „egységét”.  

 

Tíz mondat a nemzeti egységről 

     

A nemzeti egység a szocialistákkal szemben jött létre, miután az MSZP multimilliárdosok eszközévé silányult. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, volt miniszterelnök, Heti Válasz, 2009. május 28.)

Soha nem fogadunk be nemzetgyalázókat. (Fekete György Fidesz-kultúrpolitikus, Magyar Hírlap, 2012. november 12.)

Ha a mai baloldal helyén nem jön létre egy nemzeti baloldal, akkor megmarad a megosztottság. (Kövér László Fidesz-politikus, országgyűlési elnök, Magyar Hírlap, 2016. július 2.)

Létrejött a nemzeti egység, még ha ebben a baloldal nem is vett részt. (Gulyás Gergely Fidesz-politikus, miniszterelnökséget vezető miniszter a járvány elleni védekezésről, MTI, 2020. június 18.)

A nemzeti egységet éppen az ő döntése bontotta meg. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, miniszterelnök Novák Katalin köztársasági elnökről, Hír TV, 2024. február 17.)

Velük sajnos nincs és nem is lehet közös nevező, kiegyezés, hiszen nemhogy a nemzeti minimumot, de a nemzetet is tagadják, körberöhögik. (Pilhál Tamás újságíró a dollárbaloldalról, Magyar Nemzet Online 2024. március 7.)

A dollárbaloldal európai parlamenti képviselői nem a magyar csapatban játszanak. (Deutsch Tamás Fidesz-politikus, Magyar Rádió, 2024. március 8.)

Elsőként a Mandiner nevű szélsőjobboldali és neonáci szennymédiának és propagandaoldalnak adott interjút. Mi másnak? Neki ez a nemzet. (Bartus László újságíró Sulyok Tamás köztársasági elnökről, Amerikai Népszava, 2024. március 8.)

Amikor a múltjáról beszélt, vagy amnéziában szenvedett, vagy tudatosan füllentett. Ez nem tesz jót a nemzet egységét kifejező államfői poszt gyakorlása során. (Magyar György ügyvéd Sulyok Tamás köztársasági elnökről Magyarügyvéd.blog, 2024. március 10.)

A köztársasági elnök a nemzeti egységet megtestesítőnek kell, hogy legyen. (Bánó András újságíró, HírKlikk.hu, 2024. március 11.)

 

 

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása