Médianapló

Médianapló - Két tüntetés margójára

2024. február 27. 14:02 - Zöldi László

Az országgyűlés tavaszi programja tegnap, február 26-án kezdődött. A váratlanul és talán véletlenül kirobbant kegyelmi botrányt három kormánypárti politikus lemondatásával és egy új köztársasági elnök megválasztatásával próbálta lezárni az ország első embere. Ezt megelőzendő a legerősebb ellenzéki párt tegnapelőttre időzített egy tüntetést a Kossuth térre.

Pontosabban szólva annak a Margit híd felőli kiöblösödésére, ahol csak néhány ezer ember fér el, mégis azt a látszatot kelti a tévében, hogy sokkal többen tiltakoznak. A DK agytrösztje ugyanis érzékelte, hogy a néhány nappal korábbi influenszertüntetés sikerét nehéz felülmúlni. Nem is sikerült. Ez még akkor is igaz, ha voltak, akik 150 ezresre saccolták a Hősök terén megjelentek számát, és néhány ezerre a Kossuth téri tüntetőkét.

E sorok írója a százezresek közé tartozik. Ha tehát körülbelül ötezresre becsüljük a kiöblösödés befogadóképességét, akkor is hússzoros a különbség. A tudósítók azért árnyaltabban fogalmaztak. A kormánypártisággal aligha vádolható publicista, Bruck András arról számolt be, hogy öt perccel a 15 órára kitűzött kezdés után még csak mintegy háromszázan „ténferegtek” a Kossuth téren. A többi élménybeszámolóból pedig kirajzolódott, hogy a hosszúra nyúlt összejövetelnek volt egy kicsúcsosodása néhány ezer, többnyire idős tüntetővel, eleredt azonban az eső, és még a kemény maghoz tartozók is elszéledtek.

A szónokok teljesítményét most mellőzöm, mert inkább az érdekel, hogy másnap az újságírók érdeklődésére mit válaszoltak a DK-s politikusok. A párt szóvivője, Barkóczi Balázs a Klubrádióban nem beszélt mellé. Szerinte „Egy politikus soha nem lesz annyira trendi, mint egy influenszer.” Vadai Ágnes az ATV-ben azt fejtegette, hogy sokan azért nem jöttek el, mert tartanak a hatalomtól, féltették az egzisztenciájukat.

Bizonyára voltak ilyenek is, de akkor mire véljük a Hősök terén megjelentek sokszorosan nagyobb számát. Lehetséges, hogy a trendik olyan témát választottak (a gyermekbántalmazást), amely érzelmileg érintette meg az embereket? Az ellenzéki politikusok viszont azt választották (a köztársasági elnökválasztás mikéntjét), amely nem érintette meg a köznapi tudat szférájában élőket. A harmadik DK-politikus, Gy. Németh Erzsébet szintén az ATV-ben kitérő választ adott a műsorvezető kérdésére, aki meg is elégedett a mellébeszéléssel.

Mintha a szervezésben főszerepet játszó ellenzéki párt elfelejtette volna felkészíteni a politikusait arra, hogy azok a fránya újságírók firtatják majd a két tüntetés közti aránybeli különbség okát. Pedig akár azt is mondhatták volna, hogy a párt kifejezés a latin pars (rész) szóból származik. Egy politikai párt ugyebár kiválaszt magának egy társadalmi réteget, és a nyilvánosság fórumain ezerrel próbálja képviselni az érdekeit. Vannak azonban olyan ügyek, amelyek nemcsak értelmileg, hanem érzelmileg is foglalkoztatják az embereket, ráadásul a társadalom több rétegét is mozgósítják.

Ez sem tökéletes válasz, de legalább arról árulkodott volna, hogy a megszólított politikusok számítottak a százezer forintos kérdésre. Egyébként a vasárnap délutáni tüntetés ürügyét, hogy közvetlenül kéne megválasztani a köztársasági elnököt, alig hozták szóba a szónokok, négy együttműködésre hajló ellenzéki párt politikusai. Ezzel magyarázható, hogy akik személyesen vagy a tévé előtt ülve végighallgatták a beszédeket, a vártnál tartalmasabbnak vélhetik az összejövetelt. Azon azonban nem változtathattak, hogy amivel a szervezők placcra hívták az embereket, az nem bizonyult elég vonzónak.

A másik tüntetés szervezésben kevésbé gyakorlott kezdeményezői felháborítóbb témát választottak, amely nemcsak azokat foglalkoztatta, akik kritikusan élik meg a rendszer működését. Azokat is, akik nem akarnak politizálni, de a kegyelmi botrány már nekik is sok volt. S van itt még valami, ami alapjában különbözteti meg a trendiket és a politikusokat. Az influenszerek a százezres követőtáborukkal és az általuk kínált termékek révén anyagilag függetlenek a hatalomtól. Ez táplálja a bátorságukat és az őszinteségüket.

Az ellenzéki pártok politikusai anyagilag nem függetlenek, hisz’ állami támogatásból élnek. Jó pénzért érzik rosszul magukat. Az a benyomásom, hogy a közérzetükből csak ilyen tüntetésre telik.    

       

Tíz mondat az influenszerekről és a politikusokról

 

Tegnap többet értünk el, mint bármely ellenzéki kapálózás az elmúlt évtizedben. (Azahriah - Baukó Attila influenszer, Instagram.com, 2024. február 17.)

Itt volt sok tízezer (a szervezők szerint ötvenezer) ember, akiknek a világról alkotott elképzeléseit a közösségi médiában önmenedzselő influenszerek láthatóan jobban képviselik, mint a parlamenti ellenzék. (Fekő Ádám újságíró, magyarnarancs, 2024. február 17.)

Vajon a világhálós véleményformálók kezdeményezését átveszik-e az ellenzéki pártok, amelyek egyelőre inkább veszélyként élik meg a civilek buzgólkodását? (Zöldi László újságíró, medianaplo.blog.hu, 2024. február 18.)

A civil szervezetek dolga a nyomásgyakorlás. Hogy ebből politikai cselekvés legyen, az már a pártok dolga. (Dobrev Klára DK-politikus, az árnyékkormány miniszterelnöke, Partizán, 2024. február 19.)

Az influenszerek több tízezer embert mozdítottak meg a gyermekbántalmazás témájával a múlt héten, így rendkívül ciki lenne, ha az ellenzéki pártvezérek nem tudnának legalább ennyi embert kivinni a Kossuth térre. (Majzik Attila szegedi újságíró, Délmagyarország, 2024. február 23.)

A pártok tüntetése a létszámversenyben nem nyerhet a Hősök terével szemben. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, az MSZP volt elnöke, Népszava, 2024. február 24.)

A konyhájában felvett videókkal celebritássá vált Pottyondy Edina és társai mennyivel nagyobb hatással vannak az emberekre, mint a választott képviselőik. (Fekő Ádám újságíró, magyarnarancs, 2024. február 26.)

Az ellenzéki politikusok is érzékelhették, hogy a gyermekbántalmazás kapcsán ktört országos felháborodás és a köztársasági elnök választásának módja között nincs olyan kapcsolat, amely mozgósítaná a kormánnyal elégedetlen választókat. (Mikecz Dániel politológus, Népszava, 2024. február 26.)

A hatalmas influenszertüntetés után Orbán pártpolitikai ellenfelei lebőgtek. (Nagy Attila Tibor politológus, Index.hu, 2024. február 26.)

Egy politikus soha nem lesz annyira trendi, mint egy influenszer. (Barkóczi Balázs DK-politikus, Klubrádió, 2024. február 26.)

komment
süti beállítások módosítása