Médianapló

Médianapló - Dúró Dóra, a tartalékos kultuszminiszter

2023. november 09. 11:02 - Zöldi László

Mit lehet tudni róla? Csak 2020 őszén kapta szárnyára a hír, amikor ő lett az úgynevezett könyvdaráló politikus. Jelenleg harminchat éves, és eddigi életének felét a politika töltötte ki.

Az a falusi lány, aki már nem bába közreműködésével született, hanem az édesanyját beszállították a legközelebbi város kórházába. Állatorvos édesapja több településen is dolgozott, vele vándorolt a lánya, akit érettségi után a pesti egyetemre vettek föl. Politológiát tanult, és Török Gábort tartja a mesterének. (Vajon Török Gábor a tanítványának tartja?) Az ELTÉ-n ismerkedett meg a történelem szakos Vona Gáborral, innen már egyenes út vezetett a Jobbikba.

A párt sajtóreferenséből lett szóvivő, majd országgyűlési képviselő. Négy évig ő vezette a kulturális bizottságot, jelenleg az országgyűlés alelnöke. Kedvenc száma a négyes, erre a bejegyzésem utáni osszeállításból kapható magyarázat. Néhány napja, a harmadik országos figyelmet kiváltó botránya után, amidőn gondosan időzített követelése nyomán a kulturális miniszter leváltotta a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját, Tamás Ervin újságíró följegyezte a fészbukos üzenőfalára: „Dúró Dóra váltsa Csák Jánost!”

Ironikus megjegyzés, nem kéne túl komolyan venni, mégis eltűnődtem rajta. Ha valakit megválasztanak egy parlamenti bizottság elnökének, akkor az illető kétféle politikus lehet. Vagy a miniszterelnök váltotta le az egyik minisztérium éléről, kapcsolatrendszerét és miniszterkedés közben szerzett szakmai ismereteit pedig egy bizottság élén, jó pénzért hasznosíthatja. Vagy a Főnök talonban tartja, hadd edződjék a parlamenti politikában, akár még szükség is lehet rá a témaköréhez közel álló minisztériumban. Mindkettőre volt példa a rendszerváltás után.

Most már csak azt kéne megkérdezni, vajon a róla szóló cikkek és a vele készített interjúk tanúsága szerint a Fidesztől jobbra álló Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese mit és kit nem kedvel. Duró Dóra nagyon nem kedveli az abortuszt, a cigányokat, a Demokratikus Koalíciót, az Európai Uniót, Gyurcsányt, a homoszexuálisokat, a Momentumot és az MSZP-t. Azt is érdemes firtatni, vajon kit-mit kedvel. A középosztálybeli népes, legalább négygyerekes családot, Horthy Miklóst és a hangsúlyozottan nemzeti kultúrát.

Mindebből következik egy harmadik kérdés is. Vajon az utált és szeretett fogalmak, jelenségek, személyek és szervezetek közül melyik nem illik a Fidesz értékrendjébe? Nos, mindegyik illik. Az más kérdés, hogy uniós és egyéb kötelezettségei miatt melyiket vállalja a nyilvánosság előtt, és melyiket engedi át az „ellenzéki” párt második emberének. Ha úgy alakul a helyzet, és az országot uraló párt megszorul, miért ne vehetné maga mellé a nyolc-tíz százalék körüli Mi Hazánk Mozgalmat?

És akkor Duró Dóra beülhetne Csák János minisztériumi dolgozószobájába. Vihetné magával a parlamenti szobájából Horthy Miklós szobrát. Amíg ez bekövetkezik, addig is súg az épp hivatalban lévő kultuszminiszternek.        

 

Tíz mondat Dúró Dórától

 

Mindig férfias természetem volt, szeretem a focit, az autókat és a politikát. (Délmagyarország, 2010. május 4.)

A népesség fönntartásához az én nemzedékemben minden szülőképes nőnek négy gyermeket kellene világra hozni.(Kapu, 2014/3.)

Méhében él a nemzet. (Hazai pálya, 2014/március)

Nem vagyok sem hibátlan, sem szent, de van egy diplomám, két nyelvvizsgám, három gyermekem, és négy éve a Jobbik értelmiségi holdudvarát vezetem. (Vas Népe, 2018. május 3.)

A magyarság generációnként megfeleződik, miközben a cigányság megduplázódik. (Magyar Idők, 2018. június 30.)

Magyarországon minden negyedik megfogant magzat abortusz áldozata lesz. (Magyar Hírlap, 2018. augusztus 7.)

Igyekszem a jó példával elől járni, mi most várjuk a negyedik gyermekünket. (Magyar Idők, 2019. január 26.)

Baján például egy homoszexuális „úriember” lesz a perverz összefogás közös jelöltje. (Magyar Hírlap, 2019. március 6.)

/Horthy Miklósról/ Fontosabb egy államférfinek a magyarsághoz fűződő viszonya, hogy mit tett a magyarságért, mint az, hogy mondjuk hogyan viszonyul a zsidósághoz. (444.hu, 2022. augusztus 30.)

/L. Simon Lászlóról/ A saját minisztere megzavarta LMBTQ-népszerűsítés közben. (Facebook.com, 2023. november 2.)

 

Tíz mondat Dúró Dóráról

 

A nemzeti oldalon ki fogjuk őt nevelni felső vezetőnek. (Volner János Jobbik-politikus, Magyar Idők, 2016. május 31.)

A szélsőjobb virulens tagja mesekönyveket darálgat éppen. (Dési János újságíró, Klubrádió, 2020. szeptember 28.)

A szélsőjobboldali politikus megsemmisített egy könyvet, mert nem értett egyet a tartalmával. (Horváth Bence újságíró, 444.hu, 2020. október 9.)

Egy túltolt politikai performansszal egy harmad vonalbeli politikus talán öt perc hírnevet akart a pártjának. (Ágoston Dániel újságíró, Azonnali.hu, 2020. október 14.)

A Mi Hazánk Mozgalom üdvöskéjének a politikai profiljába ez a szerep tökéletesen illeszkedik. (Gyöngyösi Márton Jobbik-politikus, Magyar Hang, 2020. október 26.)

Ha valaki úgy gondolja, hogy Dúró Dóra képviselő asszony túlment a véleménynyilvánítás elfogadható határán, az tegyen feljelentést. (Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, hvg.hu, 2020. november 11.)

Dúró Dóra könyvdarálás helyett most cigányozik. (Balogh Krisztina újságíró, Index.hu, 2020. november 26.)

Pintér Sándor valóra váltotta Dúró Dóra álmát, a szívhang meghallgatásához kötik az abortuszt. (Csengel Karina újságíró, Mérce.hu, 2022. szeptember 13.)

Él és virul a nemzet múzeuma. Köszönjük Dúró képviselő asszony. (L. Simon László Fidesz-politikus, volt kulturális államtitkár, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a 18 év alattiak kitiltásáról a World Press Photo-kiállításról, Facebook.com, 2023. november 1.)

Hivatásos álszent. (Nagy Bandó András humorista, Újnépszabadság.com, 2023. november 5.)

komment
süti beállítások módosítása